• BIST 100

    15949,16%-1,08
  • DOLAR

    43,97% 0,06
  • EURO

    51,06% -0,70
  • GRAM ALTIN

    7318,05% -2,88
  • Ç. ALTIN

    11883,93% -2,69

Trump’ın yasa dışı tarifeleri yargıda: 130 milyar dolarlık fatura ABD’yi bekliyor

03 Mart 2026, Salı 15:59
03 Mart 2026, Salı 15:59
Trump’ın yasa dışı tarifeleri yargıda: 130 milyar dolarlık fatura ABD’yi bekliyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Trump tarafından geçen yıl uygulamaya konulan ve 20 şubatta Yüksek Mahkeme tarafından hukuka aykırı bulunan gümrük tarifeleri, şimdi yüz milyarlarca dolarlık bir geri ödeme krizine dönüşmüş durumda. İthalatçılar, 130 milyar doları aşan iade talebi için N

Mahkeme kayıtlarına göre aralarında FedEx ve L'Oréal gibi çok uluslu devlerin yanı sıra yüzlerce küçük şirketin de bulunduğu yaklaşık 2 bin dava açıldı. Ancak bu sayı, hukuka aykırı tarifelerden etkilenen 300 binden fazla ithalatçı düşünüldüğünde buzdağının sadece görünen kısmı olarak değerlendiriliyor.

2024 yılında mahkemeye yalnızca 252 yeni dava açılmış olması, mevcut başvuru dalgasının boyutunu gözler önüne seriyor.

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump yönetiminin uyguladığı tarifeleri hukuka aykırı buldu ancak geri ödemelerin nasıl yapılacağına ilişkin bir yol haritası çizmedi. Bu durum, sorumluluğu ABD Gümrük ve Sınır Koruma Kurumu (CBP) ile sekiz aktif hâkimi bulunan ticaret mahkemesine bıraktı.

Söz konusu davalar ilk olarak oyuncak şirketi Learning Resources’ten başlayıp diğer bazı firmalar tarafından açılmıştı. Dosyalar şimdi yeniden ticaret mahkemesine döndü. Davacıların avukatları 24 Şubat tarihli başvurularında, kendi davalarının emsal kabul edilerek geri ödeme yönteminin bu dosyalar üzerinden belirlenmesini talep etti.

Ancak özellikle küçük ve orta ölçekli ithalatçılar bu süreci beklemek istemiyor. Hukuki masrafların binlerce doları bulduğu belirtilirken, küçük şirketler dava açmak yerine CBP’nin basit ve düşük maliyetli bir iade sistemi kurmasını talep ediyor. Öneriler arasında temel bilgilerin girilebileceği özel bir internet portalı oluşturulması da yer alıyor.

Resmi mahkeme belgelerine göre, iptal edilen tarifeler 10 Aralık itibarıyla yaklaşık 34 milyon sevkiyattan tahsil edildi. Toplam tutarın 133 milyar dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Ticaret hukuku uzmanı John Peterson, geri ödeme sürecinin asıl mega soru olduğunu ifade ederken, başka bir ticaret avukatı Daniel Pickard ise “Ortada 133 milyar dolar varsa, anlaşmazlıklar da kaçınılmazdır. Bu iş bitene kadar çok daha fazla dava göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

CBP konuya ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Mahkeme belgelerinde, 1998 yılında Yüksek Mahkeme’nin 11 yıl boyunca ihracatçılardan tahsil edilen liman bakım vergisini iptal etmesinin ardından yaşanan iade süreci örnek gösterildi. O dönemde mahkeme, binlerce davayı durdurarak uzman avukatlardan oluşan bir yönlendirme komitesi kurmuş ve tek bir emsal dava üzerinden süreci yönetmişti.

Yaklaşık iki buçuk yıl içinde 100 bine yakın hak sahibine toplam 730 milyon dolar ödeme yapılmıştı.

Ancak uzmanlara göre, Trump döneminde uygulanan tarifelerin hacmi ve kapsamı geçmiş örneklerle kıyaslanamayacak ölçüde büyük.

Eleştirmenler, Trump’ın korumacı ticaret politikalarının hukuki zemini zayıf, ekonomik maliyeti ise son derece yüksek olduğunu savunuyor. Yüksek Mahkeme’nin kararı, yönetimin uygulamalarının hukuka aykırı olduğunu tescillerken; şimdi ortaya çıkan 130 milyar dolarlık iade yükü, federal kurumları ve yargıyı büyük bir idari kaosla karşı karşıya bırakmış durumda.

Uzmanlara göre süreç yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda kurumsal bir güven krizi oluşturma potansiyeli de taşıyor. On binlerce şirketin parasını geri almak için mahkeme kapısında beklediği bir ortamda, Trump yönetiminin ticaret politikalarının mali ve hukuki sonuçları uzun süre tartışılmaya devam edecek. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Umman'daki limana bir İHA düştü

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi: Sınıfta kan olmaz! Artık yeter!

Gaziantep’te Kutsal Emanetler ziyarete açıldı

Osmanlı'nın Zimem Defteri geleneği Malatya'da sürdürülüyor

Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla arttı

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 21 tutuklama

Demir: "Bu olayın altında 12 yıllık zorunlu eğitim var"

Enkaz ayrıştırma projesi Türkiye'de ilk Malatya'da uygulanıyor

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu'ndan İçişleri Bakanı Çiftçi'ye 'hayırlı olsun' ziyareti

Battalgazi'de Derme Deresi çevresinde temizlik ve yıkama çalışması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’a yönelik hava harekâtı bölgedeki gerilimi artırdı

Karadeniz'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Trump’ın yasa dışı tarifeleri yargıda: 130 milyar dolarlık fatura ABD’yi bekliyor

İşgalci rejim, Türkiye'den giden gazetecileri gözaltına aldı

Eğitim Bir Sen Adıyaman Şube Başkanı: Eğitimcilere yönelik saldırılar geleceğimizi karartmakta

38 ilde FETÖ operasyonu: 298 şüpheli yakalandı

Memur-Sen Genel başkanı: Öğretmeni olduğumuz öğrenci tarafından öldürülmek ölümden acı

İzmir’de otobüsün önünü kesen taksiciye 182 bin TL ceza

Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack ile görüştü

GAİB şubat ayı ihracat verilerini açıkladı

Bingöl’de park halindeki otomobil alev aldı

İzmir’de narkotik operasyonu

İzmir merkezli 3 ilde suç örgütüne operasyon: 7 Kişi tutuklandı

Bingöl’de toplu taşıma ücretlerine tepki

Av sezonu 1 Mart’ta sona eriyor

Dr. Üzer: Kadın hastaların bayan personel talep etmesi en doğal haktır

Halı sahada kalp krizi anı kameralara yansıdı

Diyarbakır’da 8 yıldır aranan uyuşturucu hükümlüsü yakalandı

Siyonist rejim: Son 24 saatte 289 yaralı hastanelere kaldırıldı

Taşdelen Lisesi olayına ilişkin yayın yasağı kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Umman'daki limana bir İHA düştü

Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şubesi: Sınıfta kan olmaz! Artık yeter!

Gaziantep’te Kutsal Emanetler ziyarete açıldı

Osmanlı'nın Zimem Defteri geleneği Malatya'da sürdürülüyor

Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla arttı

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 21 tutuklama

Demir: "Bu olayın altında 12 yıllık zorunlu eğitim var"