• BIST 100

    10729,91%1,30
  • DOLAR

    40,48% 0,06
  • EURO

    47,71% 0,14
  • GRAM ALTIN

    4370,66% -0,80
  • Ç. ALTIN

    7007,31% -1,43

Toplam kredi stoku 3,3 trilyon lira oldu

10 Haziran 2020, Çarşamba 10:19
10 Haziran 2020, Çarşamba 10:19
Toplam kredi stoku 3,3 trilyon lira oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Toplam kredi stoku 3,3 trilyon lira oldu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan ticari krediler nisanda 2 trilyon 586 milyar lira, bireysel krediler 664 milyar lira oldu.

TBB Risk Merkezi tarafından nisan ayı bülteni yayımlandı.

Buna göre, TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler nisanda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artarak 3 trilyon 250 milyar lira oldu. Kredi stokundaki büyüme hızı artmaya devam etti.

Nakdi kredilerin 3 trilyon 152 milyar lirası bankalar, 52 milyar lirası finansal kiralama şirketleri, 25 milyar lirası faktoring şirketleri ve 22 milyar lirası finansman şirketleri tarafından kullandırıldı.

Tasfiye olunacak alacaklar nisan ayı itibarıyla 184 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Tasfiye olunacak alacakların 174 milyar lirası bankalara, 5,4 milyar lirası finansal kiralama şirketlerine, 2,6 milyar lirası faktoring şirketlerine ve 2 milyar lirası da finansman şirketlerine ait oldu.

Tasfiye olacak alacakların toplam kredilere oranı nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 5,4 olurken, bu yılın başından gözlenen gerileme devam etti.

Ticari krediler 2,6 trilyon lira oldu

Ticari krediler nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 2 trilyon 586 milyar liraya yükseldi. Krediler içinde imalat sanayii yüzde 28'le en yüksek paya sahip olurken, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinin payı da yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.

Bu dönemde tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek sektör yüzde 10,7'yle inşaat sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 8,3'le turizm sektörü takip etti.

Bireysel krediler 664 milyar lira oldu

Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler yüzde 21 artarak 664 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 48'ini ihtiyaç kredileri, yüzde 33'ünü konut kredileri, yüzde 16'sını kredi kartları ve yüzde 4'ünü taşıt kredileri oluşturdu.

Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı nisanda bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,6 puan düşerek yüzde 3,6'ya geriledi.

Aynı dönemde, bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 900 bin kişi artarak 32,4 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 21 bin lira düzeyinde gerçekleşti.

920 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullandı

Nisan ayında ihtiyaç kredisini 920 bin kişi, kredi kartını 38 bin kişi ve konut kredisini 13 bin kişi ilk kez kullandı. Kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısı ise 23 bin oldu.

Bu dönemde İstanbul'da 199 milyar liralık, Ankara'da 64 milyar liralık ve İzmir'de 45 milyar liralık bireysel kredi bulunuyor.

Hakkari, yüzde 62'yle son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu.

Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise Ankara, İzmir, Mersin şeklinde sıralandı.

Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı

Macron: Filistin devletini eylül ayında tanıyacağız

Bolu’da orman yangını

"Gazze Ablukasını Kırın" imza kampanyasına davet

Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturması sürüyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

BM: Gazze'de çocuklar açlık ve yetersiz beslenmenin faturasını en ağır şekilde ödüyor

Batman’da trafik kazası: 2 ölü, 4 yaralı

Güney Kıbrıs'ta orman yangını

İzmir’de orman yangını

Suriye ve Suudi Arabistan arasında 47 anlaşma imzalandı

Siirt’te AFAD gönüllülerine kimlik dağıtıldı, yeni ekipmanlar tanıtıldı

Ukrayna'dan Soçi'ye saldırı: 2 ölü, 11 yaralı

Batman-Beşiri yolunda kaza: 2 yaralı

ABD'den Ukrayna'ya 322 milyon dolarlık silah satışı

İran-Avrupa görüşmeleri yarın İstanbul'da yapılacak

Malatya’da kırsal konutlar istişare toplantısı düzenlendi

Fransa'yı karıştıran “Duplomb Yasası” kabul edildi

HAMAS yetkilisi Teysir Süleyman: Teslim olmayacağız direniş halkı savunuyor

Cizre en sıcak günlerinden birini daha yaşıyor

Kur'an hafızları: Hafızlık, tarif edilmesi imkansız bir duygudur

Umut Kervanı Mersin'de ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Gazze’de insanlar açlığa terk edilerek ölüme sürükleniyor

Direksiyon başında uyuyunca otomobil takla attı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çorum'da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı

Muğla açıklarında düzensiz göçmen operasyonu

Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle iletişim kesildi

İngiltere ve Hindistan serbest ticaret anlaşması imzaladı

Araç park tartışması silahlı kavgaya dönüştü: 2 yaralı

Motokuryenin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Tayland ve Kamboçya'ya çatışmaları durdurma çağrısı