• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,06% 0,06
  • EURO

    51,29% 0,03
  • GRAM ALTIN

    7329,40% 0,74
  • Ç. ALTIN

    11762,06% 0,00

TESK Genel Başkanı Palandöken: Perakende yasası güncellenerek haksız rekabet önlenmeli

21 Eylül 2024, Cumartesi 10:09
21 Eylül 2024, Cumartesi 10:09
TESK Genel Başkanı Palandöken: Perakende yasası güncellenerek haksız rekabet önlenmeli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Esnafın, TBMM’nin açılışını beklediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, perakende yasası güncellenerek haksız rekabet önlenmesi gerektiğini söyledi.

Meclis açılışı öncesi TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u makamında ziyaret ederek esnafın durumuyla ilgili bilgi verdi. Yapılan ziyaretin ardından Palandöken, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Prim gün sayısı ile ilgili düzenleme artık hayata geçirilmesi gerektiğini de belirten Palandöken, norm birliği yapılıp, 7 bin 200 gün esas alınması gerektiğini söyledi.

İki buçuk milyonu aşkın esnaf ve sanatkârın TBMM’nin açılışını beklediğini hatırlatan Palandöken, “TBMM bilindiği üzere 1 Ekim’de açılıyor. İnşallah esnafın bu seferki umutları boşa gitmez. Enflasyonla mücadele edilen bu dönemde piyasada rekabet unsuru oluşturacak kesimin meseleleri gündeme gelmeli. Yıllardır bekliyoruz, büyük sermaye sokak aralarına kadar girdi. Ancak fiyatları tek elden sevk ve idare ediyorlar. Hakkari’de de İstanbul’da da Ankara’da da gelir düzeyine bakmaksızın fiyat aynı. Aktör sayısı çoğaldıkça fiyatların düşeceğini anlattık. Büyük sermaye adeta perakende sektörünü zapturapt altına almış durumda. Kurallar bir an evvel net bir şekilde konulmalı. Enflasyonla mücadele için perakende sektöründe mutlaka düzenleme yapılması çok önemli. Dünya nasıl yapıyorsa, bizde de öyle olması gerekli.” dedi.

“Kuralların net olarak koyulması ile pahalılık durdurulabilir”

Büyük sermayenin perakende sektörünü zapturapt altına aldığını dile getiren Palandöken, “Maalesef enflasyonda da mevsimsel olarak artık kış geliyor ve fiyatlar kendiliğinden yükselmeye başlamak üzere. Halbuki insanların kışlıklarını alma ve kışa hazırlanma mevsimi. Esnafımız yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte en önemli sorunlardan biri olan perakende sektörünü düzenleyen yasanın güncellenmesi başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili taleplerin hayata geçirilmesini bekliyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'e bir dosya sunmuştuk. TBMM açılır açılmaz ekonominin barometresi konumundaki esnaf ve sanatkârlarımızın sorunları çözülerek talepleri hayata geçirilmeli.” diye konuştu.

“Prim gününü dolduran esnaf sadece sağlık primi ödemeli”

Öte yandan toplumda en fazla çalışan kesim olan esnaf ve sanatkârların prim günü mağduriyetinin çözülmesi gerektiğini ifade eden Palandöken, “Bilindiği üzere esnaf ve sanatkarlarımızın prim gün sayısında 7 bin 200 esas alınmıştı. Ancak malum pandemi süreci, arkasından deprem felaketi derken süreç aksadı. Bu konuda esnaf ve sanatkârlarımızdan her gün yüzlerce e-mail ve telefon geliyor. İnsanların artık bekleyecek sabrı kalmadı. Biz artık diyoruz ki norm birliği yapalım 7 bin 200’ü esas alalım. Tüm çalışanları aynı çatı altında toplayalım. En azından emekli ve sağlık primleri ayrılsın, esnaf sadece sağlık sigorta primini devam ettirebilsin. En azından 7 bin TL’lik bir masraftan kurtulmuş olurlar. Çünkü hem prim gününü doldurmuş hem de halen prim ödemek zorunda olan insanlara sermaye kaybına neden oluyor. Önemli olan bu düzenlemenin Meclis açılır açılmaz sona bırakılmadan halledilmesi.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Dezenformasyon Bülteni'nin 201’inci sayısı yayında

İzmir’de meyve yüklü araç devrildi

Diyarbakır’da silah kaçakçılarına operasyon

AYM Başkanvekilliğine İrfan Fidan seçildi

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 48 şüpheli hakkında işlem

YKS geç başvuru süreci başladı

Yeditepe Üniversitesi'nden İslami hassasiyeti olan öğrencilere baskı

Taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü

Şanlıurfa Umut Kervanı Suriye’ye insani yardım gönderdi

Bursa’da mevzuata aykırı hayvan ticaretine operasyon

300 derece sıcaklıkta hem çalışıyor hem de oruç tutuyorlar

Bakan Güler, Katarlı mevkidaşı ile görüştü

Prof. Dr. Dursun: Okumak, hayatı ve insanı anlamanın en temel yoludur

Bursa’da trafik kurallarını ihlal edenlere ceza yağdı

Umut Kervanı Kozluk Temsilciliği'nden ihtiyaç sahiplerine Ramazan yardımı

Eminönü’ndeki petshop denetimlerinde 39 papağana el konuldu

Diyarbakır'da 129 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

Doğu Anadolu’da 198 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

Afyonkarahisar’da asayiş uygulaması: 488 kişi ve 165 araç denetlendi

Brent petrol 90,44 dolardan işlem görüyor

Bakan Göktaş, BM’de Türkiye’nin kadın politikalarını anlattı

Manavgat Belediyesi soruşturmasında 36 kişi daha gözaltına alındı

Diyarbakır'da çeşitli suçlardan aranan 138 kişi yakalandı

Eczane teknisyenleri iftar programında buluştu

Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,8 azaldı

Ben Gvir'den Kudüs'te 300 bin işgalciye silah ruhsatı

'Dur' ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüye 381 bin TL ceza

Siber suç operasyonlarında 360 şüpheli yakalandı

DUS ve STS Diş Hekimliği sınavları için başvurular başladı

İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 25,38 arttı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Dezenformasyon Bülteni'nin 201’inci sayısı yayında

İzmir’de meyve yüklü araç devrildi

Diyarbakır’da silah kaçakçılarına operasyon

AYM Başkanvekilliğine İrfan Fidan seçildi

Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonları: 48 şüpheli hakkında işlem

YKS geç başvuru süreci başladı

Yeditepe Üniversitesi'nden İslami hassasiyeti olan öğrencilere baskı