• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Torun: Kırmızı et açığı sorunu, yerli imkanlarla çözülebilir

EKONOMİ 27.11.2024 17:24:28 0
Torun: Kırmızı et açığı sorunu, yerli imkanlarla çözülebilir

Kesimlik dana ve et ithalatına gerek olmadığını söyleyen Adana Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Cengiz Torun, "Yerli ırkla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorununu çözmeye talibiz" dedi.

Türkiye'nin et açığı sorununa çözüm önerisi sunduğunu söyleyen Adana Veteriner Hekimleri Odası eski Başkanı Cengiz Torun; Uruguay ve Brezilya'dan et ithalatı ve kesimlik dana ithalatı yapılmasının sorunu çözemeyeceğini ifade etti.

Aynı zamanda veteriner hekim olan Torun; Türkiye'nin et açığını kesin olarak 2-3 yıl içerisinde kalıcı olarak kökten çözmeye yönelik projeleri olduğuna dikkat çekerek, dünyanın en sağlıklı etinin Piomontese ırkından sağlandığını, kolestrolünün düşük olduğunu söyledi.

"Suni tohumlama yaparak kökten çözeriz"

Anaborapi Piomontese boğa spermasıyla suni tohumlama yöntemiyle et açığı sorununu kesin olarak çözebileceklerini belirten Cengiz Torun, "Türkiye'nin dişi inek varlığının yüzde 25'ini, Anaborapi Piomontese boğa spermasıyla suni tohumlama yaparak kökten çözeriz. Suni tohumlama yaptığımız bir dişi inek 9 ay sonra doğum yapar. Bu ırkta besi süresi en fazla 14-16 aydır. Tohumlamadan 25 ay sonra danalar kesime gelir. Anaborapi Piomontese erkek danalarında karkas et verimi 14-16 aylıkken 450-460 kilodur. Et randımanı yüzde 69-73'tür. Hiçbir sığır ırkı bu verime ve et randımanına asla ulaşamaz. Suni tohumlamada ürettiğimiz erkek danalarda 1.nesilde 14-16 aylıkken melez danalar 400-420 kilo karkas ete ulaşmaktadır. Et randımanı yüzde 68 düzeyindedir. Diğer sığır ırklarında besi süresi ortalama 20-24 aydır." ifadelerini kullandı.

"Dünyanın en sağlıklı eti"

Piomontese etinin yağsız ve yumuşak bir et olup kolestrolünün düşük olduğunu, bu yönüyle de dünyanın en sağlıklı eti olduğunu dile getiren Torun, kolestrol bakımından kılıç balığından, derisi alınmış tavuk etinden hatta hindi etinden daha düşük olduğunu söyleyerek, "Bir veteriner hekim olarak 33 yıldır bu sığır ırkı üzerinde çalışıyorum. Bugüne kadar onbinlerce Anaborapi Piomontese sperması ile yavru ürettim. Türkiye'de birçok çiftlikte bu ırkın üretimini yaptırıyorum. Bu sığır ırkı; myostatin geni nedeniyle çift kaslıdır. Anaborapi Piomontese sığırları çok dayanıklıdır. Tırnak yapısı çok güçlüdür. Dağlarda meralarda sorunsuz olarak otlayabilir. Mera hayvancılığına ve kapalı ahır yetiştiriciliğine son derece uygundur. Tüm diğer sığır ırklarıyla melezleme yapılabilir. Sadece küçük cüsseli jersey gibi sığırlarla melezlemeyi tavsiye etmiyorum." diye konuştu.

"Süt üreticisi desteklenmeli"

Anaborapi Piomontese sığır ırkının ana vatanının İtalya olduğunu söyleyen Cengiz Torun, "Ülkemizin et açığını kesin olarak çözecek olan projemizin başarılı olabilmesi için çok sayıda dişi ineğe ihtiyacımız var. İneklerin kesime gitmemesi gerekir. Bu nedenle köylünün ürettiği süte enflasyonun üstünde ve girdi maliyetlerini de göz önünde bulundurarak iyi fiyat verilmeli, üretici desteklenmelidir. Devletimiz eskiden olduğu gibi tekrar çiğ süt alımına başlamalıdır. Her il'de süt alım merkezi kurmalıdır. Her bölgede kendi bünyesinde mandıra ve süt fabrikaları kurmalı, süt piyasasında çiftçi lehine denge sağlanmalıdır.

Tarım Bakanlığı; yem bitkileri ekilmesini desteklemelidir. Devlet; her bölgede kendi bünyesinde çiftçilere ucuz yem üretip dağıtan yem fabrikaları kurmalıdır." şeklinde konuştu.

"Türkiye, ithal hayvan ve ithal et pazarına çevrildi"

1950 yılından sonra bilinçsiz bir şekilde yerli sığır ırklarının sistematik bir şekilde yanlış melezleme yöntemiyle yabancı sığır ırklarına dönüştürüldüğünü, ülkeye uygun olmayan, meralara ve dağlara adapte olmayan Holstein-Simental ve benzeri sığır ırklarına çevrildiğini söyleyen Torun, "Et ve canlı hayvan ihracatçısı olan Türkiye, ithal hayvan ve ithal et pazarına çevrildi. Avrupa'nın sığır çöplüğü haline geldik. Yerli ve milli hazine değerindeki sığır ırklarımız; Güney Anadolu Kırmızısı, Boz Irk, Yerli Kara, Doğu Anadolu Kırmızısı, Zavot Sığırı ve Güney Sarısı sığır ırklarımız ivedilikle çoğaltılıp, yok olmadan köylülerimize dağıtılmalıdır. Eski günlerde olduğu gibi çiftlikler kurulmalıdır. Türkiye'nin et sorununu uzun vadede kalıcı olarak yerli sığır ırklarımız çözecektir."  açıklamalarına yer verdi.

Son olarak şunlara değinen Veteriner Hekim Cengiz Torun, "Çiftçi bir danadan aynı bakım ve beslemeyle 1.5 dana üretir, çiftçi daha çok kazanır. Dolayısıyla daha fazla et üretimi nedeniyle et fiyatı ucuzlar. Dünyanın en kaliteli etini tüketmiş oluruz. Bu proje herkese kazandırır. Bunun için sadece 2.5-3 yıla ihtiyacımız var." diye belirtti. (İLKHA)

Siyonist rejim çadırlarda yaşayan sivilleri vurdu: Gazze’de gece yarısından bu yana en az 72 şehit

Hindistan'da yıldırım düşmesi sonucu 15 kişi öldü

Fas, Şam Büyükelçiliğini yeniden açacağını duyurdu

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ