• BIST 100

    15999,14%1,19
  • DOLAR

    43,99% 0,09
  • EURO

    51,14% -0,11
  • GRAM ALTIN

    7305,88% 0,67
  • Ç. ALTIN

    11964,95% 0,00

Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor

14 Ocak 2026, Çarşamba 17:04
14 Ocak 2026, Çarşamba 17:04
Tekstil sektörü alarm veriyor: Durgunluk, maliyet ve eleman sorunu büyüyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Adana’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren temsilciler, piyasadaki durgunluk, artan maliyetler ve kalifiye eleman eksikliğine dikkat çekerek yaşadıkları sorunları İLKHA’ya anlattı.

Adana’da tekstil sektöründe faaliyet gösteren temsilciler, son yıllarda derinleşen ekonomik sorunların piyasaya yansımalarını değerlendirdi. Tekstil alanında üretim ve satış yapan esnaflar, sektörde yaşanan durgunluğun her geçen gün daha da belirgin hale geldiğini ifade etti.

Esnaf, artan maliyetler ve düşen talep nedeniyle işlerin yavaşladığını dile getirdi. Sektör temsilcileri, üretim zincirindeki aksaklıkların satışlara doğrudan yansıdığını belirtti.

Uzun yıllardır tekstil sektöründe faaliyet gösteren esnaflar, geçmiş yıllarla kıyaslandığında piyasanın ciddi anlamda daraldığını söyledi. Tekstil sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken temsilciler, alım gücündeki düşüşün sektörü çıkmaza sürüklediğini kaydetti.

Ekonomik şartların ağırlaşmasıyla birlikte hem üretimde hem de ticarette gerileme yaşandığını aktardılar. Temsilciler,zincir marketlerin piyasaya etkisi ve haksız rekabet konusundaki endişelerini paylaştı.

Kalifiye eleman eksikliğinin tekstil alanında uzun vadeli bir tehdit haline geldiğini vurgulayan esnaf, sektörde yaşanan mevcut tabloyu değerlendirerek gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha fazla işletmenin kapanabileceği uyarısında bulundu.

."Eskiye kıyasla ister istemez işlerde sakinlik var"

Tekstil sektörü toptan satış temsilcisi Yavuz Budak, sektörde uzun yıllardır yer aldığını belirterek piyasanın önceki yıllara kıyasla daha sakin olduğunu dile getirdi.

Budak “22 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Eskiye kıyasla ister istemez işlerde sakinlik var. Bu durum biraz da arz talep meselesidir. Tekstil sektöründe çeşitleri iyi takip eden insanlar için sakinlik fazla yansımadı. İş takibi ile sektörde canlılık gerçekleşebilir.” şeklinde konuştu.

"Üretim zincirinde aksaklıklar var"

Üretim zincirinde aksaklıklar yaşandığını vurgulayan Budak, özellikle iş gücü ve tedarik sorunlarına dikkat çekti.

Budak “Üretim zincirinde tabii ki aksaklıklar var. Suriyelilerin gitmesi ister istemez sıkıntı oluşturacak gibi hatta şimdiden de oluşturdu. İstediğimiz ürün istediğimiz zaman gelmiyor. Üretim zincirindeki sıkıntıdan kaynaklı üretimde ister istemez fiyatları da yansıyor.” ifadelerini kullandı.

"3 harfli zincir marketlerden dolayı sektörler sıkıntıda"

Zincir marketlerin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Budak, piyasanın canlanması için alınması gereken tedbirlere değinerek “Piyasanın canlanması için herkesin her şeyi satmaması gerekir. Özellikle 3 harfli zincir marketlerden dolayı sektörler sıkıntıda. Zincir marketlerin gereğinden fazla ucuz satması sektördeki insanların işine yansıyor. Bu duruma karşı tedbir alınırsa güzel olur. Zincir marketler sadece gıda ürünlerini satsınlar, züccaciye ve giyim sektörü gibi ürünleri satmasalar piyasa daha çok canlanır.” değerlendirmesinde bulundu.

"Esnaf perişan durumda"

Bir diğer tekstil sektörü temsilcisi Mustafa Aka ise sektörün son iki yıldır ciddi bir kriz içinde olduğunu belirtti.

Aka “Sektörümüz 2 yıldan beridir rezil durumda. Esnaf perişan durumda. Hükümet bir türlü bu duruma çare bulamadı. Nasıl olacak biz bilmiyoruz.” dedi.

"Bir kriz olduğunda ilk vurulan sektör tekstil sektörüdür"

Yaşanan sorunların temelinde ekonomik nedenlerin bulunduğunu ifade eden Aka “İş sektöründe bir kriz olduğunda ilk vurulan sektör tekstil sektörüdür. Ekonomik sıkıntı olduğundan dolayı işçilik artıyor ve fiyatlar millete pahalı geldiği için alım gücü düşüyor. Dışarıdan iç piyasaya giriş olduğundan dolayı da piyasada düşüş yaşanabiliyor.” şeklinde konuştu. Aka, yetkililerden esnafa destek beklediklerini de sözlerine ekledi.

"Sürekli piyasada geriye gitme var"

Tekstil sektörü temsilcisi Osman Ortakaya da sektördeki kötü gidişatın uzun süredir devam ettiğini söyledi.

Ortakaya “Tekstil sektöründe birkaç yıldır durumlar hiç iyi değil. Sürekli piyasada geriye gitme var. Ticarette ve karda azalma var. Birkaç esnafın da zarar edip kapattığını açıkça görebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Piyasayı canlandıracak olan insanımızın alışveriş yapmasıdır"

Piyasa durgunluğunun temel sebebinin ekonomik şartlar olduğunu vurgulayan Ortakaya, insanların alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü belirterek “Piyasadaki durgunluğun sebebi paramızın tamamen değersiz olmasıdır. İnsanların alışverişten uzaklaşmasıdır. Bu piyasayı canlandıracak olan insanımızın alışveriş yapmasıdır.” dedi.

"60 kişi ile çalışan atölye şu an 7-8 kişi ile çalışıyor"

Kalifiye eleman eksikliğinin sektörü tehdit ettiğini ifade eden Ortakaya, atölyelerin kapanma noktasına geldiğini dile getirdi.

Ortakaya “Abimin atölyesi var, daha önce 60 kişi ile çalışan atölye şu an 7-8 kişi ile çalışıyor. Bunun sebebi kalifiye eleman yetişmemesinden dolayıdır. İnsanlarımız çocuklarına okutmaya yöneldiği ve bu tür işlerden uzaklaştığı için piyasanın bitmesi yakındır.” şeklinde konuştu.

"Bitiyoruz feryatlarına şahit olduk"

Son olarak sektörde yaşanan sıkıntıların daha da derinleşebileceğine dikkat çeken Ortakaya “Geçen günlerde ünlü bir tekstil firmasının ‘bitiyoruz’ feryatlarına şahit olduk. Bu firma biterse daha küçük çaplı firmalar nasıl bitmesin.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İran Hürmüz Boğazında ABD tankerini vurdu

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Makedonya’da

Alan şefi üyeye artırımlı ek ders kararı

İzmir'de kayıp vatandaş termal drone ile bulundu

İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu

Battalgazi'de yetim çocuklarla iftar buluşması

Batman'da anaokulu öğrencilerine akran zorbalığı ve sağlıklı beslenme eğitimi

Palandöken: Akaryakıtta eşel mobil sisteminin yeniden uygulanması piyasayı rahatlatacak

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonu: 6 kişi tutuklandı

MSB: Türkiye-İran hudutlarında olağan dışı hareketlilik yok

Batman'da kadınlar tezhip sanatını öğreniyor

Kız öğrenci yurdunda Ramazana özel manevi programlar

Wall Street Journal: İran'a karşı savaş uzarsa ABD'nin mühimmatı yetmeyebilir

Batman Garı'nda tatbikat yapıldı

Yeşilyurt'ta bir taziye evi daha inşa edilecek

Bursa’da uyuşturucu operasyonunda binlerce sentetik hap ele geçirildi

Batılı ülkeler Orta Doğu'dan vatandaşlarını tahliye ediyor

Sanayiden yayılan karbondioksit gazını azaltacak proje geliştiriliyor

Doç. Dr. Aslaner: Kanserde erken teşhis için vücudun verdiği sinyallere dikkat edilmeli

İş dünyasından savaş uyarısı: Hürmüz Boğazı küresel ekonomiyi olumsuz etkileyecek

YÖK ile AFAD arasında afete hazırlık protokolü imzalandı

Dışişleri Bakanlığı’ndan Ege Adaları açıklaması

İran’dan Nahçıvan’a saldırı iddiası

Müslümanlar Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya giremiyor

Açık Öğretim Okulları e-Sınav giriş belgeleri erişime açıldı

Gaziantep'te sazangiller için av yasağı başladı

Bilimsel araştırmalara göre hafıza geliştirmenin en etkili yöntemleri

Freni patlayan kamyon eve çarparak durabildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran Hürmüz Boğazında ABD tankerini vurdu

Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Makedonya’da

Alan şefi üyeye artırımlı ek ders kararı

İzmir'de kayıp vatandaş termal drone ile bulundu

İnsan beynini anlamaya bir adım daha

Telefonunuz sandığınızdan daha tehlikeli: İran'a saldırıda görünmeyen cephe

Malatya'da yetimler iyilik sofrasında buluştu