Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan bir telefon tamirhanesinde tamir tezgahında bekleyen bir telefon bataryası aniden patladı.
Patlamanın, değiştirilmek üzere getirilen bir cep telefonunun bataryasından kaynaklandığını belirten iş yeri sahibi Yunus Tatar, olay anını ve batarya güvenliğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.
"Yanlış şarj aletleri kullanımında batarya şişme yapar"
Batarya patlamasında en önemli etkenin batarya şişmesi olduğunu söyleyen Tatar, patlayan batarya ile ilgili şunları söyledi:
"Müşterimiz telefonunu getirdiği zaman bataryası şişmiş durumdaydı. Şişmiş bataryalara çok dikkat etmek gerekiyor. Bu tür bataryaların patlama ihtimali yüksektir. Bize gelen telefonun bataryasını daha rahat sökebilmek için ısıtıcıya bıraktık ve çok fazla beklemememize rağmen batarya patladı. Batarya patladığında bayağı bir alev sardı etrafı. Patlayan bataryanın etrafa zarar vermemesi için telefonu elime aldım ve mermerin üzerine attım. Telefonda bulunan patlamış bataryayı telefondan ayırarak yangını söndürdüm. Bataryanın şişmesinin nedeni, müşterimizin yanlış şarj aleti kullanmasındandı. Yanlış şarj aletleri kullanımında batarya şişme yapar ve tehlike arz eder. Örneğin, müşterimiz telefonla dışarıda konuşurken elinde, kulağında ya da cebinde patlayabilirdi. Allah muhafaza, öyle bir patlamada çok ciddi yaralanmalara yol açabilirdi. Biz burada profesyonel bir müdahaleyle, herhangi bir yaralanma olayı yaşanmadan duruma müdahale ettik. Patlayan telefonun bataryasını değiştirerek telefonu müşteriye tekrar teslim ettik."
"Özellikle şişmiş bataryalara dikkat edin"
Bataryası şişmiş bir telefonu vatandaşların en yakın servise götürerek değiştirmeleri yönünde tavsiyede bulunan Tatar, "Müşterilerimiz bizden şarj aleti istediğinde, öncelikle kullandıkları telefonun modelini soruyoruz. Çünkü her telefonun kendine göre bir kapasitesi vardır. 10 Watt ile çalışan bir telefona 20 Wattlık şarj taktığımızda, o telefonu zorlayacak ve bu durumda batarya şişme yapacaktır. Kullandığımız telefonun modeline göre şarj adaptörü kullanırsak herhangi bir sıkıntı yaşamayız. Şişmiş bataryalara özellikle Diyarbakır sıcağında dikkat etmek gerekir. Telefonu aracınızın güneş gören bir yerine bırakırsanız, uzun süreli beklemede patlama ihtimali yüksek olur. Normal gün içerisinde ısıya maruz kalan telefonlar kolay kolay patlamaz." şeklinde konuştu.
"Patlayan bataryaya suyla müdahale etmeyin"
Batarya şişmesinin basit bir durum olmadığını dile getiren Tatar, patlama anında yapılması gerekenleri anlattı.
Tatar, "Batarya patladığında kesinlikle paniğe kapılmadan telefonu, alevlerin yayılmayacağı bir alana bırakmak gerekiyor. Bu tür durumlarda mümkünse telefonu bataryadan ayırmak gerekir. Patlayan bataryayı telefondan ayırdığımızda, telefonu kurtarma ihtimali yüksek olur. Yanan telefonun havayla temasını kesersek, daha çabuk söndürmüş oluruz. Yanıcı maddelerden uzak bir şekilde müdahale ettiğimizde hasarı minimize edebiliriz. Bu tür durumlarda cihaza su döktüğünüzde cihaz kurtulamaz; daha çok hasar vermiş olursunuz." dedi. (İLKHA)