• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Trump, ABD'yi UNRWA ve BM İnsan Hakları Konseyinden geri çekti

05 Şubat 2025, Çarşamba 10:39
05 Şubat 2025, Çarşamba 10:39
Trump, ABD
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile BM İnsan Hakları Konseyinden geri çeken başkanlık kararnamesini imzaladı.

İmza töreni, Trump'ın uzun süredir UNRWA'yı eleştiren ve BM İnsan Hakları Konseyi'ni siyonist rejime karşı önyargılı olmakla suçlayan Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te görüşmesinin planlandığı sırada gerçekleşti.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "BM'nin muazzam bir potansiyeli olduğunu her zaman biliyordum. Şu anda bu potansiyeli karşılamıyor, gerçekten karşılamıyor, uzun zamandır karşılamıyor. Bunun için büyük umutlar var ama dürüst olmak gerekirse iyi yönetilmiyor" dedi.

İmza töreninden önce Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'nin işgal rejimine karşı sürekli önyargılı davrandığı, İran, Çin ve Küba gibi ülkelerin, ağır insan hakları ihlallerine ve suistimallerine rağmen kendilerini korumak için Konseyi kullanmalarına izin verdiği iddia edildi.

Kararnamede özellikle "BM'nin çeşitli organları tarafından gerçekleştirilen çok sayıda eylemin derin bir Amerikan karşıtı önyargıyı sergilediği" iddia ediliyor ve bu nedenle ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekilmesi ve beş milyondan fazla Filistinli mülteciyi destekleyen UNRWA'ya sağlanan fonların dondurulması emrediliyor.

Belgede ayrıca Dışişleri Bakanı'ndan hangi uluslararası örgütlerin, sözleşmelerin veya antlaşmaların radikal veya Amerika karşıtı duyguları desteklediğini incelemesi ve raporlaması isteniyor ve özellikle "yürütme emri inceleme çağrısı" gerektiren kurumlardan biri olarak BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) söz ediliyor.

Trump, ilk döneminde (2017-2021) ABD'yi BM içindeki insan haklarının tartışıldığı ana hükümetler arası forum olan İnsan Hakları Konseyi'nden çekmişti. Washington, Joe Biden'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'a gelmesinden kısa bir süre sonra bu kurula yeniden katıldı.

Trump, 20 Ocak'ta ikinci dönemi için göreve geldiğinden bu yana, ABD'nin Beyaz Saray'daki ilk döneminde aldığı kararlar olan Dünya Sağlık Örgütü ve Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini emretmişti. (İLKHA)

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Malatya'da TOKİ şantiyesinde korkutan yangın

Irak’ta genel seçimler için oy kullanma işlemi sona erdi

İran: ABD ve israil'in casusluk şebekesi çökertildi

Adıyaman'da iki otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Bangladeş 11 farklı noktada meydana gelen el yapımı bomba saldırılarıyla sarsıldı

Başsavcılıktan "CHP için kapatma talebi" iddialarına açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz askeri kargo uçağını düşmesine ilişkin Azerbaycan Başbakanı'yla görüştü

Filipinler'de tayfun felaketi: 250 ölü, 112 kayıp

ABD'de yardım uçağı gölete düştü: 2 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor