• BIST 100

    10720,36%-0,06
  • DOLAR

    41,81% 0,21
  • EURO

    48,58% 0,39
  • GRAM ALTIN

    5396,00% 1,10
  • Ç. ALTIN

    8923,84% -1,56

Teşvik belgesi kapsamındaki bazı yatırımlara yönelik KDV istisnasının detayları belirlendi

29 Mayıs 2022, Pazar 16:00
29 Mayıs 2022, Pazar 16:00
Teşvik belgesi kapsamındaki bazı yatırımlara yönelik KDV istisnasının detayları belirlendi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Teşvik belgesi kapsamındaki bazı yatırımlara yönelik KDV istisnasının detayları belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 'Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle 15 Nisan 2022'de yayımlanan 7394 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerinde yapılan düzenlemeler hakkında açıklama yapılmasının yanı sıra uygulamaya ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarına ilişkin olmak kaydıyla yapılan teslimlere ilişkin istisnada yapılan değişiklik uyarınca, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ibareleri tebliğ metninden çıkarılarak 'İçişleri Bakanlığı' ibaresi tebliğ metnine işlendi.

Ulusal güvenlik kuruluşlarının verdiği istisna belgesi ve onayladığı listede yer alan mal ve hizmetlerin istisna şartlarını taşımadığının tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlardan ulusal güvenlik kuruluşları sorumlu olacak.

Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye'de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye'de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan KDV'den istisna, konut ve iş yeri satışlarında elde tutma süresinin 1 yıldan 3 yıla çıkarılmasına ilişkin yapılan değişikliğe uygun olarak güncellendi.

İMALAT SANAYİ VE TURİZM ALANINDA YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İNŞAAT İŞLERİ

İmalat sanayisi ile turizme yönelik yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki inşaat işlerine ilişkin mal teslimleri ve hizmet ifalarına yönelik istisnada yapılan değişikliğe ilişkin de düzenleme yapıldı.

Buna göre, ilgili Kanun'la, 31 Aralık 2025'e kadar uygulanmak üzere, anılan inşaat işlerine ilişkin, 1 Mayıs 2022'den itibaren yapılan teslim ve hizmetler KDV'den istisna edilmişti.

Bu istisnadan yararlanacak mükelleflerin, imalat sanayisi ile turizme yönelik düzenlenmiş bir yatırım teşvik belgesine sahip olması gerekirken bu belgenin yürürlük tarihinden önce düzenlenmiş olması istisna uygulanmasına engel oluşturmayacak.

Öte yandan, inşaat işlerinin yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırıma ilişkin olması, 31 Aralık 2025 tarihini aşmamak kaydıyla yatırım teşvik belgesinde öngörülen süre içinde yapılmış olması ve istisna uygulanacak harcama tutarının inşaat işlerine yönelik yatırım teşvik belgesinde yer alan yatırım tutarını aşmaması gerekecek.

İstisna, münhasıran, söz konusu yatırımlar kapsamındaki inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerini kapsayacak. Yatırımı yapanların bu inşaat işlerinde kullanılan mal alımları da bu kapsamda değerlendirilecek. Dolayısıyla istisna, inşaat işlerine ilişkin olmak koşuluyla hem hizmet hem de mal alımlarını içerecek.

Bu yatırımlar kapsamındaki inşaat işlerine dair alınan makine, araç-gereç ve tefrişat (yatırım teşvik belgesinde yer alsa dahi) bu istisna kapsamında değerlendirilmeyecek.

İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellefler, KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine istisna belgesi almak için başvuruda bulunacaklar.

ELEKTRİK MOTORLU TAŞIT ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK HİZMETLER

İlgili kanun kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye'de gerçekleştirdikleri Ar-Ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrik motorlu taşıt araçlarını Türkiye'de imal eden mükellefler için bu araçların geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar KDV'den müstesna tutuldu.

Elektrik motorlu taşıt araçlarının geliştirilmesine yönelik verilen ve yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan mühendislik hizmetleri, belgedeki tutarla sınırlı olarak, istisna kapsamında olacak. Belgede mühendislik hizmetine isabet eden tutarın açıkça yer almaması halinde söz konusu tutar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından ayrıca teyit edilecek.

Bu araçların geliştirilmesi ile ilgili diğer hizmetler ile mal teslimlerinde istisna uygulanmayacak.

Söz konusu düzenleme tam istisna mahiyetinde olacak. İstisnadan yararlanmak isteyen yatırım teşvik belgesi sahibi mükellef, istisna kapsamında temin edeceği mühendislik hizmetine ilişkin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine başvuracak.

İstisna uygulanan mühendislik hizmetleri nedeniyle yüklenilen KDV, hizmet ifa edenlerce indirim konusu yapılabilecek. İndirim yoluyla telafi edilemeyen KDV iade edilecek.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kastamonu'da midibüs kazası: 25 yaralı

ABD’de fırtına beklentisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

ABD'den Kanada'ya 26 adet HIMARS satışına onay

Mısır: Gazze konulu zirveye 20'den fazla lider katılacak

Rusya’dan Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırı

Malatya'da uyuşturucudan 2 tutuklama

Motosikletin çarptığı yaya yaralandı

Hür Gençlik Mersin’den “Parklar Bizim, Gençlik Bizim” etkinliği

Çanakkale'de açıklarında tekne alabora oldu: 3 ölü

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü, 12 yaralı

Madagaskar'da sokaklar yeniden karıştı

Kosova'da hükümeti kurma göreve mevcut Başbakan Albin Kurti'ye verildi

Zelenskiy ile Trump Ukrayna'nın hava savunmasının güçlendirilmesini görüştü

Filipinler'de 6 büyüklüğünde deprem

Otomobil ile kamyonet çarpıştı: 3 yaralı

Türkiye ile Suriye arasında güvenlik konulu toplantı yarın Ankara'da yapılacak

ABD Büyükelçiliği önündeki Gazze nöbeti 52. günde sona erdi

Malatya'da bir işçi inşaattan düşerek yaralandı

10'uncu Alimler Buluşmasının 1 ve 2'nci oturumları gerçekleştirildi

Malatya'da Bed-i Besmele ve Âmin Alayı etkinliği düzenlendi

Bakan Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov ile görüştü

Gazze Şeridi'ne can kaybı 67 bin 682'ye ulaştı

Prof. Dr. Vechi Sönmez: Bugün Müslümanların içerisinde olduğu en büyük sıkıntı aile kurumudur

Yetimler Vakfı, Ankara’da yetim çocukları sevindirdi

ABD'den Çin'e yüzde 100 ek gümrük vergisi kararı

Yazar Muhammed Şakir: Ümmet bütünlüğünden koparma girişimlerinde Kürt Milliyetçiliği bir araç olarak kullanılıyor

Beyaz Önlük Giyme Töreni'nde Gazzeli sağlık çalışanlarının fedakarlığına dikkat çekildi

Gaziantep'te çeşitli suçlardan aranan 32 kişi yakalandı

Iğdır-Ağrı hudut hattında 32 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kastamonu'da midibüs kazası: 25 yaralı

ABD’de fırtına beklentisi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

ABD'den Kanada'ya 26 adet HIMARS satışına onay

Mısır: Gazze konulu zirveye 20'den fazla lider katılacak

Rusya’dan Ukrayna'nın enerji altyapısına saldırı

Malatya'da uyuşturucudan 2 tutuklama