• BIST 100

    16252,82%1,87
  • DOLAR

    44,21% 0,05
  • EURO

    51,21% 0,41
  • GRAM ALTIN

    7119,63% 0,11
  • Ç. ALTIN

    11584,42% 0,00

Trump, Maduro yönetimini "yabancı terör örgütü" ilan etti

17 Aralık 2025, Çarşamba 07:52
17 Aralık 2025, Çarşamba 07:52
Trump, Maduro yönetimini
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'dan çıkan ve Venezuela'ya giden petrol tankerlerine kapsamlı deniz ablukası ilan etti. Washington, Caracas yönetimini "yabancı terör örgütü" olarak sınıflandırırken, bölgede askeri yığınak hızlandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya yönelik baskıyı sertleştiren yeni kararlarını açıkladı. Trump, yaptırım kapsamındaki petrol tankerlerine karşı denizden tam abluka uygulanacağını duyururken, Venezuela'daki Maduro yönetiminin "yabancı terör örgütü" olarak sınıflandırıldığını ilan etti.

Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Karayipler'de konuşlu ABD donanmasının daha da büyütüleceğini belirtti. Açıklamada, "Venezuela, geçmişte bizden çaldığı petrolü, toprakları ve diğer varlıkları geri verene kadar bu baskı sürecek" ifadeleri kullanıldı. Trump, Maduro yönetimini "petrol gelirleriyle kendini finanse etmek, uyuşturucu ticareti ve insan kaçakçılığı yapmakla" suçladı.

Washington'un bu adımı, ABD güçlerinin Venezuela açıklarında bir petrol tankerine el koymasının ardından geldi. Caracas yönetimi ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne başvurarak söz konusu müdahaleyi "devlet destekli korsanlık" ve "uluslararası hukukun ihlali" olarak niteledi. Venezuela, alıkonulan mürettebatın serbest bırakılmasını talep etti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'nin askeri yığınağının amacının "rejim değişikliği ve ülkenin petrol zenginliğine el koymak" olduğunu belirtti. Maduro, Washington'u "uyuşturucuyla mücadele" söylemi altında ülkesini hedef almakla suçladı.

Gerginlik piyasalara da yansıdı. Trump'ın açıklamalarının ardından ABD ham petrolü vadeli işlemleri yüzde 1'in üzerinde yükselerek varil başına 56 dolar seviyesini aştı. Uluslararası basına yansıyan gemi takip verileri ise Venezuela petrolünü Çin ve Küba'ya taşıyan birçok tankerin seferlerini durdurduğunu veya rotasını değiştirdiğini gösterdi.

Öte yandan ABD Federal Havacılık İdaresi, Venezuela hava sahası için sivil uçuşlara yönelik güvenlik uyarısını yineledi. Karayipler'de ABD'ye ait savaş gemileri ve askeri uçakların hareketliliği dikkat çekerken, Washington yönetimi bu askeri varlığın "uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele" amacı taşıdığını öne sürüyor.

Kongre'de ise Trump'ın askeri adımlarına yönelik tartışmalar büyüyor. Bazı senatörler, Kongre onayı olmadan Venezuela'ya karşı askerî harekât başlatılmasına karşı çıkarken, önümüzdeki günlerde bu yönde bağlayıcı karar tasarılarının oylanabileceği belirtiliyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz

İşgal rejimi Kudüs çevresinde de ibadet edilmesini engelliyor

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatlarında kritik eşik aşağı yönlü kırıldı

İran, Mosaad ajanını idam etti

Batı ve iç bölgelerde sağanak yağış, Marmara'da kuvvetli rüzgâr, doğuda çığ tehlikesi

Petrol yükseldi, benzine zam sınırlı yansıdı

2026'da Filistinlilere yönelik işgalci saldırıları 16 bini aştı

ABD uçak gemisi Yunanistan'a çekildi: İran vurduğunu açıklamıştı

Kudüs'te basına baskı: Siyonist rejim gerçekleri susturmaya çalışıyor

Körfez'de kritik gece: İran'dan füze ve İHA operasyonları

Gazze'de sivil araca siyonist saldırı: 3 şehit, 14 yaralı

İran'ın misillemesi Tel Aviv'i vurdu: Parçacıklı füzeler büyük yıkıma yol açtı

Bağdat ve Erbil Türkiye üzerinden petrol ihracatında uzlaştı

Eskişehir'de motosiklet kazasında sürücü hayatını kaybetti

FETÖ hükümlüsü Malatya'da yakalandı

Malatya'da uyuşturucu ve silah operasyonu: 4 gözaltı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi: Laricani şehit edildi

Artvin'de bayram öncesi gıda ve fiyat denetimleri sıkılaştırıldı

Kayısıda çiçeklenme başladı: Üreticilere monilya uyarısı

Bozcaada hattında bazı araçların geçişine kısıtlama

AB: Rusya ile diyalog kurmaya hazırlanmalıyız

Hatay'da 1.1 kilogram esrar ele geçirildi: 1 tutuklama

AB’nin Kosova’ya uyguladığı cezai tedbirler kaldırıldı

Yapıcıoğlu: Siyonistlerin "Vadedilmiş topraklar" hedefinde Türkiye de var

Mardin’de trafik kazası: Motosiklet sürücüsü ağır yaralandı

Nijerya'da bombalı saldırı: 23 ölü, 100’den fazla yaralı

Kuşadası Belediye Başkanı Günel görevden uzaklaştırıldı

Polonya'dan Trump'a: İran savaşı bizi ilgilendirmiyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bayramda köprü, otoyol ve toplu taşıma ücretsiz

İşgal rejimi Kudüs çevresinde de ibadet edilmesini engelliyor

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatlarında kritik eşik aşağı yönlü kırıldı

İran, Mosaad ajanını idam etti

Batı ve iç bölgelerde sağanak yağış, Marmara'da kuvvetli rüzgâr, doğuda çığ tehlikesi

Petrol yükseldi, benzine zam sınırlı yansıdı