• BIST 100

    15601,63%-0,65
  • DOLAR

    44,05% -0,04
  • EURO

    51,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7272,37% -0,39
  • Ç. ALTIN

    11762,06% -1,54

TÜİK: Kültür harcamaları 31,8 arttı

01 Aralık 2022, Perşembe 14:34
01 Aralık 2022, Perşembe 14:34
TÜİK: Kültür harcamaları 31,8 arttı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

TÜİK: Kültür harcamaları 31,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılında kültür harcamalarının önceki yıla oranla yüzde 31,8 artarak 79 milyar 530 milyon 334 bin TL olduğunu duyurdu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı kültür ekonomisi ve kültürel istihdam istatistiklerini açıkladı.

Buna göre; kültür harcamaları 2020 yılına göre yüzde 31,8 artarak 79 milyar 530 milyon 334 bin TL oldu.

Kültür harcamalarının, gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2021'de yüzde 1,1 olarak gerçekleşti. 2021 yılında toplam kültür harcamaları içinde genel devlet harcamalarının payı yüzde 52,4 oldu.

En yüksek pay mimarlık alanında oldu

Genel devlet kültür harcamaları önceki yıla göre yüzde 25,1 artarak 41 milyar 698 milyon 592 bin TL olurken, harcamaların yüzde 72,2'si merkezi devlet bütçesinden gerçekleşti. Genel devlet kültür harcamalarında en yüksek pay yüzde 17,8 ile mimarlık alanında oldu.

Hane halklarının 2021 yılında gerçekleştirdiği kültür harcamalarında; televizyon ve ekipmanı masrafları yüzde 20,5, kablolu/özel TV yayın hizmetlerine ödenen ücretler yüzde 15,7 ve veri işlem ekipmanları yüzde 15,5 paya sahip oldu.

Kültürel sektörlerdeki girişimlerin cirosu arttı

Kültürel sektörlerde faaliyet gösteren girişimlerin cirosu yüzde 61,4 artarak 145 milyar 186 milyon 559 bin TL, katma değeri yüzde 64,1 artarak 27 milyar 846 milyon 992 bin TL oldu.

Katma değerin yüzde 20,9'u kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılması, yüzde 13,3'ü sinema filmi, video ve televizyon programları yapımcılığı, ses kaydı ve müzik yayımlama faaliyetleri ve yüzde 12,3'ü mücevher ve benzeri eşyaların imalatı alanında faaliyet gösteren girişimler tarafından üretildi.

Kültürel mal ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 110,6 artarak 87 milyar 36 milyon 925 bin TL olurken kültürel mal ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 29,8 artarak 37 milyar 817 milyon 263 bin TL oldu. Kültürel mal ihracatının toplam mal ihracatı içindeki payı 2021 yılında yüzde 4,3 olurken kültürel mal ithalatının toplam mal ithalatı içindeki payı yüzde 1,6 oldu.

Küresel istihdam yüzde 8,4 arttı

Kültürel istihdam, önceki yıla göre yüzde 8,4 artarak 642 bin kişi oldu. Kültürel istihdamda olanların yüzde 63,1'i, 30-54 yaş grubunda, yüzde 28,8'i 15-29 yaş grubunda, yüzde 7,9'u ise 55 ve daha yukarı yaş grubunda yer aldı.

Kültürel istihdamda olanların yüzde 40,2'sini yükseköğretim mezunları, yüzde 36,4'ünü lise altı eğitimliler, yüzde 23,4'ünü ise lise ve dengi meslek okulu mezunu olanlar oluşturdu. Kültürel istihdamda olanların, yüzde 60,4'ü ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışırken; yüzde 39,6'sı işveren, kendi hesabına veya ücretsiz aile işçisi olarak çalıştı. Kültürel istihdamda olanların yüzde 74,1'i tam zamanlı, yüzde 25,9'u yarı zamanlı çalıştı. Kültürel istihdamda yer alan kişilerin haftalık ortalama normal çalışma süresi 38,7 saat oldu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü

Gazze'ye saldırılarda can kaybı 72 bin 133'e yükseldi

Milletvekili Dinç: İslam ülkeleri siyonizme ve küresel emperyalizme karşı net bir duruş sergilemeli

Niğde'de doğal gaz patlaması: 12 yaralı

Manisa'da 2 bin 580 sikke ve 235 tarihi obje ele geçirildi: 1 gözaltı

Siyonist işgalcilerin Gazze saldırıları sonucu şehit gazeteci sayısı 261'e yükseldi

ABD, Doğu Pasifik'te bir tekneye saldırdı: 6 ölü

Denizli'de 4.1 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Birliğimizi korursak hiçbir zalim bize saldırmaya cesaret edemez

İran Kızılayı: ABD-israilin saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Bazı kullanıcılar ‘yapay zeka psikozu’ riski altında olabilir!

Malatya'da cami yararına hurda toplayan 72 yaşındaki adam ölü bulundu

Siyonist rejim Orta Doğu'daki gündemden yararlanarak Gazze'de katliamlarını tırmandırıyor

Macaristan’dan AB’ye Rus enerji ürünlerine yasaklar derhal kaldırılsın

Diyarbakır'a düşen mühimmatın görüntülerine İLKHA ulaştı

Azerbaycan ve İran, sınır ötesi yük taşımacılığına yeniden başladı

Enerji fiyatlarındaki artış AB'de endişeye karşılanıyor

Macron: Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle Kıbrıs yakınlarına ulaştı

Avrupa en büyük silah ithalatçısı oldu

Glasgow’daki tren istasyonunda yangın sonucu istasyon kapatıldı

Çocuklarda ekran karşısında yemek masum mu?

BAE'de askeri helikopter düştü: 2 ölü

Çin-Rusya yolcu treni seferleri 6 yıl aradan sonra yeniden başladı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Denizli'de 4,2 büyüklüğünde deprem

Yalova'da uyuşturucu operasyonunda 6 gözaltı

Almanya: Enerji fiyatlarının artışından derin endişe duyuyoruz

Pakistan’da yakıt krizi nedeniyle tüm okullar 31 Mart’a kadar tatil edildi

Erdoğan ile Pezeşkiyan arasında telefon görüşmesi

İzmir'de zincirleme kaza: 3 yaralı

Trump ve Putin telefonda görüştü