• BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,90% 0,05
  • EURO

    41,06% 0,14
  • GRAM ALTIN

    3766,88% 0,98
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 1,51

Topkapı Sarayı'ndan Ayasofya'ya "Kadir Alayı" yürüyüşü

GÜNDEM 27.03.2025 00:40:07 0
Topkapı Sarayı

Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şubesi ve İstanbul Müftülüğü tarafından, Osmanlı Devleti'nde kadir gecelerinde padişahın büyük bir alayla saraydan çıkarak Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ne giderken düzenlediği "Kadir Alayı" töreni yeniden ihya edildi.

Topkapı Sarayı'ndan başlayan ve Ayasofya'ya kadar padişahın camiye gidişini temsil eden alayın canlı tutulması için mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi Müezzini Şükrü Asıleren

Yürüyüşün ardından Ayasofya Meydanı'nda gerçekleştirilen program, Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi Müezzini Şükrü Asıleren tarafından okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül

Osmanlı'dan gelen "Kadir Alayı" geleneği ile ilgili bilgi veren İstanbul İl Müftü Yardımcısı Zekeriya Bülbül, söz konusu geleneğin Osmanlı padişahı ile ailesinin iftardan sonra halkın arasına katılırken düzenlenen yürüyüşe verilen isim olduğunu söyledi.

Önceden yapılan hazırlıklarla padişahın geçeceği güzergâha halkın padişahı görebilmesi için oturulacak mekânların hazırlandığını belirten Bülbül, padişahın "Kadir Alayı" yürüyüşünün ardından halk ile birlikte Ayasofya'ya geçilerek teravih kılındığını ifade etti.

Bülbül, "Osmanlı bizlere gelenek olarak sadece Kadir Alayı'nı miras bırakmadı. Osmanlı bize 3 kıtada ahlak sembolü üzerine nasıl bir imparatorluk kurulduğunu da bize miras bıraktı. Osmanlı bize ilimde, teknikte fende, uzayda, astronomide ve tüm dini bilimlerde nasıl ilerlenebileceğini de miras bıraktı. Osmanlı kadim geleneğin özellikle göklerden gelen vahiy ile ve köklerden gelen asaletle yüzyıllar boyu yeryüzünde kalması için imarethaneleri, vakıfları bize miras bıraktı. Kış aylarında dağlardaki hakkını düşünecek kadar tüm canlıların hakkını düşünmeyi de bize miras bıraktı. 72,5 millet ile nasıl birlikte nasıl yaşanacağının kodlarını da bize miras bıraktı. Sadece sultan sarayından Ayasofya'ya yürüyüşü değil 3 kıtaya yürürken asaleti nasıl sembolize ettiğini de bize miras bıraktı." dedi.

İkramların yapıldığı programın ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde teravih kılındı. (İLKHA)

Dışişleri: Rümeysa Öztürk için diplomatik girişimler devam ediyor

Suriye'de Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'nın ilk kabinesi göreve başladı

Reyting iddialarına DMM’den yalanlama

Umut Kervanı Genç’te muhtaç ve mağdur aileleri sevindirdi

Bingöl’de silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

İletişim Başkanı Altun: Boykot adı altında faşist fikirlerini dikte edenler eseriyle gurur duysunlar

Bayram namazı nasıl kılınır?

İl il bayram namazı saatleri

Kars'ta feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı

Ramazan Bayramı boyunca 11 bin 400 acil sağlık personeli görev yapacak

Batman Kuyubaşı'nda trafik kazası: motosikletli yaralandı

Putin’in resmi araç filosuna saldırı

Bingöl'de yüzlerce ihtiyaç sahibi aileye yardım yapıldı

Umut Kervanı Karlıova’da ihtiyaç sahiplerine yardımlarını sürdürüyor

Sudan BAE'ye dava açtı

Siyonist işgalciler Gazze'ye kara saldırıları başlattı

Adıyaman’da trafik kazası: 11 yaralı

Danimarka'dan ABD'ye tepki NATO'ya çağrı

Adana'da evde çıkan yangında 2 çocuk hayatını kaybetti

İşgal rejimi Cenin’de 600 evi yıktı

Dışişleri Bakanlığı: israil'in, Lübnan'a gerçekleştirdiği hava saldırılarını kınıyoruz

Güney Kore’de orman yangınları yeniden alevlendi

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

İşgalciler direnişe boyun eğdi, yeni bir ateşkes teklif sundu

Uganda'da maymun çiçeği virüsü salgını: 37 ölü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanı Tanış, Müslümanların bayramını kutladı 

Kanada'da "donan yağmur" alarmı

Başkan Geçit: Dualarımız müşterek, kardeşliğimiz daim, Ramazan Bayramı'mız mübarek olsun

Kış lastiği uygulaması sona eriyor

Çanakkale açıklarında 32 düzensiz göçmen yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ