-
BIST 100
16074,73%-1,14
-
DOLAR
44,34% 0,10
-
EURO
51,45% -0,09
-
GRAM ALTIN
6295,89% 0,31
-
Ç. ALTIN
10740,95% -0,16
TOKİ sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Adana Sarıçam’daki Göztepe TOKİ Konutları’na yerleşen depremzedeler, işçilik hataları, yüksek aidatlar, çevre düzenlemesi eksiklikleri ve servis sorunları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek denetim talep etti.
6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremzedeler için inşa edilen konutlarda sorunlar bitmiyor.
Depremin üzerinden geçen ayların ardından TOKİ tarafından teslim edilen Adana Sarıçam Göztepe TOKİ Konutları’nda yaşayan vatandaşlar, bekledikleri yaşam koşullarını bulamadıklarını söylüyor.
2024 yılında anahtar teslimi yapılan konutlarda oturan depremzedeler, işçilik hataları, çevre düzenlemesi eksiklikleri ve hijyen sorunları nedeniyle mağdur olduklarını ifade ediyor.
Vatandaşlar, aradan geçen sürede evlerde böcek istilası, şişen kapı ve pencereler, bakımsız peyzaj gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor.
Aidatlara yapılan zamlar ve yüksek sıcak su faturaları da, depremzedelerin en büyük şikâyetleri arasında yer alıyor.
Bazı sakinler, servis hizmetinin iptal edilmesi nedeniyle çocuklarını okula göndermekte zorlandıklarını dile getiriyor.
Konutlarda 57 blok ve bin 104 daire olmasına rağmen yalnızca 7 personelin hizmet verdiğini söyleyen depremzedeler, “Bu kadar işin altından kalkmaları imkânsız” diyerek tepkilerini dile getiriyor.
Yönetime yapılan başvuruların yanıtsız kaldığını belirten vatandaşlar, yetkililerden denetim talep ediyor.
Depremzedeler, yaşanan mağduriyetler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini duyurmak istediklerini ifade ediyor.
“Evler teslim edildi ama sorunlarımız çözülmedi” diyen Göztepe TOKİ Konutları sakinleri, yaşadıkları sıkıntıların bir an önce giderilmesini bekliyor.
“Çevre düzenlemesi yok, temizlik yapılmıyor”

Konutlarda ciddi işçilik ve bakım eksiklikleri olduğunu dile getiren Mehmet Vural, şunları söyledi: “TOKİ’lerde yaşamış olduğumuz problem işçilik diye bir şey yok. Çevre düzenlemesi yok. Yönetim bizlerden ücret alıyor. Isınma parası aidat ve birçok para alıyorlar. Binaların içine girip baksınlar her yer kabarmış. Temizlik yok. Görüntü olsun diye birkaç çöp alıyorlar. Düzgün temizlik yapılmamasına rağmen aidat ücreti ödüyoruz. Burada hiç kimseden hizmet alamıyoruz. Yüklenici firmanın nerede olduğunu söylemiyorlar.”
“Evler böcek dolu, sorunlarımızla ilgilenen yok”

Depremzede Hatice Demir ise, yaşanan mağduriyetin giderek arttığını belirterek, “Buraya geldiğimizde her şeyin daha iyi olacağını, düzene gireceğini söylediler. 5-6 ay beklememizi istediler ama bir yılımız bitti. İkinci yılımızdayız, evlerimizin içi böcek dolu. İlaçlama yapılmıyor. Kalem kalem gider yazıyorlar ama karşılığı yok. Ağaçlarımız yanmış durumda, sulama yok. Kapı ve pencereler şişmiş. Sorunlarımızla ilgilenen yok. Bin 104 konut var, 57 blok var ama sadece 7 personel çalışıyor. Bu kadar işin altından kalkmaları mümkün değil.” dedi.
“Sevinçle geldim, hayal kırıklığı yaşadım”

Teslim edilen evlerin yaşanmaz durumda olduğunu belirten bir başka depremzede Fatma Şimşek de, “Köyde yıkılan evimizin yerine ev bekliyordum. Çıktığında sevinç içinde geldim. Ama kapıyı açtığımda ev perişandı. Sağlık sorunlarımdan dolayı temizleyemedim. Kusurları söyledim, yapılmadı. Hasarlı yerler hala tamir edilmedi. Binaların çevresi de perişan. Depremin acısını atlatamıyoruz, ev çıkmış diye sevinemiyoruz. Birçok masraf adı altında bizden para toplanıyor. Nasıl ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Yetkililerden bize sahip çıkmalarını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“Servis sözü verildi, iptal edildi”

Murat Doğan ise ulaşım ve yüksek faturalarla ilgili sorunları dile getirerek, “Biz depremzedeyiz. Burada servis sorunumuz var. Geçen sene vali bey ücretsiz servis sözü verdi ama bu sene iptal edildi. Aidatlar 3 defa zamlandı. 4’üncü katta yalnız yaşayan bir ablamıza 2 bin 200 lira sıcak su faturası geldi. Emekli insanlar bu paraları nasıl ödeyecek? Cumhurbaşkanımız ev verdi ama biz denetim istiyoruz. İlke haber ajansı ile sesimizi cumhurbaşkanına duyurmak istiyoruz. Ağaçlar kurudu, asansörler bozuk. 7 kişilik ekip bu kadar işin altından kalkamaz. Her ay milyonlarca lira toplanıyor, nereye gidiyor bilmiyoruz. Sesimizi duyurmazsak dama çıkıp eylem yapacağız.” ifadelerine yer verdi.
“Aidatlara faiz ekleniyor”

Engelli çocuğu ile yaşayan Enver Polat da, kira yardımlarının kesilmesinden şikâyet ederek, “Anahtar teslim ettiler ama ev oturulacak durumda değil. Kira yardımı kesildi, gelirim yok. Engelli evladımın maaşı ile geçiniyorum. Servis parası yüzünden çocuklarımı okula gönderemiyorum. Aidatları ödeyemediğim için faiz eklendi. İlk taşınmada 4 bin lira topladılar, ağaç diktik dediler ama hepsi kurudu. Vatandaş aidat ödeyin ses çıkarmayın diyorlar. Biz bu devletin vatandaşıyız. Devletimiz bize sahip çıksın.” açıklamalarına yer verdi.
“Güvenlik sorunumuz var, ekmek bile bulamıyoruz”

Güvenlik ve yaşam şartlarına dikkat çeken konut sakinlerinden Suzan Uçak ise, “Akşamları dışarı çıkamıyoruz. Tek market var, ekmek bile kalmıyor. Sıcak su faturaları yüksek, aidat yılda 3 kez zamlanıyor. Yazın evler nem içinde kalıyor. Servis sözü verilmişti, bu yıl yok. İnsanlar perişan. Denetim yapılmasını istiyoruz. Muhatap bulamıyoruz.” dedi.
“Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurun”
Göztepe TOKİ Konutları sakinleri, yaşadıkları sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunarak, “Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurun, denetim yapılsın, mağduriyetimiz giderilsin” dedi. (İLKHA)
Atasoy: Uyuşturucu politikaları insan hakları ve halk sağlığı temelinde şekillenmeli
Batman'da öğrenciler için "Bilim ve Teknoloji" semineri düzenlendi
Diyarbakır'da yoğun yağış yol çökmesine neden oldu
Prof. Dr. Işık: Tillo’da müthiş bir kültürel doku vardı ama yok ettik
Bağcılar’da tüp dolum tesisinde zehirlenme: 8 kişi hastaneye kaldırıldı
İletişim Başkanı Duran’dan Özel’e tepki: Mesnetsiz ithamlar toplumsal gerilimi besliyor
Adıyaman'da sanal devriye operasyonu: 6 şahıs yakalandı
Bahçeli: Asıl rejim değişikliği israilde olmalı
Müftü Yardımcısı Aktan: Şevval orucu büyük fazilet taşıyor
Bursa’da binlerce fidan toprakla buluştu
Şanlıurfa’da bozuk yollar tepkilere neden oldu
Yetimler Vakfı Gazze’de çocuklara bayram sevinci yaşattı
Şanlıurfa’da abi kardeş kavgası silahlı saldırıya dönüştü: Bir yaralı
ABD’de petrol rafinerisinde patlama: Bölge halkına evde kalın uyarısı
İDEV: Razaman Hoca'nın tahliye değil beraat etmesi gerekmektedir.
Ankara’da Mescid-i Aksa için yürüyüş çağrısı
Kabine toplandı
Antalya’da trafik denetimleri sıklaştı: 35 bin araca ceza
İran, Türkiye’ye doğal gaz akışını kesti
Kıyı tesislerine Yeşil Liman Sertifikası düzenlemesi yürürlüğe girdi
Diyarbakır’da 111 aranan şahıs yakalandı
Diyarbakır’da kaçakçılık operasyonu: 61 şüpheliye işlem
Dünya tüberküloz günü: Önlenebilir hastalık hâlâ milyonları etkiliyor
Diyarbakır’da silah kaçakçılarına operasyon
Mardin’de bitkin halde eve giren ebabil kuşu doğaya salındı
Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu
Mardin’de başsız oğlak doğumu şaşkınlıkla karşılandı
Migrenli beyin 'önemsizi' ayıramıyor, ışık ve desenler ağrıyı tetikliyor
Kocaeli’de aranan hükümlü yakalandı
Malatya Eğitim-Bir-Sen'den Ramazan Avuşmak açıklaması
Yükleniyor







