• BIST 100

    11331,75%-1,19
  • DOLAR

    41,42% 0,13
  • EURO

    48,87% 0,02
  • GRAM ALTIN

    5031,53% 0,98
  • Ç. ALTIN

    8278,31% 2,03

Tunç: Global Sumud Filosuna yapılan saldırı tüm insanlığa yapılmıştır

24 Eylül 2025, Çarşamba 16:58
24 Eylül 2025, Çarşamba 16:58
Tunç: Global Sumud Filosuna yapılan saldırı tüm insanlığa yapılmıştır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazze’ye insani yardım götürmek üzere yola çıkan Global Sumud Filosu, 24 Eylül gecesi Akdeniz’de, uluslararası sularda ağır saldırılara maruz kaldı. Türkiye delegasyonu üyesi Ramazan Tunç, saldırıların uluslararası hukukun açık ihlali olduğunu belirterek

Global Sumud Filosu’nun Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla Akdeniz’de ilerlerken uluslararası sularda maruz kaldığı saldırılar büyük tepki topladı.

Global Sumud Filosu Türkiye Delegasyonu Üyesi Ramazan Tunç yaptığı açıklamada, gemilere insansız hava araçlarıyla taciz ve kimyasal içerikli maddelerle saldırılar gerçekleştirildiğini belirtti.

Açıklamasında saldırılar hakkında bilgi veren Tunç, şunları aktardı: "Dün gece 24 Eylül 2025 tarihinde, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak üzere Akdeniz’de ilerleyen Global Sumud Filosu, uluslararası sularda ağır saldırılara maruz kalmıştır. Bu saldırılar; insani bir misyonu hedef alan, uluslararası hukukun ve Cenevre Sözleşmeleri’nin açıkça ihlali niteliğindedir. Öncelikle, sizlere yaşananları kronolojik biçimde aktarmak istiyorum. Gece saatlerinde, filomuzun birçok gemisinin üzerinde ve çevresinde en az 13 patlama sesi duyulmuş, eşzamanlı olarak telsiz ve radyo iletişimimiz kesintiye uğramıştır. Farklı gemilerimiz benzer iletişim sorunları yaşamış, katılımcılarımızla olan bağlantımızda ciddi kesintiler yaşanmıştır. Aynı süreçte, Alma gemisinin üzerinde 15’ten fazla insansız hava aracı (drone) alçak irtifadan uçmuş, neredeyse her 10 dakikada bir tekrar belirerek gemilerimizi taciz etmiştir. Bunun yanı sıra, 10’dan fazla gemimize dronlar veya başka hava araçları tarafından nesneler bırakılmış, bu nesnelerden bazıları patlamalara ve hasarlara yol açmıştır.

Son saatlerde iki yardım gemimizin üzerine tanımlanamayan toz maddeler bırakılmış, ayrıca ses bombaları ve kimyasal içerikli maddeler gemilerimize atılmıştır. İki gemimizin yelkenleri bu saldırılarda hasar görmüştür. Tanımlanamayan maddenin ne olduğu henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, güvenlik ekiplerimiz derhal gerekli tedbirleri almıştır. Bununla birlikte, tanımlanamayan insansız deniz araçlarının varlığı da rapor edilmiştir. Bu, saldırıların çok boyutlu ve planlı bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir. Şunu özellikle vurgulamak isteriz: Tüm aktivistlerimiz iyidir, sağlık durumları güvenlidir. Psikolojik dirençleri ve motivasyonları yüksek olup, görevlerini sürdürme konusunda kararlılıkları tamdır."

"Global Sumud Filosu, tamamen sivil ve barışçıl bir insani misyondur"

Filonun sivil insanlardan oluştuğunun altını çizen Tunç, "Bu saldırılar sadece filomuza değil, aynı zamanda uluslararası hukuka ve tüm insanlığa yapılmıştır. israil, filomuzu 'Hamas filosu' gibi asılsız iddialarla hedef göstermekte, dezenformasyon kampanyalarıyla askeri saldırılarını meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Oysa Global Sumud Filosu, tamamen sivil ve barışçıl bir insani misyondur. Küresel vicdanın tezahürüdür.  Bizim tek gayemiz, Gazze’deki ablukanın son bulması ve insanlık onurunun korunmasıdır. Uluslararası hukuk açıktır: İnsani yardım taşıyan siviller Cenevre Sözleşmeleri kapsamında korunur. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın israile Gazze’ye insani yardımı kolaylaştırma yükümlülüğü getiren bağlayıcı kararları vardır. Bu saldırılar, aynı zamanda uluslararası mahkeme kararlarının açıkça çiğnenmesi anlamına gelmektedir." şeklinde belirtti.

"Filoda vatandaşları bulunan ülkeler derhal gemilerine diplomatik ve güvenlik desteği sağlamalıdır"

Son olarak Birleşmiş Milletler ve tüm üye devletlere açık bir çağrıda bulunan Tunç, "Global Sumud Filosu’nda vatandaşları bulunan ülkeler derhal gemilerine diplomatik ve güvenlik desteği sağlamalıdır. Uluslararası toplum, bu saldırıları görmezden gelmemeli, gündemine almalı ve acilen koruyucu tedbirler geliştirmelidir. Deniz koruma unsurları, resmi gözlemciler ve devlet desteği acil ihtiyaçtır. Son olarak, aktivistlerimizin ve Gazze’deki mazlum halkın sesi olmanızı istiyoruz. Kara eylemlerinde, sosyal medyada, meydanlarda ve uluslararası platformlarda bu saldırıyı duyurun. Bu saldırı bizi durdurmayacak, aksine kararlılığımızı pekiştirecek ve daha da güçlendirecektir. Biz, barış ve insanlık adına buradayız. Gazze ablukasını kırmak için yolumuza devam ediyoruz. Tüm vicdan sahiplerini sesimizi büyütmeye davet ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın arabulucu olduğu kan davası barışla son buldu

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: Piyade tüfeği ve tabancalar ele geçirildi

Şanlıurfa’da ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Sentetik hap ve fişek ele geçirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Kenevir ve esrar ele geçirildi

Gazze'de 4 bin çocuk ampute edildi

Muğla açıklarında 17 düzensiz göçmen yakalandı

Bursa’daki okullardan rekor kan bağışı: 8 bin ünite kan toplandı

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Komisyonun başlangıcıyla bugün geldiğimiz nokta arasında olumlu anlamda çok büyük farklar var

Ford, ABD'de 115 binden fazla aracı geri çağıracak

Çad'da silahlı çatışma: 8 ölü, 7 yaralı

Gaziantep'te Küresel Sumud Filosu'na destek standı açıldı

2025-YKS ek yerleştirme tercihleri yarın başlayacak

Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Önlü: Öğretmensiz, kitapsız eğitim olmaz

Erdoğan'dan İran'ın nükleer programına diplomatik destek

DicleFest 2025 Siirt’te başladı: Enerji, bilim ve teknoloji bir arada

Hayırsever vatandaş motosikletini Gazze’ye bağışladı

İran ve Rusya arasında yeni nükleer santral inşası için anlaşma sağlandı

Tunç: Global Sumud Filosuna yapılan saldırı tüm insanlığa yapılmıştır

Hac kayıt güncelleme süresi 30 Eylül’e kadar uzatıldı

Prof. Dr. Karabekmez: Gazze’deki sağlık sistemine yönelik saldırı ve ablukayı reddediyoruz

İtalya, Sumud Filosuna  destek için bir savaş gemisi gönderdi

Kurtulmuş: 10 ülkenin Filistin’i tanıma kararı önemli bir aşama

Sudan'da pazara drone saldırısı: 15 ölü

Batman'da motosiklet kazası: Bir yaralı

Hollanda'da siyonist takımlara veto

Şırnak’ta yaralı yaban hayvanları tedavi altına alındı

Vali Kızılkaya, Ahilik Haftası’nda birlik ve kardeşliğe vurgu yaptı

Özgür Kudüs Platformu'ndan Küresel Sumud Filosu'na sahip çıkılması çağrısı

Kurtalan’da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şanlıurfa’da HÜDA PAR’ın arabulucu olduğu kan davası barışla son buldu

Şanlıurfa’da ruhsatsız silah operasyonu: Piyade tüfeği ve tabancalar ele geçirildi

Şanlıurfa’da ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Sentetik hap ve fişek ele geçirildi

Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: Kenevir ve esrar ele geçirildi

Gazze'de 4 bin çocuk ampute edildi

Muğla açıklarında 17 düzensiz göçmen yakalandı