• BIST 100

    11082,63%-1,23
  • DOLAR

    41,60% 0,10
  • EURO

    48,83% 0,12
  • GRAM ALTIN

    5139,96% -0,50
  • Ç. ALTIN

    8519,01% 0,24

Trump'ın üniversiteleri hedef alması mitingle protesto edildi

18 Nisan 2025, Cuma 13:00
18 Nisan 2025, Cuma 13:00
Trump
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yükseköğrenimi hedef alan ABD federal politikalarına karşı New York'ta miting düzenlendi.

New York üniversitelerinden yüzlerce öğretim görevlisi, öğrenci, araştırmacı ve personel, ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi altında yüksek öğrenimi hedef alan politikalara ve fon kesintilerine karşı Manhattan'da miting düzenledi.

Mitingin teması "Yüksek öğrenime dokunmayın! Öğrencilerimize dokunmayın!" idi.

New York Şehir Üniversitesi'nin (CUNY) bir parçası olan Brooklyn Koleji'nde öğretim görevlisi olan James Davis, Xinhua'ya yaptığı açıklamada, fon kesintilerinin "öğrenme hakkını baltalama" girişimi olduğunu söyledi.

CUNY sistemindeki öğretim üyeleri ve personeli temsil eden sendikanın başkanlığını da yapan Davis, son politikaların "öğretim üyelerinin kendi uzmanlık alanlarında ders verme ve gerçeği kendi çıkarları doğrultusunda öğretme hakkını ve öğrencilerin öğrenme hakkını zayıflattığını ve aşındırdığını" söyledi.

Davis, CUNY sistemindeki öğretim üyeleri ve personeli temsil eden sendikanın başkanlığını da yürütüyor. CUNY sisteminde 30.000 kamu sektörü akademisyeni bulunuyor.

CUNY, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük kamu üniversite sistemlerinden biridir. Üniversite tarafından yayınlanan bir bildiride, geçen hafta CUNY'deki 17 uluslararası öğrencinin "vize durumunda değişiklik" olduğu belirtildi.

Davis, "Meslektaşlarımın çoğu uluslararası vizelerle burada. Geçmişte, yasal statüleri konusunda endişelenmelerine gerek yoktu. Ancak şimdi, bu yeni baskılar altında, vizelerini, işlerini, bu ülkede kalma özelliklerini kaybetmekten korkuyorlar." dedi.

Filistin destekçisi Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

Filistin destekçisi Mahmud Halil'in "serbest bırakılması" çağrısında bulunan bir prtı taşıyan Hunter College'da öğrenci olan Edison Routh, yeni politikaları "korkutucu" olarak niteledi ve "Göçmenleri, iş arkadaşlarımızı, sınıf arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi savunmakla ilgileniyoruz."  diye ekledi.

Columbia Üniversitesi'nde lisansüstü öğrencisi olan Mahmud Halil, 8 Mart'ta kampüs yurdunda tutuklanmış ve güneydeki Louisiana eyaletindeki bir göçmen tutuklama merkezine transfer edilmişti. Tutuklanmasının ardından Trump tarafından sosyal medyada "Radikal Yabancı Hamas Destekli Öğrenci" olarak adlandırıldı.

Geçtiğimiz yıl Filistin yanlısı protestoların kalbi haline gelen Columbia Üniversitesi, Trump yönetiminin son politika değişiklikleri altında somut sonuçlarla karşılaşan ilk üniversite oldu. Mart ayında federal fonlardan 400 milyon ABD doları kaybetti.

Buna karşılık, üniversite yetkilileri fonu geri almak için federal yetkililerle devam eden görüşmelerde bulunduklarını söylediler. Bu arada, Columbia Üniversitesi, geçen ay Filistin yanlısı protesto gösterilerine katıldıkları için bazı öğrencilerin okuldan atılması veya uzaklaştırılması da dahil olmak üzere bir dizi yeni önlem duyurdu.

Columbia Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında beşinci sınıf doktora öğrencisi olan ve ihraç edilenler arasında bulunan Grant Miner ise yaptığı açıklamada, "Bir anlamda, bunun geleceğini neredeyse biliyorduk. Eğitim için fonları kesiyorlar. Kimsenin politikalarını eleştirmemesini sağlamak için Amerikalıların eğitimini tehlikeye atıyorlar." dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Columbia Üniversitesi'nden bir araştırmacı da gazetecilere Tıp Merkezi'ndeki laboratuvarının federal fonlamayı kaybettiğini söyledi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen başka bir araştırmacı da "Hepimiz etkilendik. Öğretim üyeleri yalnızca işleri konusunda değil, aynı zamanda son politikaların ve siyasi baskının ürpertici etkisi konusunda da giderek daha fazla endişe duyuyor." ifadelerini kullandı.

Araştırmacı, akademiye bilimsel araştırma yapmak ve genç akademisyenlere akıl hocalığı yapmak için girdiğini söyledi, ancak bunun yerine odak noktasının artık öğrencilerin ve meslektaşların haklarını savunmaya kaydırıldığını kaydetti.

Bu arada Harvard Üniversitesi, Trump yönetiminin yüksek öğrenime karşı mücadelesinin bu haftaki bir başka tırmanışında son hedef haline geldi. Pazartesi günü, Trump yönetimi, üniversitenin bir dizi hükümet talebine uymayı reddetmesinden sadece birkaç saat sonra, Harvard ile 2,2 milyar dolarlık çok yıllık hibe ve 60 milyon dolarlık bir sözleşmenin dondurulduğunu duyurdu.

Yönetim, Perşembe günü Harvard'ın öğrenci nüfusu hakkında detaylı kayıtlar sunmadığı takdirde uluslararası öğrenci kaydetmesini yasaklamakla tehdit etti. (İLKHA)

Çernobil'de tedirgin eden gelişme: OHAL ilan edildi

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı nedeniyle 166 can kaybı

Ağrı'da aileler arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs için mücadelemiz sürecek

Tahran Üniversitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı

Avrupa Siyasi Topluluğu 7'nci Zirvesi Kopenhag'da başladı

İstanbul’da sahte plakalı ve çakarlı araca 334 bin TL ceza

Batman Peron Spor, İstanbul TÜYAP Fuarı’nda Stand Açtı

Rusya: Ukrayna'ya Tomahawk füzeleri gönderilmesine gereken şekilde yanıt vereceğiz

Şili’de 5.5 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta geri manevra yapan otobüs kazaya sebep oldu

Beyaz Saray, binlerce kamu çalışanının işte çıkarılacağını doğruladı

Siyonistlerce alıkonulan aktivistler Aşdod Limanı'na götürüldü

Kassam: Bir siyonist tankı imha ettik; ölü ve yaralı var!

Prof. Dr. Ebu Zeyd: Sumud Filosu'na katılanlar bağlı oldukları devletler, kuruluşlar ve uluslararası aktörler tarafından korunmalı

Rusya ile Ukrayna arasında yeni esir takası yapıldı

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze Kararlılık Yürüyüşü'ne davet

Kocaeli’de hakkında 5 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vietnam'da Bualoi Tayfunu 49 kişinin ölümüne yol açtı

Rusya: İran'la stratejik ortaklık anlaşması yürürlüğe girdi

Abdurrezak Ateş: Bu kadar varlığımız neden zalimleri endişelendirmiyor?

Fransa, Rus petrol tankerine el koydu

BKUBTS sınavı için nüfus müdürlükleri pazar günü açık olacak

Kantinden ürün tercihi çocukların başarısını etkiliyor

Orban AB’yi “savaş planları” hazırlamakla suçladı: AB savaşmaya karar verdi

HAMAS: Kolombiya'nın tavrını takdir ediyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan, Kazak mevkidaşı Köşerbayev ile görüştü

Marmara Bölgesi için kuvvetli yağış uyarısı

Marmara Denizi'nde 5 büyüklüğünde deprem: 17 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çernobil'de tedirgin eden gelişme: OHAL ilan edildi

Nijerya'da Lassa ateşi hastalığı nedeniyle 166 can kaybı

Ağrı'da aileler arasında çıkan kavgada 4 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs için mücadelemiz sürecek

Tahran Üniversitesi'nde patlama: 1 ölü, 2 yaralı

Avrupa Siyasi Topluluğu 7'nci Zirvesi Kopenhag'da başladı

İstanbul’da sahte plakalı ve çakarlı araca 334 bin TL ceza