GÜNDEM 11.02.2025 16:52:25 0

“Trump’ın Gazzelilerin topraklarını terk etme daveti, Gazze’nin insansızlaştırılması projesinin malumu ilamıdır”

“Trump’ın Gazzelilerin topraklarını terk etme daveti, Gazze’nin insansızlaştırılması projesinin malumu ilamıdır”
Haberi Sesli Oku

Şanlıurfa Barosu Filistin Araştırma Komisyonu yaptığı basın açıklamasında “ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazzelilerin topraklarını terk etmeye davet etmesi, insan hakları ihlallerinin devam edeceğinin yanı sıra Gazze’nin insansızlaştırılması projesinin mal

Şanlıurfa Barosu Filistin Araştırma Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Gazze'yi satın alma ve sahip olma" yönündeki açıklamaları ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

Basın açıklamasını komisyon başkanı Avukat İsa Hatipoğlu okudu.

“Savaş dönemlerinde barış hakkının savunulmasının kritik önemi haizdir”

Hatipoğlu, “Kuruluşundan itibaren ABD öncülüğünde başlayan süreçte israil devletinin, Filistinlilere yönelik uzun yıllardır sürdürdüğü işgalci, baskıcı ve hak tanımaz uygulamalarını artarak devam etmiştir. Özellikle insan haklarının en ağır şekilde ihlal edildiği, hakların tanınmadığı, eşitsizliklerin en fazla yaşandığı savaş dönemlerinde barış hakkının savunulmasının kritik önemi haizdir. Bunlara rağmen israil, BM Güvenlik Konseyi’nin derhal ateşkes çağrısına, Uluslararası Adalet Divanı’nın bölgeye insani yardımın ulaştırılmasını içeren tedbir kararlarına ve devletlerin ateşkes girişimlerine riayet etmeyerek Gazze’deki insan hakkı ihlallerine devam etmiştir. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Tüzüğü’nün 8. maddesine göre çatışmalarda aktif olarak yer almayan kişilere ve silahlarını bırakmış silahlı kuvvetler mensuplarına yönelik her türlü öldürme, zalimane muamele ve işkence savaş suçu olarak düzenlenmiştir. israil, tüm bu kararlara, düzenlemelere ve tepkilere rağmen Filistin’in geneline yaymaya devam ettiği ve Filistin halkını yok etmeyi amaçlayan saldırılarıyla tüm dünyanın gözleri önünde soykırım ve savaş suçu işlemektedir.” dedi.

“Trump’un açıklaması geçmiş tarihli ikili antlaşmaların tanınmaması niteliğindedir”

ABD Başkanı Trump’un açıklamasının Filistin Devleti’nin egemenlik hakkının ihlali olduğunu ifade eden Hatipoğlu, “Gazze’de 19 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe giren ateşkes antlaşması, yerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine geri dönüşleri için umut ışığı doğurmuş ise de ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazzelilerin topraklarını terk etmeye davet etmesi, insan hakları ihlallerinin devam edeceğinin yanı sıra Gazze’nin insansızlaştırılması projesinin malumu ilamıdır. 7 Ekim 2023 tarihinde israilin yoğun saldırılarının başladığı andan itibaren; her türlü desteği gösteren ABD başkanının bu açıklaması, Filistin Devleti’nin egemenlik hakkının ihlali olup geçmiş tarihli ikili antlaşmaların da tanınmaması niteliğindedir.” diye konuştu.

“Gazze’nin insansızlaştırılması faaliyetinin karşısında daha etkili bir rol üstlenmeye davet ediyoruz”

Hatipoğlu, son olarak şunları söyledi:

“Şanlıurfa Barosu Filistin Araştırma Komisyonu olarak; israil tarafından Filistin’deki halka yönelik sistematik ve yaygın bir şekilde gerçekleştirilen soykırım, insanlığa karşı suç ve savaş suçu teşkil eden saldırıları bir kez daha telin ediyoruz. Ayrıca uluslararası toplumun tüm aktörlerini bölgede yaşanmaya devam eden katliam ve Gazze’nin insansızlaştırılması faaliyetinin karşısında daha etkili bir rol üstlenmeye davet ediyoruz.” (İLKHA)

Peygamber sevdası yarışmayla değil, kalplerde kazanıldı

EÜAŞ ve TEİAŞ'a 1036 yeni personel alımı yapılacak

Doğum yardımları mayısta başlıyor, nüfus alarm veriyor

Etna Yanardağı kül ve lav püskürttü

Kolombiya Devlet Başkanı Petro: Filistin halkı kanlı bir soykırım altında

Batman'da feci tır kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Siyonist rejim Kudüs'ü askeri kampa çevirdi

Tacikistan'da 5,5 büyüklüğünde deprem

Kasten öldürme suçundan aranan 5 şüpheli yakalandı

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda Taksim ve Şişhane istasyonları kapatıldı

Ankara’da kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve doluya dikkat

Kongo Nehri’nde yanan teknede 148 kişi öldü

Narkokapan-Ankara Operasyonu: 138 şüpheli daha cezaevinde

Molla Beşir Şimşek'ten televizyon yayınlarına tepki: Toplum kültürel işgale uğruyor

Batman'daki yönetici atamalarına yargı engeli

TESK’ten çağrı: Kira stopajı kaldırılsın

İşgalci platformlardan yapay zekâlı küstah "Kudüs" paylaşımı

Tulkerem’de evler zorla boşaltılıyor, askeri üsse dönüştürülüyor

Tarsuslu miniklerden Gazze'ye yürek ısıtan destek

Siyonist rejim Gazze ve Han Yunus’u vurdu: Aralarında çocukların da olduğu çok sayıda şehit ve yaralı var

HSK'dan yargı haritasında değişiklik

Rekabet Kurulu'ndan Tofaş-Stellantis anlaşmasına onay

2025-DGUY bugün yapılıyor

Uluslararası seviyede aranan 3 kişi Türkiye'ye getirildi

Bitlis merkezli dev operasyonda 301 şüpheli gözaltına alındı

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile Mahmud Abbas Şam'da görüştü

Çanakkale Boğazı'nda yoğun sis: Gemi geçişleri ve feribot seferleri geçici olarak durduruldu

İşgalci ABD: Suriye'de asker sayımızı gelecek aylarda 1000'in altına düşüreceğiz

Siyonist rejim Gazze’de bir evi vurdu: 5'i aynı aileden 7 şehit

Yükleniyor