• BIST 100

    11294,48%2,23
  • DOLAR

    41,33% 0,21
  • EURO

    48,56% -0,32
  • GRAM ALTIN

    4902,38% 1,34
  • Ç. ALTIN

    7989,27% 0,65

"Telefoncular Pazarı" esnafı, zorlu hava koşullarına rağmen tezgâhlarının başında

04 Aralık 2024, Çarşamba 13:31
04 Aralık 2024, Çarşamba 13:31
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman’daki Telefoncular Pazarı’nda yıllardır telefon alım satımı yapan esnaf, zorlu hava koşullarına aldırış etmeden tezgâhlarının başında çalışmaya devam ediyor.

Batman merkez Meydan Mahallesinde bulunan ve kentin en çok bilinen alışveriş alanlarından biri olan Telefoncular Pazarı (ayakçılar pazarı) esnafı , her mevsim zorlu koşullara rağmen tezgâhlarını açıp ekmeğini kazanmaya çalışıyor.

Yaz aylarının kavurucu sıcaklarına, kış aylarının ise dondurucu soğuklarına aldırış etmeden işlerinin başında olduklarını belirten esnaf, çocuklarının rızkını kazanabilmek için zorlu hava koşullarına katlandıklarını belirtiyor.

Yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Batman Belediyesine seslenen esnaf, uygun görülen birkaç yere lavabo yapılmasını istedi.

"Hem yaz sıcağında hem de kış soğuğunda dışarıda çalışıyoruz"

25 yıldır yaz kış demeden çocuklarının rızkı için işlerinin başında olduklarını ifade eden Murat Işık, "Mesleğim telefon alım satımıdır. Bu Pazar 1999 yılında kuruldu ve 25 yıldır bu piyasanın içerisindeyim. Yaz aylarının sıcağına, kış aylarının ise soğuk havalarına çocuklarımın rızkı için katlanarak işimizin başındayız. Burada çoğu kez ikinci el telefon takaslarını ve alım satımlarını yapıyoruz. Dışardan bakıldığında işimiz iyi lanse edilmiyor. Ama elimizden geldiği kadarıyla insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Havaların çok soğuk olduğu günlerde kahvehaneye gidip orada ısınıyoruz. Bazen de burada ya küçük bir soba ya da tenekede ateş yakarak ısınmaya çalışıyoruz. Çok soğuk oldu mu evde kalıp iş yerimize gelmiyoruz." dedi.

"Sürekli dışarıda ve ayaktayız"

Çocuklarının rızkı için yazın bunaltıcı sıcağına kış aylarında ise dondurucu soğuğa katlandıklarını belirten Şehmus Ortaç, "Burası telefoncular Pazarı yani ayakçılar pazarı olarak da biliniyor. İlk başlarda ana cadde üzerinde çanta açarak bu işi yapıyorduk. Sonrasına belediye burayı tahsis ettikten sonra tezgâhlarımızı açtık ve 21 senedir burada bu işi yapıyorum. Burada ikinci el telefonları alıp satıyoruz ve elimizden geldiğince tamir işlerini de yapıyoruz. Bu işimizin zorlukları da var. Sürekli dışarda ve ayaktayız. Yaz aylarında güneş üstümüze geliyor ve sıcaklığı çekiyoruz. Kış aylarında ise özellikle kar ve don düştüğü zaman çok zorlanıyoruz. Ama ekmek davası olduğu için işimizin başında durmak zorundayız. Havalar çok soğuk olduğunda gelmeyenler olduğu gibi tezgâhını açanlar ve çevrede buluna kahvehanelere gidip sıcak çay içerek ısınmaya çalışanlar var. Bazen de tenekede karton ya da tahta parçalarıyla ateş yakıp ısınmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Buraya lavabo yapılmasını istiyoruz"      

Çocuklarının rızkı için çalıştıklarını belirten Ortaç, son olarak Batman Belediyesinden bazı eksikliklerinin giderilmesi için talepte bulunarak şunları söyledi:

"Burada belediyeye kayıtlı neredeyse 54 kişi var. Bir kişinin yaptığı yanlış bir işten komple herkesin yargılanmasını istemiyoruz. Burada çok dürüst bir şekilde işini yapmaya ve çocuklarının rızkını kazanmaya çalışan arkadaşlarımız var. Belediyeden isteğiniz elimizi ve yüzümüzü yıkayacağımız uygun birkaç yere lavabo veya musluk yapmalarını ve ısınma sorunumuza da bir çözüm bulmalarını isteriz." (İLKHA)

Ömer Çelik: Özel’in sözleri dış politika konusunda tam bir siyasi cehalet örneği

Bakan Uraloğlu, Rize’de sel sonrası son durumu aktardı

İletişim Başkanı Duran'dan CHP genel Başkanı Özel'e tepki

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Gazze için duada buluştular

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Duvara çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı

HAMAS: Gazze’de sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar savaş suçu teşkil ediyor

İran UAEA ile iş birliğini askıya aldı

Gazze bombardıman altında: İşgalciler sivilleri katlediyor

Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

İspanya Başbakanı Sanchez: Gazze’de olanlar soykırımdır

Çorum'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Paşinyan: Yakında Türkiye ile kara yolu bağlantısına sahip olacağız

ABD’de 2 Polonya askeri hayatını kaybetti

Doğu Karadeniz için kuvvetli yağış uyarısı

Ukrayna Rus petrol rafinerilerini hedef aldı

Pezeşkiyan: BM yaptırımlarına teslim olmayacağız

İdilde çevre yolu "Ölüm yolu" haline geldi

Siyonist işgalciler Nebatiye'de bir aracı hedefa aldı: 1 şehit

Çanakkale açıklarında 24 düzensiz göçmen yakalandı

Gazze nöbeti, ABD Büyükelçiliği önünde 31. gününde de devam ediyor

Siirt’te kaybolan Alzheimer hastası için arama çalışmaları sürüyor

Batman'da "Sumud Filosu"na destek programı düzenlendi

Açık Denizler Antlaşması yürürlüğe giriyor

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İkinci güneş enerji santralimizi ilçemize kazandıracağız

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 442'ye yükseldi

Abluka altındaki Gazze’de binlerce kişi gıda yardımlarıyla ayakta kalıyor

İzmir'de 14 düzensiz göçmen yakalandı

ABD uyuşturucu taşıdığını belirttiği tekneyi vurdu: 3 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ömer Çelik: Özel’in sözleri dış politika konusunda tam bir siyasi cehalet örneği

Bakan Uraloğlu, Rize’de sel sonrası son durumu aktardı

İletişim Başkanı Duran'dan CHP genel Başkanı Özel'e tepki

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Gazze için duada buluştular

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Duvara çarpan otomobildeki 3 kişi yaralandı