• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,33% 0,01
  • EURO

    51,39% 0,27
  • GRAM ALTIN

    6945,16% 0,01
  • Ç. ALTIN

    11326,76% 0,00

TESSEP'ten "Dünya Tesettür Günü" açıklaması: Tesettür bir gün değil her gün anlatılmalı

01 Şubat 2025, Cumartesi 11:06
01 Şubat 2025, Cumartesi 11:06
TESSEP
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

 "1Şubat Dünya Tesettür Günü" münasebetiyle yazılı açıklama yapan TESSEP Genel Başkanı Bildane Kurtaran, yalnızca senenin bir günü değil 365 günü çalışma yapılması gerektiğini, bu amaç doğrultusunda her kesime ulaşma hedefinde olduklarını söyledi.

Tesettür Seferberliği ve Erdemli Kadınlar Derneği (TESSEP), 1 Şubat 2013’te NewYork'ta tesettürü nedeniyle haksızlığa uğrayan Nazma Khan’ın vesilesiyle duyurulan "Dünya Tesettür Günü" münasebetiyle yazılı bir açıklamada bulundu.

TESSEP Genel Başkanı Bildane Kurtaran tarafından yapılan açıklamada, "1 Şubat dünyanın pek çok ülkesinde "Dünya Tesettür Günü" olarak kabul ediliyor. Bugün, dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli etkinliklerle tesettür konusunda bir farkındalık günü olarak değerlendiriliyor.  İlk olarak 1 Şubat 2013'te kendisi de tesettürü nedeniyle haksızlık ve hukuksuzluğa uğrayan, ötekileştirilen, New York'ta Müslüman bir göçmen kadın olan, Nazma Khan'ın vesilesiyle duyurulan gün, daha sonraları Dünya Tesettür Günü (World Hijab Day) olarak genel bir kabul görmüştür." dedi.

Her yıl "Dünya Tesettür Günü münasebetiyle tesettürün amacı ve önemine dair farkındalık etkinliklerinin yapıldığını belirten Kurtaran, "Bu etkinliklerde, iffet, haya ve tesettür ruhunun değerlerini derinleştirmek ve fıtratın geleceği olduğunu idrak ettirecek mesajlar veriliyor. Bugünde, kültürel ve toplumsal faaliyetler yapılıyor. Hakeza, tesettürle İlgili kitap okumaları, çocuklara ve gençlere yönelik, bilinçlendirme seminerleri ile annelere ve eğitimcilere yönelik seminerler yapılıyor." diye konuştu.

"Senenin her günü her kesime ulaşma amacıyla çalışma yapıyoruz"

Dünya genelinde yapılan bu tür anlamlı çalışmaları önemsediklerini, yapılan faaliyetlerin faydalı olduğunu vurgulayan Kurtaran, "Bu güzel ve yüksek gaye için, senenin bir günü değil, senenin 365 günü seferber olmak ciddi bir ihtiyaçtır. Günümüzdeki pek çok toplumsal ve bireysel sorunların kökeninde, hayasızlığın, iffetsizliğin ve fıtratların ifsat edilmesinin olduğuna şahitlik ediyoruz. Tesettür ise hayayı, iffeti ve fıtratı koruyan en muhkem kaledir. Bizler, TESSEP olarak, 2011 yılından bu yana, önce platform olarak, daha sonra da dernek olarak çalışmalarımızın ana eksenine tesettürü ve kadını ihyayı aldık. Bu minvaldeki çalışmalarımızı, sadece belli günlerde değil, senenin tüm günlerine yayacak şekilde gerçekleştirmeye ve sadece belli bir kesime değil herkese ve her kesime ulaştırmaya niyet ettik. Zira tesettürün tüm amacı, mahiyeti ve ilkeleri değerlendirildiğinde, aslında onun, salt bir giyim şekli değil bir dava, bir yaşam biçimi, bir kimlik ve ilkeli bir duruş olduğu da anlaşılacaktır." şeklinde konuştu.

"Bilinçlendirme çalışmaları daha da artmalı"

Kurtaran, "Bugün tesettür davasının, asla ihmale gelmeyecek, boşluk, gevşeklik kabul etmeyecek ve asla terk edilemeyecek, ümmetin okçular tepesi olduğuna kanaat ediyoruz. Yıllarca dünyanın farklı coğrafyalarında Müslüman kadınlar tesettürleri nedeniyle çok farklı zulümlere maruz kaldılar, hâlâ da kalıyorlar. Bu sebeple bu gibi günlerin ve tesettür konusunda yapılan her türlü bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının, daha da çok arttırılması ve her kesime ulaştırılması gerektiğine, işaret etmek istiyoruz. Bu minvaldeki çalışmalar konusunda da daha kolektif ve kapsamlı hareket etmek için, bu güzel gayeye hizmet edecek, güzel insanların, güçlerini ve seslerini birleştirmelerinin bir gereklilik olduğuna inanıyoruz." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı

ABD'de petrol sondaj platformu devrildi: Alevler etrafı sardı

ABD'de şiddetli soğuklar can alıyor: 3 kişinin cesedine ulaşıldı

Çanakkale’de 39 düzensiz göçmen yakalandı

Arnavutluk'ta hükümet karşıtı protesto

Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Cansuyu Derneği’nden Batman’da 310 Aileye Giyim Yardımı

Anahtar Partili Korkmaz’dan Doğu Ekspresi Çağrısı

Pakistan'da şiddetli yağışlar nedeniyle 5 ölü, 4 yaralı

İran'da çığ altında kalan 3 kişi hayatını kaybetti

HÜR Gençlik’ten Mersin’de uyuşturucuya karşı farkındalık çalışması

Diyarbakır'da yoğun sis etkili oluyor

Pakistan’da bir otelde yangın faciası: 3 ölü

Gaziantep'te 4,1 büyüklüğünde deprem

Gümrüklerde 1,7 milyar liralık uyuşturucu ele geçirildi

Nijerya Dışişleri Bakanı Tuggar Türkiye'ye geliyor

ABD'de bir kişinin federal ajanlar tarafından vurularak öldürülmesinin ardından geniş çaplı protestolar düzenledi

Feribot seferlerine fırtına engeli

Güney Afrika, çete şiddetiyle mücadele için ordu konuşlandırmayı değerlendiriyor

İtalya, İsviçre Büyükelçisi Cornado'yu geri çağırdı

Endonezya'daki heyelanda ölü sayısı 25'e yükseldi

Uzman uyardı: Donma ile hipotermiyi ayırt etmek hayat kurtarıyor

Lübnan'a işgal saldırısında bir şehit

Rusya’nın Belgorod kentine yoğun füze saldırısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Kanada çıkışı: Çin tarafından ele geçiriliyor

Akdeniz'de düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı: 50 ölü

Polonya: Rusya, Orta Avrupa ve Doğu Avrupa için tehdit oluşturmaya devam edecek

Mersin’de izinsiz gösterinin ardından yaşanan olayda 1 kişi öldü

Aydın'da otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Bakan Yardımcısı Kulaklıkaya HAMAS Şura Meclisi Başkanı Derviş ile görüştü

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü binasına EYP’li saldırı: İki şüpheli kaçtı