16001,32%1,20
43,36% 0,01
51,59% 0,59
7102,73% 2,28
11647,77% 2,83
Tekstil sahibi Ramazan Türkan, son dönemde tekstil sektöründe yaşanan ekonomik daralmayı ve firmaların karşılaştığı zorlukları değerlendirdi.
2020 yılında firmayı kurduklarını belirten Türkan, sektörde uzun yıllardır faaliyet gösterdiklerini ve zaman zaman zor dönemlerden geçtiklerini ifade etti.
Sektörde ciddi bir kriz olduğunu vurgulayan Türkan, özellikle yurt dışı rekabetinin Türkiye tekstil sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi.
Üretim maliyetlerinin Türkiye’de daha yüksek olduğunu belirten Türkan, yurt dışında daha düşük fiyatlarla üretim yapılmasının ihracatı zorlaştırdığını dile getirdi.

Salgın döneminde sektörün görece rahatladığını ancak Çin’in yeniden üretime başlamasıyla birlikte rekabetin daha da arttığını ifade eden Türkan, Çin menşeli ürünlerin çok düşük maliyetlerle dünya pazarına sunulduğunu kaydetti.
Bu durumun Türkiye’den yapılan ihracatı ciddi şekilde düşürdüğünü belirten Türkan, ihracat oranlarının büyük ölçüde gerilediğini söyledi.
Artan maliyetler nedeniyle firmaların küçülmeye gittiğini aktaran Türkan, genel giderleri azaltmak zorunda kaldıklarını ve bunun istihdamı da etkilediğini belirtti.
Bu kapsamda personel sayısını düşürdüklerini ifade eden Türkan, çalışanları mağdur etmemek için yeni iş imkânları bularak ayrılmalarını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.
Ayakta kalabilmek için kaliteyi artırıp fiyatları mümkün olduğunca uygun tutmaya çalıştıklarını belirten Türkan, kâr marjlarını düşürerek rekabet etmeye çalıştıklarını, üretim süreçlerinde otomasyon ve makine revizyonlarıyla operasyonları azaltarak daha verimli bir yapı oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Devletin teşvikler sağladığını belirten Türkan, en büyük sorunlardan birinin sigorta primlerinin yüksekliği olduğunu dile getirdi, Doğu illerinde uygulanan bazı desteklerin Mersin gibi bölgelerde de uygulanmasının sektör için önemli olacağını kaydetti.
Sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Türkan, 2025 yılının oldukça zor geçtiğini, birçok firmanın kapandığını veya konkordato ilan ettiğini söyledi.
Buna rağmen önümüzdeki döneme ilişkin umutlu olduğunu belirten Türkan, 2026 ve 2027 yıllarının daha iyi geçebileceğini ifade etti. (İLKHA)