-
BIST 100
17148,87%-1,10
-
DOLAR
45,89% -0,02
-
EURO
53,45% 0,16
-
GRAM ALTIN
6615,75% 0,59
-
Ç. ALTIN
10725,86% 0,00
Trump, savaşın masraflarını Arap ülkelerinden çıkarmak istiyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt, çatışmanın maliyetini bölgesel devletlere yüklemenin ABD Başkanı Donald Trump'ın aklından geçen bir fikir olduğunu söyledi.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran'a karşı yürütülen ve on milyarlarca doları bulacağı tahmin edilen savaşın maliyetini Arap ülkelerinin karşılamasını isteyeceğini öne sürdü.
Trump'ın sözcüsü Karoline Leavitt'e, ABD müttefiklerinin 1990'daki Körfez Savaşı sırasında Washington'ın müdahalesini finanse etmesine benzer şekilde, Arap devletlerinin savaşın masraflarını karşılaması gerekip gerekmediği soruldu.
Leavitt gazetecilere, "Bence başkanın onları bu konuda görevlendirmekle oldukça ilgileneceği bir şey bu" dedi ve "Bu konuda onun önüne geçmeyeceğim, ancak bunun onun aklında olan bir fikir olduğunu biliyorum ve bence bu konuda ondan daha çok şey duyacaksınız." diye ekledi.
ABD, Körfez Savaşı sırasında Irak'ın Kuveyt'i işgalini püskürtmek için, ülkenin ve bazı Arap komşularının talebi üzerine, onlarca ülkeden oluşan küresel bir koalisyona liderlik etti.
Bunun üzerine, bölgedeki devletler ve Almanya ile Japonya da dahil olmak üzere koalisyon üyeleri, ABD'nin katılımının masraflarını karşılamaya yardımcı olmak için 54 milyar dolar (bugünkü karşılığı 134 milyar dolar) topladı.
Ancak bu sefer ABD ve işgal rejimi, müttefiklerini ve bölgesel ülkeleri işin içine katmadan tek taraflı olarak İran'la savaşa girdiler.
Bu ayın başlarında, Trump'a yakın sağcı yorumcu Sean Hannity, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İran'ın savaşın maliyetini karşılamasını içermesi gerektiğini, zira savaşta yaklaşık 2.000 İranlının öldüğünü söylemişti.
Hannity, "Bu askeri operasyonun tüm maliyetini Amerika'ya petrolle geri ödemeyi kabul etmeleri gerekiyor" dedi.
Ancak İran, savaş zararlarının tazmini için ABD'nin ödeme yapmasını şart koştu.
İran, ABD ve işgalci rejimin Orta Doğu genelindeki saldırılarına füze ve insansız hava aracı saldırılarıyla karşılık verdi.
ABD medyasında bu ayın başlarında yer alan haberlere göre, yetkililer gizli bir oturumda ABD Kongresi üyelerine savaşın ilk altı gününün 11,3 milyar dolara mal olduğunu söylemişlerdi.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, çatışmanın 12. gününde bu rakamın 16,5 milyar dolara yükseldiğini tahmin ediyor. Savaşın 31. gününe girilmesiyle birlikte bu rakamın şu anda çok daha yüksek olması muhtemel.
Beyaz Saray, İran'daki askeri harekatı finanse etmek ve Pentagon'un mühimmat stoklarını yenilemek için Kongre'den en az 200 milyar dolar ek askeri harcama talep ediyor.
ABD ordusu için doğrudan maliyetinin ötesinde, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatmasına yol açan savaş, küresel enerji fiyatlarının fırlamasına neden oldu.
Amerikan Otomobil Birliği'nin (AAA) verilerine göre, ABD'de bir galon (3,8 litre) benzinin ortalama fiyatı şu anda 3,99 dolar; bu da savaş başlamadan önceki fiyatlara göre 1 dolardan fazla bir artış anlamına geliyor.
Leavitt, ayrıca bugünkü basın toplantısında Trump yönetiminin enerji fiyatlarındaki artışın, İran'ın zayıflamasının getireceği kazanımlar karşısında önemsiz kalacağı yönündeki iddiasını yineledi.
Leavitt, gazetecilere, "Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi, genel mesaj şu: Bunlar, İran'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne, askerlerimize ve bölgedeki müttefiklerimize yönelik tehdidini sona erdirmek için uzun vadeli fayda sağlayacak kısa vadeli eylemler ve kısa vadeli fiyat dalgalanmalarıdır." dedi.
İran, diplomatik görüşmelerin ortasında ilk saldırıya uğradığını ve bölge için bir tehdit oluşturmadığını vurguluyor. (İLKHA)
HÜDA PAR siyasi partilerle bayramlaştı
DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus Ebola salgının etkili olduğu Kongo'ya gidiyor
Malatya'da “Kent Bayramlaşması” programı düzenlendi
Diyarbakır’da dört yardım kuruluşunun kurban kesimleri başladı
Ağrı Dağı’nda fırtına geçit vermedi dağcı grubu mahsur kalmaktan son anda kurtuldu
Brezilya'da kritik reform Meclis’ten geçti: Çalışma saatleri kısalıyor
Almanya'da Başbakan Merz'in yerine gelebilecek isimler tartışılıyor
Yapıcıoğlu: Silahın çözüm yöntemi olmadığı konusunda herkes hemfikir
Emlak vergisi ödemelerinde son gün 1 Haziran
Kolombiya’da iki silahlı grup arasında çatışma: 50 ölü
Ankara'da "16. Geleneksel Ümmet Bayramlaşması" programı gerçekleştirildi
Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 2 ölü, 7 yaralı
Avrupa'da Ebola salgını alarmı: Önce İtalya şimdi de Avusturya'da karantina kararı
Malatya'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 8 yaralı
Umut Kervanı’ndan Van’da kurban organizasyonu: Yüzlerce aileye kırmızı et ulaştırılacak
Rusya ve Kazakistan arasında nükleer enerji ortaklığı
Uganda'da Ebola alarmı: Kongo ile sınırı kapattı
Kenya’da yatılı okulda yangın faciası: 16 ölü, 73 kişi hastaneye kaldırıldı
Siirt’te arazi anlaşmazlığı kavgası: 3 kişi yaralandı
Brezilya Dışişleri Bakanı Vieira Çin'i ziyaret edecek
Çin: Küba'nın yanında durmaya devam edeceğiz
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığında bayramlaşma
Yetimler Vakfı Etiyopya'da binlerce aileye kurban eti ulaştırdı
GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN harp başlıklı atış testini geçti
"Generaller Planı"nı bozan Kassam komutanı İzzeddin el-Beyk şehid oldu
Umut Kervanı Ağrı'da yüzlerce aileye kurban eti ulaştırdı
Güney Lübnan'da 11 şehit: Hizbullah operasyonlarında bir işgalci asker öldü
BM, siyonist rejimi çatışma bölgelerinde cinsel şiddet uygulayan taraflar listesine aldı
Uluslararası yardım kuruluşları Afganistanlı yetimleri bayram gününde de yalnız bırakmadı
Gazze'de bayram katliamı: 4'ü çocuk 10 Filistinli şehit oldu
Yükleniyor







