DÜNYA 8.03.2025 12:35:58 0

Tulkarm'a yönelik işgal saldırıları 41'inci gününde

Tulkarm
Haberi Sesli Oku

İşgal ordusu, Tulkarm şehri ve mülteci kamplarına yönelik saldırılarını 41'inci gününde sürdürüyor

Tulkarm şehri ve mülteci kamplarına yönelik işgal zulmü 41. gününe, Nur Şems Mülteci Kampı’na yönelik saldırılar ise 28. gününe girdi.

Kentte askeri yığınak yapılırken, ev baskınları düzenlendi ve sivillere ateş açıldı.

Yerel medyanın aktardığına göre, işgal kuvvetleri şehre ve mülteci kamplarına askeri takviye sevk etti. Askeri araçlar ve yaya birlikleri sokaklarda konuşlanırken, Tulkarm ve Nur Şems mülteci kamplarının çevresinde yoğun bir varlık gösterdi. İşgal askerleri, gerçek mermiler, ses bombaları ve aydınlatma fişekleri kullanırken, patlama sesleri de duyuldu.

İşgal kuvvetlerin işgal ettiği ve askeri karargaha dönüştürdüğü binaların önünde ağır iş makineleri ve buldozerler bekletiliyor. Tulkarm ile Nur Şems mülteci kamplarını birbirine bağlayan Nablus Caddesi'nde askerler araçları durdurup arama yapıyor, kimlik kontrolü gerçekleştirerek sivilleri sorguya çekiyor.

Tulkarm mülteci kampında, işgal askerleri, evlerine ulaşmaya çalışan sivilleri hedef aldı. Kamp sakinleri, evlerini kontrol etmek ve bazı eşyalarını almak isterken askerlerin takibine maruz kaldı.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, işgal askerleri kamp sakinlerine ateş açtı, bazılarını alıkoydu ve kampı terk etmeye zorladı. İşgal askerleri, geri dönenlerin vurulacağını söyleyerek tehditler savurdu. Ayrıca, işgal edilen evlerin çatılarına güvenlik kameraları yerleştirildiği görüldü.

Kampta altyapı büyük ölçüde tahrip edildi. Birçok ev tamamen veya kısmen yıkıldı, yakıldı ya da askeri karargaha çevrildi. Sürekli patlamalar yaşanan kampta işgal güçleri geniş çaplı yıkımlar gerçekleştiriyor.

Nur Şems mülteci kampı kuşatma altında

Nur Şems mülteci kampında da yoğun askeri baskı devam ediyor. İşgal güçleri bölgeye yeni birlikler sevk etti. Mahallelerde ev baskınları düzenlenirken, siviller zorla tahliye ediliyor ve evler askeri noktalara dönüştürülüyor.

Özellikle el-Menşiye Mahallesi’nde, işgal kuvvetleri buldozerlerle geniş çaplı bir yıkım gerçekleştirdi. İşgalci rejimin kampın coğrafi yapısını değiştirmeye yönelik planı kapsamında sadece son bir haftada 28 ev yıkıldı.

Yerel kaynaklar, gece yarısından sonra işgal kuvvetlerin Nur Şems Mülteci Kampı’ndaki el-Meslah Mahallesi üzerinde aydınlatma fişekleri kullandığını ve bölgede geniş çaplı arama-tarama faaliyetleri yürüttüğünü aktardı.

Toplu zulüm politikası ve zorunlu göç

Nur Şems Mülteci Kampı Halk Komitesi tarafından yapılan açıklamada, işgalin ev yıkımları ve zorunlu tahliyelerle uyguladığı politikanın toplu cezalandırma niteliğinde olduğu ve Filistin halkının iradesini kırmayı amaçladığı belirtildi.

Devam eden saldırılarda şimdiye kadar 13 Filistinli şehit oldu. Bunlar arasında bir çocuk, hamile bir kadın ve bir başka kadın da bulunuyor. Ayrıca onlarca kişi yaralandı ve esir alındı.

Nur Şems mülteci kampından 9 binden fazla, Tulkarm mülteci kampından ise 12 binden fazla kişi zorla göç ettirildi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), işgalin devam eden saldırılarının ardından Tulkarm, Nur Şems ve Cenin mülteci kamplarının artık yaşanamaz hale geldiğini duyurdu.

UNRWA, bu saldırıların 2000 yılındaki İkinci İntifada'dan bu yana en uzun ve en yıkıcı saldırılar olduğunu belirtti. 1967’den bu yana Batı Şeria’da yaşanan en büyük zorunlu göç dalgasının yaşandığını vurgulayan UNRWA, işgal kuvvetlerinin 40 binden fazla Filistinliyi evlerinden zorla göç ettirdiğini açıkladı.

Ajans, Cenin, Tulkarm ve Nur Şems mülteci kamplarının büyük oranda boşaldığını, altyapının büyük ölçüde tahrip edildiğini ve Filistinlilerin geri dönebilecekleri bir evlerinin kalmayabileceğini ifade etti. (İLKHA)

Dünya genelinde askeri harcamalar 40 yılın zirvesinde

Meteoroloji'den 28 il için 'sarı' kodlu uyarı

İstanbul'da bazı metro ve metrobüs durakları kapatıldı

Van'da yolcu otobüsü devrildi: 28 yaralı

Kuvvetli yağış, fırtına ve toz taşınımına dikkat!

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

Kayseri'de maden ocağında yaşanan göçük

Dışişleri Bakanlığı: israil, Suriye'ye yönelik saldırılara son vermeli

Rize'de feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

ABD, Patriot satışını resmen onayladı

Hindistan'dan tansiyonu yükseltecek Pakistan adımı

Usulsüz çakar kullanımına 155 bin ceza

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Alkole yönelik ciddi tedbirler alınmalı

Tiflis'te büyük yangın

İki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1 ölü, 4 yaralı

ABD, Ukrayna barış müzakerelerindeki yeni gelişmeyi duyurdu

Hindistan ve Pakistan savaş uçakları karşı karşıya geldi

Nijerya'da yola döşenen mayın patladı: 26 ölü

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması 24 saat içinde imzalanabilir

Vali Kızılkaya’dan toplu taşımaya saha denetimi

Cizre'de üreticilere 21 bin fide dağıtıldı

Siirt’te su kesintisine neden olan arıza giderildi

Parmağına sıkışan yüzük itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkarıldı

Batman Petrolspor’dan Taraftara Jest: Maç Ücretsiz

Ankara Valiliği kuvvetli yağış uyarısı yaptı

Kanada'da seçimleri Başbakan Carney kazandı

Danimarka'da araç kalabalığın arasına daldı: 5 yaralı

İspanya'da elektrik kesintileri nedeniyle 5 kişi öldü

ABD'yi şiddetli fırtına vurdu: 2 ölü

Pamukta Yerli Üretim Yetersiz: Kağba’dan Çiftçilere Alternatif Ürün Çağrısı

Yükleniyor