EKONOMİ 30.12.2020 00:35:47 0

TL 7 haftada ralli yaptı! Dolar ve Euro'da sert düşüş

TL 7 haftada ralli yaptı! Dolar ve Euro
Haberi Sesli Oku

TL 7 haftada ralli yaptı! Dolar ve Euro'da sert düşüş

Geçtiğimiz hafta başında İngiltere’nin virüsün mutasyona uğrayıp daha hızlı yayılma gösterdiğini açıklaması ile CBOE Volatility Index 31,0 seviyesi üzerine çıkarak Kasım sonrası en yükseği görürken piyasalar da haftaya düşüşle başladı. USD/TRY kuru da ilk tepki olarak 7,73 seviyesine yükseldi.

Haftanın devamında piyasaların yeniden aşının etkisini fiyatlamasıyla risk iştahı da arttı. Kur da PPK öncesi 7,63 seviyesi yakınında işlem gördü. TCMB’nin yılın son toplantısında faizi 200 bp artırıp %17’ye çıkarması ve sıkı para politikasının devam edeceğini açıklaması ile kur 7,55 seviyesi altına geriledi.

Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan kur, yeni haftaya da düşüşle başladı ve dün %1’in üzerinde kayıpla 7,41’e gerilerken bugün de %1 kayıpla 7,35’e gerileyerek 1 Eylül sonrası en düşük seviyeyi gördü. Doların teşvik paketi sonrası zayıf seyrini sürdürmesi ve risk iştahındaki artışla GOP’lardaki yükselişe iç politikadaki kararlılığın da eklenmesiyle TL varlıklar bu hafta yükselişte başı çekiyor.  Son saatte EURTRY kuru %1 düşüşle 9,0170’e geriledi ve sepet kur da 8,18’e geriledi.

TL YÜZDE 15 DEĞER KAZANDI

Türk Lirası (TL),gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında kasım ayından bu yana en iyi performans gösteren para birimi oldu. Türk Lirası, 6 Kasım'dan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 15 değer kazandı. 

Dün Polonya ile beraber en çok yükseliş gösteren iShares MSCI Turkey ETF (NASDAQ:TUR)Türkiye Endeksi bugün de yükselirken BİST 100 de rekor seviyenin hemen altında işlem görüyor. Dolar kurundaki düşüş haftalık bazda %3'e yaklaşırken aylık bazdaki düşüş ise %6'ya yaklaştı.

İngiltere ile imzalanan Serbest Ticaret anlaşması sonrası euro'da düşüş yaşandı. Euro ise 20 Kasım'dan bu yana ilk kez 9 TL'nin altına indi.

Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı başvuruları sürüyor

Umut Kervanı İskenderun'da ihtiyaç sahibi ailelere ulaştı

Bakan Yerlikaya: Sahipsiz hayvan konusunu el birliğiyle çözeceğiz

Göç İdaresi Başkanlığı 2 Uygurlunun Çin'e sınır dışı edileceği iddiasını yalanladı

Bingöl'de şubat ayında 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 20 bin 998 çağrı yapıldı

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu

Fahrettin Altun: Gazze için şimdi dayanışma zamanı

Yahudi çetelerin Batı Şeria'daki saldırıları artarak sürüyor

Yaklaşık 130 bin Filistinli yatsı ve teravih namazını Mescid-i Aksa'da kıldı

Fıtır sadakası kimlere verilir?

Gazze'de katledilen gazetecilerin sayısı 206'ya yükseldi

Mersin'de trafik kazası: 2 ölü

Atama kararları Resmi Gazete'de

Sırbistan'da üniversite öğrencileri bir kez daha sokaklara döküldü

ABD’de şiddetli yağış sel ve heyelana yol açtı

Zelenskiy: Kursk'ta durum çok kötü

Malatya'da feci kaza: Aynı aileden 3 ölü

Kaçak avlanan kınalı keklik avcılarına 402 bin 825 lira ceza

Pakistan'daki tren saldırısında ölü sayısı 31'e çıktı

Grönland: Trump'ın ilhak açıklamaları kabul edilemez

Gazze'de işgalcilerin bombardımanından sağ kurtulan Mervan Atvan, kanser nedeniyle hayatını kaybetti

Miçotakis kabinesinde revizyona gitti

Çin: Yaptırım ve tehditler, İran’ın nükleer sorununa çözüm getirmez

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenme: 1 ölü

Ankara Valiliğinden zirai don uyarısı

Acil iniş yapan yolcu uçağı alev aldı

Sivas'ta başıboş köpeklerin saldırdığı çocuklardan biri yaralandı

İstanbul'da en yüksek hava kirliliği Göztepe ilçesinde ölçüldü

HAMAS heyeti ateşkesi görüşmek üzere Kahire'ye gitti

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı

Yükleniyor