• BIST 100

    15594,65%0,33
  • DOLAR

    43,28% 0,06
  • EURO

    50,80% 0,13
  • GRAM ALTIN

    6715,33% 1,48
  • Ç. ALTIN

    10690,39% 0,00

Tezhip ustası, köklerinden beslenerek sanatını geleceğe aktarıyor

02 Haziran 2025, Pazartesi 12:41
02 Haziran 2025, Pazartesi 12:41
Tezhip ustası, köklerinden beslenerek sanatını geleceğe aktarıyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

1991 yılında Ağrı’da doğan ve sanat yolculuğuna küçük yaşlarda başlayan tezhip sanatçısı, Özge İnan bugün kendi atölyesinde öğrenciler yetiştirerek geleneksel sanatı geleceğe taşıyor.

1991 yılında Ağrı’da doğan küçük yaşta ailesiyle birlikte İzmir’e, ardından Bursa’ya taşınan Özge İnan, lise eğitimini Bursa’da, üniversite eğitimini Isparta’da, yüksek lisansını ise İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı.

Lise yıllarında farklı sanat dallarında eğitim alan İnan, tezhiple üniversite yıllarında tanıştı. 2017 yılında tezhip eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel kariyerine adım atan İnan, bir buçuk yıl boyunca Bursa’daki tarihi Irgandı Köprüsü’nde dersler verdi. Ardından kendi sanat atölyesini kurarak çalışmalarını burada sürdürmeye başladı.

Özge İnan, tezhip sanatının anlamla yaşayıp anlamla ilerlediğini söyledi.

Genelde sanatla iç içe olduğunu belirten İnan " Özellikle tezhip sanatına yönelmemin sebebi, tezhipte kendimi özgürce ifade ettiğimi fark etmemdi. Renklerin ve helezonların birbirleriyle olan ahenkli gösterisi beni kendine çekti. Bu nedenle tezhip sanatını daha çok seviyorum. Tezhiple minyatürü karıştırsam da, genelde tezhip alanında çalışmalar yapıyorum." şeklinde konuştu.

"Bu sanatların geleceğe aktarılması gerekiyor"

Geçmiş yıllarda tezhip sanatına şimdiki kadar ilgi olmadığını söyleyen İnan " Zamanla üniversitelerde bu alanda bölümler açıldı. Kurslar da çoğalmaya başlayınca, tezhip sanatı ilgi görür ve tanınır hale geldi. Geçmişe göre artık herkes bu sanatı daha çok biliyor, görüyor ve öğrenmek istiyor. Bu nedenle sanata olan ilgi arttı. Bu sanatların geleceğe aktarılması gerekiyor. Çünkü bu, geçmişte unutulmuş bir sanat değil. Hem alaylı hem de mektepli olarak bu sanatları bir şekilde devam ettirmemiz gerekiyor." dedi.

"Sadece bir yazıyı süsleme amacı gütmüyoruz"

Sanata düz mantıkla değil; hem anlam katarak hem de bir bakış açısı kazandırarak ilerlemek gerektiğini vurgulayan İnan "Derslerimde en çok buna dikkat ediyorum. Sadece bir yazıyı süsleme amacı gütmüyoruz. Hem anlam katmaya çalışıyoruz hem de attığımız her çizgiyi anlamlı hale getirmeye çalışıyoruz. Verilmesi gereken bütün detayları öğrencilerime veriyorum ki onlar da tezhip sanatının başka detaylarına ilgi duysunlar, bu alanda nasıl ilerleyebileceklerini düşünsünler. Tezhip sanatı geçmişe göre hem gelişti hem de gelişerek devam ediyor. Kimsenin donuk kaldığı bir sanat değil." şeklinde konuştu.

Mesleğine devam etmesinin en büyük nedeninin, işini severek yapması olduğunu vurgulayan İnan " Hem öğretmeyi seviyorum hem de öğrenci yetiştirerek onlarla beraber bir şeyler yapmayı ve onlara yeni şeyler katmayı önemsiyorum. Öğrencilerimin bakış açılarının nasıl değiştiğini görmek beni mutlu ediyor. Bu nedenle çalışmalarımı öğrencilerimle birlikte sürdürmek, bana daha çok keyif veriyor.

"Yapay zekâ tasarım yapabilir ama anlam katamaz"

Yapay zekâ ve teknolojinin sanat üzerindeki etkilerine de değinen İnan " Yapay zekâ ve teknolojinin sanata olumlu ya da olumsuz etkisine biz karar verebiliriz. Zamanında internet yoktu, internet gelince herkes korktu. Ama şu an interneti faydalı olabilecek şekilde kullanabiliyoruz. Yapay zekâ bir şeyler tasarlayabilir ama ona anlam katamaz." diye konuştu.(İLKHA)

Trump'tan Hollywood tadında tehdit: İran'ın tamamını haritadan silerim

Gazze'de ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Siyonist rejimden 1300 ihlal

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı

Katar ile Moritanya askeri mutabakat zaptı imzaladı

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu’nun 6’ncı toplantısı gerçekleştirildi

Irak Başbakanı Sudani ile Suriye Cumhurbaşkanı Şara görüştü

Manisa'da uyuşturucu hap operasyonu: 1 tutuklama

Ticaret Bakanı Bolat ve KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman bir araya geldi

Malatya'da işçilerin kaldığı prefabrik yapıda yangın

Danimarka ile ABD arasında Grönland gerilimi tırmanıyor

Japonya’dan nükleere dönüş kararı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1’i ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

ABD İç Güvenlik Bakanı: Minneapolis'te 10 binden fazla düzensiz göçmen gözaltına alındı

TBMM Başkanı Kurtulmuş Kartalkaya yangını araştırma komisyonunu kabul etti

ABD uçakları Grönland'a konuşlandırılacak

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Rubio ile görüştü

Bakan Güler ABD’li mevkidaşı Hegseth ile telefonda görüştü

Sason’da kar engeli aşıldı, hasta vatandaş kurtarıldı

Batman'da ev yangınında maddi hasar oluştu

Mardin’de sınır hattında meydana gelen olaylara soruşturma: 35 tutuklu, 77 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 2 kişi tutuklandı

Kar altındaki köylerde sağlık için zamanla yarışan ekipler, 3 hastaya ulaştı

Macron: Uluslararası sistem, kuralların yok sayıldığı bir dünyaya doğru gidiyor

Katar: Gazze'deki ateşkes anlaşması planının başarısına bağlıyız

Mozambik'te sel 4 ayda 100'ü aşkın can aldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Hollywood tadında tehdit: İran'ın tamamını haritadan silerim

Gazze'de ateşkes kâğıt üzerinde kaldı: Siyonist rejimden 1300 ihlal

Antalya’da drift atan sürücünün ehliyetine geçici olarak el konuldu

Nevşehir'de trafik kazası: 4 yaralı

Tunus'ta şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde 2 kişi hayatını kaybetti

Malatya'da silahlı kavga: 1 yaralı

Nijerya'da otobüs ile kamyon çarpıştı: 11 ölü, 7 yaralı