• BIST 100

    15784,32%-0,15
  • DOLAR

    44,46% 0,11
  • EURO

    51,15% -0,12
  • GRAM ALTIN

    6479,86% 0,97
  • Ç. ALTIN

    10588,15% -0,76

Tesla’nın “otonom” iddiaları çöktü: Satış ve üretim askıya alınabilir

17 Aralık 2025, Çarşamba 12:32
17 Aralık 2025, Çarşamba 12:32
Tesla’nın “otonom” iddiaları çöktü: Satış ve üretim askıya alınabilir
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde görev yapan bir idare hukuku yargıcı, Tesla’nın “Autopilot” ve “Full Self-Driving” (Tam Otonom Sürüş) yazılımlarına ilişkin pazarlama faaliyetlerinde tüketicileri yanıltıcı ifadeler kullandığına hükmetti.

Karar, Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi’nin (DMV) yıllar önce başlattığı ve kamu güvenliği açısından kritik önem taşıyan davada Tesla aleyhine önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Yargıç, Tesla’nın sürücü destek sistemlerinin yetenekleri hakkında müşterilere gerçek dışı ve abartılı bir izlenim verdiğini, bunun da sürücülerde tehlikeli bir aşırı güven duygusu yarattığını kabul etti. Bu kapsamda DMV’nin talebi doğrultusunda Tesla’nın Kaliforniya’daki araç satışlarının 30 gün süreyle askıya alınması gerektiği yönünde karar verildi. Ancak DMV, kararı derhal uygulamak yerine Tesla’ya yanıltıcı dili düzeltmesi veya tamamen kaldırması için 60 gün süre tanıdı.

Yargıç ayrıca, Tesla’nın üretim lisansının da 30 gün süreyle askıya alınmasını önerdi. Bu yaptırım da DMV tarafından şimdilik durduruldu. Yerel kaynaklara göre, her iki yaptırım da Tesla’nın atacağı adımlara bağlı olarak devreye sokulabilecek.

DMV Direktörü Steve Gordon, karara ilişkin yaptığı açıklamada “Bu karar, Kaliforniya’nın sürücüleri, yolcuları ve yayaları korumak için tüm otomobil üreticilerini en yüksek güvenlik standartlarına tabi tutacağını teyit etmektedir.” dedi. Gordon, Tesla’nın sorunu çözmek için diğer otomobil üreticilerinin Kaliforniya’da başardığı basit ve net adımları atabileceğini vurguladı.

Tesla ise kararı küçümseyen bir tutum sergiledi. Şirket, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda “Kaliforniya’daki satışlarımız kesintisiz devam edecek.” ifadelerini kullandı. Tesla açıklamasında, kararın yalnızca “Autopilot” teriminin kullanımına ilişkin bir “tüketici koruma” meselesi olduğunu öne sürerek, tek bir müşterinin bile sorun yaşadığını söylemediğini iddia etti.

DMV ise Tesla’nın kararı görmezden geldiği izlenimi veren bu açıklamaya ilişkin sorulara yanıt vermedi. Kurum ayrıca, Tesla’nın tam olarak hangi adımları atmasının beklendiğine dair ayrıntılı bir açıklama yapmaktan da kaçındı.

Kaliforniya DMV’si, Tesla’yı yıllardır, sürücü destek sistemlerini yüksek düzeyde otonommuş gibi pazarlamakla suçluyor. Kuruma göre bu durum, sürücülerin sisteme aşırı güvenmesine yol açtı ve çok sayıda kazaya ve birden fazla ölüme katkıda bulundu.

Tesla ise savunmasında, pazarlama dilinin “ifade özgürlüğü” kapsamında korunması gerektiğini öne sürdü. Ancak şirket, daha önce Autopilot sistemine ilişkin kazalar nedeniyle açılan çok sayıda bireysel davayla karşı karşıya kaldı ve bu davaların bir bölümünü uzlaşmayla sonuçlandırdı.

Tesla’nın pazarlama faaliyetleri, Kaliforniya Başsavcılığı, ABD Adalet Bakanlığı ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından da ayrı soruşturmalara konu oldu.

Olası bir satış yasağı, geçici bile olsa, Tesla için ciddi sonuçlar doğurabilir. Kaliforniya, şirketin ABD’deki en büyük pazarı olmayı sürdürüyor. Üretim lisansının askıya alınması ise Tesla’nın Fremont fabrikasını doğrudan etkileyecek. Şirket, Teksas’ın Austin kentinde büyük bir tesis kurmuş ve merkezini buraya taşımış olsa da, Kuzey Amerika’ya yönelik Model 3 üretiminin tamamı hâlâ Fremont’ta yapılıyor.

Karar, Tesla’nın Austin’de Robotaksi hizmetini genişletmeye çalıştığı bir dönemde geldi. Şirket, hafta sonu şehirde test edilen araçlardan güvenlik görevlilerini çıkardı. CEO Elon Musk, bu araçlarda kullanılan yazılımın, müşterilerin araçlarında bulunan sürümden farklı ve daha gelişmiş olduğunu daha önce kabul etmişti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 8 yaralı

Vali Gül'den kazada yaralanan polis ve sivillere ziyaret

GKO Başkanı Tabur: Altın "güvenli liman" özelliğini koruyor

Tarlasına gitmek için evden çıktı: Derede ölü bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sıfır Atık Hareketi ile Türkiye ekonomisine 365 milyar lira katkı sağladık

Batman'da otomobil takla attı

Siirt’te otomobil takla attı: Kazada yaralanan olmadı

Havadan görüntülenen Emrud Şelalesi göz kamaştırıyor

Karlıova beyaza büründü

DMM: Türkiye’nin savaşa müdahil olacağı iddiaları dezenformasyon ürünüdür

"15'nci Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan" fotoğraf sergisi kapılarını açtı

Siyonist rejimin Gazze’ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 280’e yükseldi

Malatya Genç Girişimcilik Akademisinin açılışı yapıldı

HÜDA PAR Dış İlişkiler Başkanı İmir: Mescid-i Aksa ümmetin izzeti ve kırmızı çizgisidir

Gayrimenkulün yeni nesli kampüste yetişiyor

Güzelbahçe’de araçta bomba şüphesi

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı

Malatya'da bir şahıs gölette ölü bulundu

Altın alımında yeni dönem: Zerger App ile konuma göre fiyat takibi

Avustralya yükselen akaryakıt fiyatları üzerine toplu taşımayı ücretsiz hale getirdi

Rusya, İngiliz diplomatı istihbarat gerekçesiyle sınır dışı etme kararı aldı

Algoloji Uzmanı Dr. Asoğlu: Trigeminal nevraljide erken tanı ve doğru tedavi önemli

Rusya: “Batının politikaları yüzünden uluslararası ilişkileri istikrarsızlaşıyor”

İzmir sahilinde yeni doğmuş bebek cesedi bulundu

İstanbul’da baraj doluluk oranı yüzde 58,03 seviyesinde

İran’a yapılan saldırıların beşinci haftasında küresel gıda ve enerji krizi büyüyor

Şanlıurfa’dan siyonizme ve emperyalizme tepki

Adalet Bakanı Gürlek: “Hükümlü ve tutukluların topluma kazandırılmasını destekliyoruz. 976 din görevlisi görevde, 170 hafıza ulaşıldı"

İstanbul'da polis servisi kaza yaptı: 4'ü ağır 30 yaralı

Adalet Bakanı Akın Gürlek: "12. Yargı paketimizle ilgili meslektaşlarla sürekli istişare halindeyiz"

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 8 yaralı

Vali Gül'den kazada yaralanan polis ve sivillere ziyaret

GKO Başkanı Tabur: Altın "güvenli liman" özelliğini koruyor

Tarlasına gitmek için evden çıktı: Derede ölü bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sıfır Atık Hareketi ile Türkiye ekonomisine 365 milyar lira katkı sağladık

Batman'da otomobil takla attı

Siirt’te otomobil takla attı: Kazada yaralanan olmadı