-
BIST 100
16241,07%1,80
-
DOLAR
44,20% 0,08
-
EURO
50,98% 0,24
-
GRAM ALTIN
7118,39% 0,14
-
Ç. ALTIN
11584,42% 0,43
Ticari kuantum bilgisayarlara bir adım daha: IBM’den hata düzeltme atılımı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD merkezli yazılım ve donanım devlerinden IBM, bu cuma günü yaptığı açıklamada, ticari erişime açık donanım üzerinde çalışan bir kuantum hata düzeltme algoritmasını hayata geçirdiğini duyurdu.
Şirket, bu sayede ticari ölçekte “süper güçlü bilgisayarlar” geliştirmenin bir adım daha yakınına geldiğini belirtti.
IBM bu alanda Microsoft ve Alphabet’in alt kuruluşu Google ile kıyasıya bir yarışta. Google, bu hafta önemli bir algoritma atılımı açıkladı.
Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarların çözmesinin binlerce yıl alacağı örneğin trilyonlarca atomun zaman içinde nasıl tepki verdiği gibi problemleri ‘kübit’ adı verilen birimler aracılığıyla çözebiliyor. Ancak bu sistemlerin önündeki en büyük engellerden biri, kübitlerin hata oranlarının yüksekliği; bu hatalar kuantum çip üzerindeki faydalı hesaplama yükünü hızla aşabiliyor.
IBM, haziran ayında kuantum çiplerin yanında çalışacak bir algoritma geliştirdiğini duyurmuştu. Bu algoritmanın, bu kez özel olarak AMD tarafından üretilen ve programlanabilir mantık devresi (FPGA) olarak bilinen çip tipi üzerinde gerçek zamanlı olarak çalıştırıldığı bir araştırma kağıdında yer alıyor.
IBM Araştırma Direktörü Jay Gambetta, yaptığı açıklamada algoritmanın sadece laboratuvar ortamında değil, rağbet görmüş, çok yüksek fiyatlı olmayan bir AMD çip üzerinde çalıştığını ve uygulamanın gerektiğinden 10 kat daha hızlı gerçekleştiğini vurguladı.
Kuantum bilgisayarların ticari pazara çıkabilmesinin önündeki başlıca engel, kübit hatalarının azaltılması; dijital dünyada bit hataları neyse, kuantum dünyasında da bu aynı işlevi görüyor. IBM’in bu alandaki ilerlemesi, hataların giderilmesi noktasında kayda değer bir adım olarak değerlendiriliyor.
Araştırmada, IBM’in geliştirdiği hata düzeltme algoritmasının, yaygın olarak edinilebilen bir FPGA üzerinde çalıştırılıp, kuantum bilgisayarı yavaşlatmayacak kadar yüksek performans gösterdiği belirtiliyor. Bu gelişme, klasik (yani geleneksel) bilgisayar donanımının kuantum sistemlerin kontrolünde ve geliştirilmesinde kritik bir rol oynayabileceğini bir kez daha ortaya koydu.
Uzmanlar, bu adımın kuantum donanımının kendisinden ziyade yazılım ve kontrol katmanlarında yaşanan ilerlemeleri işaret ettiğini; ancak hâlâ kararlı mantıksal kübitler, hata eşikleri ve ölçeklendirilebilir mimariler gibi donanım yönlü büyük engellerin bulunduğunu hatırlatıyor.
Güvenlik cephesinden de değerlendirmeler geliyor: Geleneksel, yaygın donanımlarla çalışan kuantum hata düzeltme sistemleri, kuantuma karşı güvenlik standartları hazırlanırken kritik bir eşik olabilir. Ancak bu algoritmanın tek başına bugünkü şifreleme sistemlerini kısa vadede kırabilir hale getirmediği de vurgulanıyor.
Sonuç olarak, IBM’in bu adımı kuantum hesaplama yarışında çevrim içi ve ticari erişime daha uygun donanımlarla ilerleme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. (İLKHA)
Kenya'daki sellerde ölü sayısı 71'e yükseldi
Yetimler Vakfı Kadir Gecesi'nde de Gazze'yi unutmadı
Van TSO Başkanı Takva: Devam eden savaş şehir ekonomisini olumsuz etkiliyor
Diyarbakır'da çarşı ve pazarlarda bayram hareketliliği
Çocuklar bayrama tıraş olarak hazırlandı
Bayburt’ta göçmen kaçakçılığı operasyonu: 5 şüpheli yakalandı
Malatya Büyükşehir Belediye meclisi mart ayı toplantıları tamamlandı
Yetimler Vakfı’ndan Kadir Gecesi’nde Yemen’e iftarlık desteği
Tedavide sosyal medya uyarısı: Modaya değil, doktora güvenin
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehirler camiler etrafında şekillenir
Kadir Gecesi camilerde yoğun katılımla ihya edildi
Bursa'da yapılan operasyonda çak sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi
Ateşkesin ardından Gazze'de 673 kişi şehit edildi
Elazığ'da yük treninde motor yangını paniği
Bakan Gürlek’ten Özgür Özel’e tepki: İddialar algı operasyonu
Gıda piyasaları komitesi toplandı: Arz güvenliği riski yok
"İşgal rejimi Kudüs üzerindeki stratejik emellerini gerçekleştirmeyi hedeflemekte"
Mescid-i Aksa'nın kapalı olmasına tepki gösteren kadınlardan Fatih Camii'nde sembolik eylem
Manisa’da uyuşturucu operasyonu: 22 şüpheli yakalandı
Türkiye-Kanada enerji iş birliği görüşmesi
Bayram öncesi şeker ve lokuma yoğun ilgi
Şanlıurfa’da bayramda toplu ulaşım ücretsiz olacak
79 ilde yasa dışı tütün operasyonu: 337 şüpheliye işlem
Malatya'da el emeği tatlılar bayrama hazırlanıyor
Ramazan Bayramı ulaşımı için ek otobüs seferleri
Almanya'da restoranda silahlı saldırı: 2 ölü
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Kanada Dışişleri Bakanı Anand ile görüştü
HÜDA PAR'dan mezhepçilik uyarısı: Bombalar Şii-Sünni ayrımı yapmıyor
İzmir’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 2,1 milyonu aştı
Bayramda aşırı şeker ve tatlı tüketimi diş sağlığını tehdit edebilir
Yükleniyor






