-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,26% 0,01
-
EURO
51,26% -0,05
-
GRAM ALTIN
6404,70% -3,26
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Trump'tan Kiev'e çağrı: Planı değerlendirin, zaman daralıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
ABD Başkanı Donald Trump, Kiev'i savaşı bitirmeye yönelik planına hızla yanıt vermeye çağırırken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy müzakerelerde ciddi görüş ayrılıklarının sürdüğünü açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'daki savaşı sona erdirmeye yönelik temasların "somut bir noktaya yaklaştığını" savundu. Beyaz Saray'daki bir etkinlikte konuşan Trump, Ukrayna'ya süreci geciktirmemesi yönünde uyarıda bulunarak "Umarım Ukrayna hızlı hareket eder. Her uzayan süreçte Rusya fikrini değiştiriyor" dedi.
Trump'ın açıklamaları, ABD ve Rusya'dan yetkililerin hafta sonu Florida'nın Miami kentinde yapması beklenen görüşme öncesinde geldi. ABD yönetimi toplantıya katılacak isimleri resmen açıklamazken, ABD basını Washington'u Ukrayna özel temsilcisi Steve Witkoff ile Trump'ın damadı Jared Kushner'in temsil edeceğini, Moskova'nın ise Kremlin'in ekonomi danışmanı Kirill Dmitriyev'i göndereceğini öne sürdü.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise müzakerelerde "ilerleme" sağlandığını belirtmekle birlikte, temel başlıklarda anlaşmazlıkların sürdüğünü vurguladı. Zelenskiy, Kiev ile Washington arasında Moskova'ya sunulması planlanan yol haritası üzerinde temasların devam ettiğini ancak Rusya'nın 2026'da savaşı sürdürmeye hazırlandığına dair güçlü işaretler bulunduğunu söyledi.
ABD planının ayrıntıları henüz kamuoyuna açıklanmazken, Kiev yönetimi taslakta Ukrayna'dan toprak konusunda bazı tavizler beklendiğini ifade etti. Washington ise son versiyonun Ukrayna lehine "çok güçlü" güvenlik garantileri içerdiğini ve Rusya açısından da kabul edilebilir olduğunu savunuyor. Buna karşılık Ukrayna ve Avrupalı müttefikleri, ilk taslakların Kremlin'in taleplerine fazlasıyla yakın olduğu görüşünde.
Zelenskiy, henüz tüm tarafların üzerinde uzlaştığı bir barış belgesinin ortaya çıkmadığını belirterek, anlaşmazlıkların özellikle Rusya'nın kontrol ettiği bölgeler, dondurulmuş Rus varlıklarının geleceği ve Zaporijya Nükleer Santrali'nin paylaşımı gibi başlıklarda yoğunlaştığını dile getirdi. Santralin Ukrayna, Rusya ve ABD arasında ortak yönetime açılması önerisini "adil değil" sözleriyle eleştirdi.
Öte yandan Zelenskiy, ABD ile yeni bir müzakere turunun cuma ve cumartesi günleri yapılacağını duyurdu ve Washington'dan Rusya üzerindeki baskıyı artırmasını istedi. Aynı günlerde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'daki askeri hedeflerin "kesinlikle gerçekleşeceğini" savundu.
Şubat 2022'den bu yana süren Rusya-Ukrayna savaşı, binlerce can kaybına ve ağır altyapı yıkımına yol açarken, ateşkes girişimlerine rağmen hız kesmeden devam ediyor. (İLKHA)
Türkiye geneli bulutlu ve yağışlı geçecek
Lübnan'da direniş, güney sınır köylerinde işgal askerlerini ve araçlarını hedef aldı
Tahran'da bir İHA düşürüldü
İran'ın ABD ve siyonist rejimle savaşın durdurulmasına ilişkin 6 şartı
Küba'da yeniden genel elektrik kesintisi: Milyonlarca kişi etkilendi
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Sudan'da hastaneye saldırı: 64 ölü
Devrim Muhafızları Ordusu: 200'den fazla düşman öldü ve yaralandı
Katar'da helikopter düştü: Kayıplar aranıyor
İran'ın askeri politikası "göze göz, dişe diş" ilkesinin ötesine geçti
Kalibaf: israilin semaları savunmasız; sıra sonraki planlarda
Suudi Arabistan İranlı 5 diplomatın ülkeyi terk etmelerini istedi
Her yağış sonrası ortaya çıkan tablo değişmiyor: Sokaklar yine göle döndü
İran: İşgal altındaki topraklarda füze üstünlüğü sağladık
Çorum'da otomobil ile cip çarpıştı: 6 yaralı
Siyonist rejim: Başaramadık
Hasar gören Rus tankeri Libya sularına sürükleniyor
Malatya'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı
İran'dan Dimona Nükleer Santrali'nin de bulunduğu güney bölgesini hedef alan 6. dalga füze operasyonu
Çekya'da siyonist rejim ile bağlantılı silah fabrikası kundaklandı
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan nükleer güvenlik riskini önlemek için itidal çağrısı
Kütahya'da silahlı kavga: 2 yaralı, 4 gözaltı
Polonya, Irak’ta görev yapan askerlerini tahliye etti
Cizre'de yamaçtan kopan dev kaya bir evin üzerine düştü
Dışişleri Bakanlığı: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik baskıyı kınıyoruz
İran'dan Irak'a gaz akışı yeniden başladı
Bingöl'de otomobil devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
Ukrayna: Rusya'ya ait Ka-52 helikopteri düşürüldü, mürettebat öldü
Down sendromlu genç hem eğitim hem de spor hayatında başarıları ile dikkat çekiyor
Vesikalık fotoğraflardan kalan hatıra: Şecere-i Tayyibe şehitleri
Yükleniyor







