• BIST 100

    15737,40%-0,86
  • DOLAR

    44,45% 0,28
  • EURO

    51,22% -0,05
  • GRAM ALTIN

    6331,15% 1,36
  • Ç. ALTIN

    10545,00% -0,65

Trump’tan skandal plan: Grönland halkına para teklifiyle ayrılık kışkırtması

09 Ocak 2026, Cuma 11:40
09 Ocak 2026, Cuma 11:40
Trump’tan skandal plan: Grönland halkına para teklifiyle ayrılık kışkırtması
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin, Grönland halkına kişi başı on binlerce dolar ödeme yaparak adanın Danimarka’dan kopmasını ve ABD’ye bağlanmasını teşvik etmeyi değerlendirdiği iddiası, uluslararası kamuoyunda sert tepki ve endişeye sebep oldu. Plan,

ABD’li yetkililere dayandırılan bilgilere göre, Beyaz Saray danışmanlarının da dahil olduğu görüşmelerde Grönland’da yaşayan her bir kişiye 10 bin ila 100 bin dolar arasında ödeme yapılması seçenekleri masaya yatırıldı. Yaklaşık 57 bin nüfuslu ada için toplam maliyetin 500 milyon doları aşabileceği, hatta 6 milyar dolara yaklaşabileceği belirtiliyor.

Yerel kaynakların aktardığına göre, daha önce de gündeme gelen toplu ödeme fikri son günlerde Trump yönetimi içinde daha ciddi biçimde ele alınmaya başlandı ve öngörülen rakamların yükseltilmesi tartışılıyor. Beyaz Saray ise konuyla ilgili Fox News Digital’ı, Sözcü Karoline Leavitt’in açıklamalarına yönlendirdi.

Leavitt, Grönland’ın satın alınmasının ABD’nin ulusal güvenliği açısından faydalı olacağını savunarak, Trump’ın bu yaklaşımını açıkça sahiplendi. Sözcü, Grönland’ın ABD tarafından alınmasının yeni bir fikir olmadığını öne sürerek, Trump’ın bunu Rusya ve Çin’in Arktik bölgedeki etkisini sınırlamak için gerekli gördüğünü söyledi. Bu açıklamalar, diplomatik çevrelerde egemenlik ve uluslararası hukuk ilkelerinin alenen göz ardı edilmesi olarak yorumlandı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Danimarkalı mevkidaşıyla gelecek hafta Grönland’ı görüşeceğini açıkladı. Trump ise uzun süredir Grönland’ın mineral kaynaklarının ABD’nin askeri teknolojileri açısından hayati olduğunu savunuyor ve Batı Yarımküre’nin Washington’un jeopolitik etki alanı içinde olması gerektiğini dile getiriyor.

Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada Grönland’ın Rus ve Çin gemileriyle çevrili olduğunu iddia ederek, Danimarka’nın adayı ABD’nin güvenlik standartlarına uygun şekilde koruyamayacağını öne sürdü. Air Force One’da konuşan Trump “Çok stratejik. Ulusal güvenlik açısından Grönland’a ihtiyacımız var ve Danimarka bunu yapamaz.” sözleriyle müttefik bir ülkeyi yetersizlikle suçladı.

Grönland ve Danimarka yönetimleri ise bu açıklamalara net bir dille karşı çıktı. Yetkililer, Grönland’ın satılık olmadığını vurgularken, Avrupalı liderler Trump’ın planının NATO müttefikleri arasındaki güveni zedelediğini belirtti. NATO anlaşması uyarınca müttefiklerin birbirini savunma yükümlülüğü bulunurken, satın alma söylemi özellikle hassas ve kışkırtıcı olarak değerlendiriliyor.

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, Trump’ın açıklamalarına sosyal medyada sert yanıt verdi. “Yeter artık. Daha fazla baskı yok. Daha fazla ima yok. İlhak hayalleri yok.” ifadelerini kullanan Nielsen, salı günü yaptığı ek açıklamada Grönland’ın Danimarka’nın bir parçası olarak kalacağını vurguladı.

Nielsen “Ülkemiz, istediğiniz için inkâr edebileceğiniz ya da ele geçirebileceğiniz bir şey değildir.” diyerek ABD’ye saygılı ve hukuka dayalı diplomasi çağrısında bulundu. Grönland’ın statüsünün uluslararası hukuk ve toprak bütünlüğü ilkelerine dayandığını hatırlatan Nielsen, Trump yönetiminin yaklaşımını açıkça reddetti.

Uzmanlar, Trump’ın Grönland planının emperyal refleksleri çağrıştırdığı, uluslararası hukuku zayıflattığı ve ABD’nin Avrupa’daki müttefikleriyle ilişkilerinde derin bir güven krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Çiftçilere 8 milyar 737 milyon liralık destek ödemesi yapılacak

Biber fiyatlarına yönelik denetim başlatıldı

Malatya'da bilgisayar ve robotik kodlama eğitimleri verilecek

Göçmen kaçakçılığına operasyon: 101 düzensiz göçmen yakalandı

Aydın’da 2 göçmen kaçakçısı ve 101 düzensiz göçmen yakalandı

Şubat ayında kurulan şirket sayısı arttı, kapananlar azaldı

Emlakçılar: Konut piyasası son 20 yılın en durgun dönemini yaşıyor

Suudi Arabistan’dan ABD’ye İran için çağrı: Saldırıların genişlemesi lazım

Konya’da Turizm Geliştirme Ajansı toplantısı gerçekleştirildi

Memur-Sen’den ABD Büyükelçiliği önünde 'Savaşa Hayır' eylemi

Konya’da motosiklet hırsızı yakalandı

Gaziantep'te bya silahlı saldırı gerçekleştiren şahıs yakalandı

Van’da seyir halindeki araç alev aldı

Batman'da 7 araçlı zincirleme trafik kazası

Alzheimer hastalarına teknolojik koruma: 93 kişiye GPRS takip cihazı

ABD, İran topraklarından zenginleştirilmiş uranyumu çıkarabilir mi?

İran, Körfez operasyonlarını sürdürüyor: Kuveyt ve Suudi Arabistan'daki ABD üsleri hedef alındı

Bener’den mazlumlar için çağrı: Bir mümin zulme kayıtsız kalamaz

Marmaris Belediyesi’nde rüşvet operasyonu: 13 gözaltı

İzmir’de hastanede taciz iddiası

Trump’ın politikaları Londra’yı alternatif ittifaklara itiyor

Diyarbakır’da silahlı kuyumcu soygunu kameralara yansıdı

HAMAS: İşgalcilerin Mescid-i Aksa'yı kapatma kararı planlı bir Yahudileştirme girişimidir

İstanbul’da engelli vatandaşlar için "Engelsiz Şarj" uygulaması hayata geçirildi

Batman'da sel riskine karşı kuşaklama projesiyle kalıcı çözüm başlıyor

Yeşilyurt Belediye Başkanı GEÇİT, vatandaşların taleplerini dinledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Stratejik iletişim, bir iç güvenlik unsuru haline de gelmektedir

Kanada'da İslami eğitim veren okullara ilgi artıyor

Hasarlı araçlar üzerinden dolandırıcılık: 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası sistem neredeyse her alanda büyük bir meşruiyet krizi yaşıyor

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Çiftçilere 8 milyar 737 milyon liralık destek ödemesi yapılacak

Biber fiyatlarına yönelik denetim başlatıldı

Malatya'da bilgisayar ve robotik kodlama eğitimleri verilecek

Göçmen kaçakçılığına operasyon: 101 düzensiz göçmen yakalandı

Aydın’da 2 göçmen kaçakçısı ve 101 düzensiz göçmen yakalandı

Şubat ayında kurulan şirket sayısı arttı, kapananlar azaldı

Emlakçılar: Konut piyasası son 20 yılın en durgun dönemini yaşıyor