Tiroid cerrahisi, hassas bir cerrahi alan olup, ses tellerini kontrol eden rekürren laringeal sinirin (RLS) korunması, hem cerrahinin başarısı hem de hastaların yaşam kalitesi açısından kritik bir öneme sahiptir.
Özel Batman Yaşam Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba, tiroid cerrahisinde sinir monitörizasyonu teknolojisinin kullanımına dair bilgiler vererek, bu yöntemin hem hasta güvenliği hem de cerrahi sonuçların başarısı için sağladığı avantajları açıkladı.
Dr. Kuba, RLS’nin cerrahi sırasında zarar görmesinin ses kısıklığı ve nefes alma problemlerine yol açabileceğini belirtti. Sinir monitörizasyonunun, bu riski azaltarak cerrahi sırasında sinirin gerçek zamanlı izlenmesini sağladığını ve olası komplikasyonları önlediğini ifade etti.
Multinodüler guatr gibi tiroidin büyüdüğü durumlarda veya önceki cerrahilerin anatomik yapıyı değiştirdiği vakalarda, sinir monitörizasyonu cerrahi süreçleri kolaylaştırarak kritik yapıların doğru bir şekilde korunmasını sağlıyor.
Her iki taraflı cerrahilerde monitörizasyonun önemine vurgu yapan Dr. Kuba, “İlk tarafın sinir durumu monitörizasyon ile değerlendiriliyor. Eğer bir hasar şüphesi varsa, ikinci taraf daha dikkatle ele alınıyor veya müdahale erteleniyor. Bu, çift taraflı sinir hasarı riskini önemli ölçüde azaltıyor,” dedi.
Genç cerrahlar için sinir monitörizasyonunun öğretici bir rehber olduğunu belirten Dr. Kuba, teknolojinin cerrahi güvenliği artırmanın yanı sıra anatomi bilgisini güçlendirdiğini ve başarılı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Özellikle ses profesyonelleri gibi ses fonksiyonlarının korunmasının hayati olduğu hastalar için bu teknolojinin önemini ifade eden Dr. Kuba, komplikasyonları azaltarak hastaların cerrahi sonrası yaşam kalitesini yükselttiklerini belirtti.
Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba, tiroid cerrahisinde sinir monitörizasyonunun, modern teknolojinin en etkili kullanımlarından biri olduğunu ifade ederek, “Teknolojiyi, cerrahimin her aşamasında titizlikle kullanarak daha güvenli ve başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Ancak, teknolojinin desteği kadar cerrahın bilgi, tecrübe ve doğru uygulamaları da başarının anahtarıdır,” dedi.