• BIST 100

    9396,02%1,40
  • DOLAR

    38,04% -0,23
  • EURO

    43,49% -0,35
  • GRAM ALTIN

    4036,40% -1,51
  • Ç. ALTIN

    6569,86% -0,17

Trump, ABD'yi UNRWA ve BM İnsan Hakları Konseyinden geri çekti

DÜNYA 5.02.2025 10:39:17 0
Trump, ABD

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile BM İnsan Hakları Konseyinden geri çeken başkanlık kararnamesini imzaladı.

İmza töreni, Trump'ın uzun süredir UNRWA'yı eleştiren ve BM İnsan Hakları Konseyi'ni siyonist rejime karşı önyargılı olmakla suçlayan Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te görüşmesinin planlandığı sırada gerçekleşti.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "BM'nin muazzam bir potansiyeli olduğunu her zaman biliyordum. Şu anda bu potansiyeli karşılamıyor, gerçekten karşılamıyor, uzun zamandır karşılamıyor. Bunun için büyük umutlar var ama dürüst olmak gerekirse iyi yönetilmiyor" dedi.

İmza töreninden önce Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, BM İnsan Hakları Konseyi'nin işgal rejimine karşı sürekli önyargılı davrandığı, İran, Çin ve Küba gibi ülkelerin, ağır insan hakları ihlallerine ve suistimallerine rağmen kendilerini korumak için Konseyi kullanmalarına izin verdiği iddia edildi.

Kararnamede özellikle "BM'nin çeşitli organları tarafından gerçekleştirilen çok sayıda eylemin derin bir Amerikan karşıtı önyargıyı sergilediği" iddia ediliyor ve bu nedenle ABD'nin BM İnsan Hakları Konseyi'nden çekilmesi ve beş milyondan fazla Filistinli mülteciyi destekleyen UNRWA'ya sağlanan fonların dondurulması emrediliyor.

Belgede ayrıca Dışişleri Bakanı'ndan hangi uluslararası örgütlerin, sözleşmelerin veya antlaşmaların radikal veya Amerika karşıtı duyguları desteklediğini incelemesi ve raporlaması isteniyor ve özellikle "yürütme emri inceleme çağrısı" gerektiren kurumlardan biri olarak BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) söz ediliyor.

Trump, ilk döneminde (2017-2021) ABD'yi BM içindeki insan haklarının tartışıldığı ana hükümetler arası forum olan İnsan Hakları Konseyi'nden çekmişti. Washington, Joe Biden'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'a gelmesinden kısa bir süre sonra bu kurula yeniden katıldı.

Trump, 20 Ocak'ta ikinci dönemi için göreve geldiğinden bu yana, ABD'nin Beyaz Saray'daki ilk döneminde aldığı kararlar olan Dünya Sağlık Örgütü ve Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini emretmişti. (İLKHA)

BM, Sudan'daki insani krize dikkat çekti

Meteorolojiden gök gürültülü sağanak uyarısı

Otobüs ile otomobil çarpıştı: 1ölü, 2 yaralı

İzmir açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

İşgalci ABD’den Yemen'e yeni hava saldırısı

Moldova Parlamentosu seçim kararı aldı

ABD'de Florida Eyalet Üniversitesi'nde silahlı saldırı: 1 ölü, 6 yaralı

Seyir halindeki beton mikseri aniden alev aldı

Rusya ve Japonya arasında tatbikat krizi

İtalya’da teleferik kazası: 4 ölü 1 yaralı

Donetsk bölgesindeki Preobrajenka'yı Rusya ele geçirdi

Meksika ile Ekvador arasında diplomatik kriz

Kongo'da teknede yangın çıktı: 32 ölü

ABD’de üniversitede silahlı saldırı: 4 yaralı

Çin ve Malezya arasında vize muafiyeti anlaşması

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever: Mervani Camii üzerine eğlence merkezi yapılması kabul edilemez!

HÜDA PAR Genel Başkan yardımcıları vefat eden ilçe başkanlarının taziyesine katıldı

Malatya'da kene vakası

Hayırsever fırıncıdan örnek davranış

İtalya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Dicle Elektrik: Siverek ve Viranşehir’e bağlı bölgelerde kaçak kullanım yüzde 95’e dayandı 

Denizli'de LPG tankı patladı: 8 yaralı

Gaziantep'te 58 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Lübnan’da işgal saldırısı: Bir şehit

Yeni Yüzyıl Partisi: Türkiye Siyasetinde Yeni Bir Nefes

Kollarını kaybeden Filistinli çocuğun fotoğrafı dünyada birinci oldu

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İpsala Sınır Kapısı'nda 17 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

ABD’den Yemen’deki bya yaptırım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ