• BIST 100

    10960,21%0,05
  • DOLAR

    40,75% 0,06
  • EURO

    47,74% 0,34
  • GRAM ALTIN

    4408,59% 0,56
  • Ç. ALTIN

    7076,76% 0,68

TMMOB: Mardin’de akan yer üstü suyu yok denecek kadar azaldı

24 Mart 2025, Pazartesi 05:25
24 Mart 2025, Pazartesi 05:25
TMMOB: Mardin’de akan yer üstü suyu yok denecek kadar azaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

TMMOB Mardin İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan 2025 Mardin Su Raporu’nda, bölgedeki su varlıklarının hızla tükenmekte olduğu ve ciddi risklerle karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan “Su Varlıkları, Sorun Analizi, Riskler ve Çözüm Stratejileri Raporu” kamuoyuyla paylaşıldı.

 Açıklanan raporda, Mardin’deki su varlıklarının tükenme noktasına geldiği belirtilirken, suyun yanlış kullanımı ve kirlenmesine de dikkat çekildi.

Mardin Mimarlar Odası Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, Harita ve Kadastro Mühendisleri Mardin İl Temsilcisi ve TMMOB Mardin İl Koordinasyon Üyesi Harita Mühendisi Agit Özdemir, raporun detaylarını kamuoyuna sundu.

“Mardin’de akan yer üstü suyu kalmadı”

Konuyla ilgili konuşan Özdemir, yaptıkları araştırmalar sonucunda Mardin’deki yer üstü sularının büyük oranda tükendiğini belirtti.

Özdemir, “Bugün burada Mardin’deki su varlıklarını incelediğimiz, riskleri ortaya çıkardığımız, sorunları tespit ettiğimiz ve buna karşı oluşturduğumuz çözüm önerilerini konuştuğumuz bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Amacımız, yaşam için en önemli varlıklardan biri olan suyun nasıl bir riskle karşı karşıya olduğunu kamuoyuna açıklamak, koruyucu önlemler geliştirmek ve ilgili kurumları harekete geçirmeye yönelik farkındalık oluşturmaktır. Mardin’de hemen hemen akan yer üstü suyu kalmadı. Özellikle Mezopotamya havzası için büyük önem taşıyan Çavçav suyu, mesire alanlarındaki yapılaşma, ticari faaliyetler, turizm aktiviteleri ve maden ocakları nedeniyle ciddi risk altında.” şeklinde konuştu.

“Savur Çayı yaz aylarında kuruma noktasına geliyor”

Mardin’de içme ve kullanma suyunun büyük ölçüde Beyazsu Havzası’ndan karşılandığını belirten Özdemir, Savur Çayı yaz aylarında kuruma noktasına geldi. Bu durumun temel nedenleri arasında yanlış sulama yöntemleri, yerleşim yerlerinden gelen atık sular ve koruyucu önlemlerin eksikliği yer alıyor. Aslında bütün dereler ve akarsular, yanlış sulama pratikleri, yerleşim yerlerinden gelen atık sular ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle kuruma noktasına geliyor. Mevcut su kaynaklarının korunması için acil önlemler alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Sondaj kuyuları 850 metreye kadar indi”

Özdemir, yer altı sularının da hızla tükendiği belirterek, “Rapor kapsamında yer altı sularını da inceledik ve tarımsal sulama ile olan ilişkisini değerlendirdik. Yakın zamanda, yaklaşık dört yıl öncesine kadar 400 metre derinliğe kadar açılan sondaj kuyularının, bugün 850 metreye kadar indiğini tespit ettik. Bu, suyun giderek daha derinlere çekildiğini ve yer altı su rezervlerinin hızla tükendiğini gösteriyor. Dolayısıyla yanlış sulama yöntemlerinin düzeltilmesi ve modern sulama tekniklerine geçilmesi, atık suların dere yataklarına bırakılmasının engellenmesi ve arıtma sistemlerinin güçlendirilmesi, Mezopotamya havzasındaki su kaynaklarının korunması için yapılaşma ve maden ocaklarının denetlenmesi, yer altı sularının daha bilinçli ve kontrollü kullanılması için yeni düzenlemeler getirilmelidir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

 

Trump'tan Rusya'ya "Ukrayna" tehdidi

HAMAS'tan Netanyahu’nun “büyük israil” sözlerine karşı İslam ülkelerine çağrı

Konya'da işçi servisinin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Memur-Sen Şırnak: Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz

İşgal yetkilileri, ülkelerin "iki devletli çözüm" çağrılarına meydan okuyor: "Güvenlik" baskısı şart!

Arap Dünyasından Netanyahu’nun “büyük israil” açıklamalarına tepki

Malatya'da otomobil ile pat pat çarpıştı: 3 yaralı

Macaristan ülke çapında en üst düzey sıcaklık uyarısını yayınladı

HMGS ile İYÖS başvuruları başladı

Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine tepki

HÜDA PAR Tarsus heyeti, İlçe Milli Eğitim Müdürü’nü ziyaret etti

Bitlis’te dereye giren genç boğularak hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "Terörsüz Türkiye" mesajı: 'Başaramazsınız' diyenlere kulak asmayacağız

Diyarbakır'da sulama kanalında kaybolan çocuk ölü bulundu

Bakan Tunç: Özgür Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Söylemez: Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz

Malatya'daki Kaptaj kaynağında su oranı yüzde 20 azaldı

Şanlıurfa’da sulama kanalında iki gün içinde iki ceset bulundu

Memur-Sen Mardin Temsilciliği: Kamu işvereninin sunduğu teklif, kamu görevlilerinde hayal kırıklığı oluşturmuştur

Memur-Sen’den Siirt'te protesto: “Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz”

Uzmanından uyarı: Güvensiz “Beyazlatıcı” kremler vücutta ciddi hasar oluşturabilir

Şanlıurfa’da elektrik direğinde akıma kapılan kişi ağır yaralandı.

Konya Umut Kervan'ından muhtaç ailelere yardım

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan "alt komisyon" önerisi

Netanyahu, "büyük israil" projesinin izinde!

Memur-Sen Bitlis Temsilciliği'nden basın açıklaması

Çocuklarda demir eksikliğine karşı etkili önlemler!

AK Parti Batman Merkez İlçe Başkanı Doğu’dan Gazetemize Ziyaret

Kuveyt: “israil” hariç hiçbir ülke vatandaşına giriş kısıtlaması yok

Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi'nde hayvanlarla rehabilitasyon başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan Rusya'ya "Ukrayna" tehdidi

HAMAS'tan Netanyahu’nun “büyük israil” sözlerine karşı İslam ülkelerine çağrı

Konya'da işçi servisinin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Memur-Sen Şırnak: Gelirde adalet, ücrette denge istiyoruz

İşgal yetkilileri, ülkelerin "iki devletli çözüm" çağrılarına meydan okuyor: "Güvenlik" baskısı şart!

Arap Dünyasından Netanyahu’nun “büyük israil” açıklamalarına tepki

Malatya'da otomobil ile pat pat çarpıştı: 3 yaralı