• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan Şanlıurfa’daki kamu arazisi satışlarına tepki

GÜNDEM 12.09.2024 09:41:38 0
TMMOB Şehir Plancıları Odası’ndan Şanlıurfa’daki kamu arazisi satışlarına tepki

TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, kamu arazilerinin özel mülkiyete geçmesini eleştirerek, rekreasyon alanlarının korunması gerektiğini vurguladı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa İl Temsilciliği, şehirdeki kamu arazisi satışlarına tepki gösterdi. Temsilcilik, son olarak Karaköprü ilçesinde "Rekreasyon Alanı" olarak planlı bir taşınmazın özel mülkiyete satılmasının kamu kullanımına zarar vereceğini ve şehircilik normlarından uzaklaşılacağını belirtti. Şehir merkezindeki bu alanın satış yerine devlet eliyle projelendirilip kiralanmasının daha uygun olduğunu vurgulayan temsilcilik, satışların durdurulmasını talep etti.

Yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere ilimizde son zamanlarda kamu arazilerinin satışı ile ilgili birçok kurum adeta yarış içerisinde görünmektedir. Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, TOKİ, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme idaresi Başkanlığı olmak üzere şehrimizde kamuya ait taşınmazların satışını kaygı ile izliyoruz. Son olarak Karaköprü ilçesi Esentepe mahallesi 3801 Ada 5 parsel numaralı, Mülkiyeti maliye hazinesine ait, yürürlükteki imar planlarında ‘Rekreasyon Alanı’ olarak planlı taşınmazın özel mülkiyete satışı; ilgili mevzuata aykırı olmasa bile kamu kullanımına ait ve etki alanı en az bulunduğu ilçe kadar olan sosyal, kültürel ve birçok spor faaliyetinin gerçekleştirilebileceği bu alanın, kamu eliyle tasarrufunun bitirilmesinin önünü açacaktır. Bu sonuçla satış konusu taşınmazda ilerleyen süreçte mülkiyete özel keyfi bir kullanım olabileceği gibi Şanlıurfa ilinin kent merkezinde en önemli konumlardan biri olan bu alanın özel mülkiyet kullanımında nasıl bir rekreasyon alanı olarak faaliyet göstereceği ciddi bir sorun ve sorumuzdur? Acaba yine 'şimdi alalım ilerde bakarız' anlayışı mı hâkimdir?” denildi.

Açıklamanın devamında ise, şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca duruma Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve belediyelerimizin kamu alanı satışları da eklenince, gelecekte bu şehirde ciddi kamulaştırma problemlerinin ortaya çıkacağı, çağdaş şehircilik normlarından uzak standart dışı bir şehircilik örneği teşkil edeceğini öngörüyoruz. İlgili kurumun ekonomik sebeplerden ötürü devlet bütçesine gelir olması amacıyla satmasını iyi bir niyet ve yaklaşımla ele alsak bile söz konusu taşınmazın satılması yerine uzun vadeli çözüm olarak; alanda imar planı notlarında belirtilen 0.05 gibi çok düşük emsal koşullarındaki ticari alanların bütüncül bir yaklaşımla devlet eliyle projelendirmesi ve inşa edilmesi sonucu kiralanmasının daha uygun olacağı düşünülmektedir. Böylece satış konusu, kent merkezindeki yaklaşık 15 dönüm büyüklüğündeki taşınmazın tasarrufu devlet ve halkımızda kalacağı gibi kentin önemli bir nefes alma alanı da korunmuş olacaktır. Şehrimizin kaynaklarının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılabilmesi, halkımızın yaşam alanlarının özel mülkiyete konu edilmemesi, kent rantının hemşerilerimiz için objektif bir şekilde kullanılması için, miras yedi evlat misali yapılan satışların durdurulmasını talep ediyoruz.” (İLKHA)

Balıkesir'de trafik kazası: 3 yaralı

ABD’de etkili olan kasırgada ölü sayısı 27’ye yükseldi

Joe Biden prostat kanserine yakalandı

Bakan Işıkhan: 95 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Ukrayna: Rusya 10.000 km menzilli füze fırlatacak

Nijerya'da yolcu teknesi battı: 37 ölü

Somali'de askeri üsse bombalı saldırı: 10 ölü, 30 yaralı

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerince çıkarıldı

ANFİDAP: Bu halk, siyonist ordulara askerlik yapanlara sahne açmaz!

Yunanistan'da deprem paniği!

Kontrolden çıkan otomobil şarampole devrildi: 2 yaralı

Muğla açıklarında 95 düzensiz göçmen yakalandı

Erakçi: ABD ile müzakerelerde dengeli bir anlaşmaya hazırız

Rusya Donetsk yönünde ilerleyişini sürdürüyor

Rusya, Yunanistan'a ait petrol tankerine el koydu

Zeugma Mozaik Müzesi 33 yeni esere kavuştu

Şanlıurfa'dan siyonist vahşete tepki:: Bu zulme sessiz kalamayız

Brooklyn Köprüsü'ne gemi çarptı: 2 ölü, 17 yaralı

Diyarbakır'da kırtasiyede yangın paniği

UNICEF: Gazze'de son iki aydır durum daha da kötüleşti

Şanlıurfa'da Şehit Abdulvahit Kara şehadet yıl dönümünde anıldı

İki motosiklet çarpıştı: 2’si ağır 3 yaralı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Sırbistan'a gidecek

Korunan alanları yılın 4 aylık döneminde 13 milyona yakın kişi ziyaret etti

Manisa'ya uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Romanya'da cumhurbaşkanlığı ikinci turu başladı

Hırvatistan yerel seçimler için sandık başında

Somali'de askeri üs yakınında patlama

Dışişleri Bakanı Fidan, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Çamlıtepe Mahallesi’nde Maddi Hasarlı Trafik Kazası

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ