• BIST 100

    10331,31%1,61
  • DOLAR

    40,06% 0,06
  • EURO

    46,95% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4275,55% 0,22
  • Ç. ALTIN

    6833,05% 0,21

Tunus mahkemesi Raşid Gannuşi ve üst düzey siyasilere ağır hapis cezaları verdi

10 Temmuz 2025, Perşembe 02:03
10 Temmuz 2025, Perşembe 02:03
Tunus mahkemesi Raşid Gannuşi ve üst düzey siyasilere ağır hapis cezaları verdi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Tunus mahkemesi, aralarında Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi (84), eski Başbakan Yusuf Şahit ve eski güvenlik yetkililerinin de bulunduğu üst düzey siyasilere 12 ila 35 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Mahkeme, davada yargılanan 21 kişiden biri olan Gannuşi’yi 14 yıl hapse mahkûm etti. Eleştirmenler, bu adımı Cumhurbaşkanı Kays Said’in otoriter yönetimini pekiştirmek için yargıyı kullandığının göstergesi olarak değerlendiriyor.

Gannuşi’nin avukatları yaptığı açıklamada, müvekkillerinin "uzaktan yapılan ve adil yargılama şartlarının hiçbiri bulunmayan" duruşmalara katılmayı reddettiğini ve bu nedenle gıyabında hüküm verildiğini ifade etti.

Açıklamada ayrıca, Gannuşi’nin kendisine isnat edilen hiçbir suçu işlemediği, hakkındaki tüm suçlamaların yalan ihbarlara ve çelişkili, asılsız iddialara dayandığı belirtildi.

Aynı davada, hakkında 35 yıl hapis cezası verilen diğer isimler arasında Cumhurbaşkanı Kays Said’in eski kabine direktörü ve şu anda yurtdışında bulunan Nadiya Akkaşa da yer aldı.

Dava kapsamında 21 kişiye suçlama yöneltilmişti. Bunlardan 10’u hâlihazırda cezaevinde bulunuyor, 11’i ise ülkeyi terk etmiş durumda.

Mahkeme ayrıca, eski istihbarat başkanı Kemal el-Kayzani, eski Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam ve Raşid Gannuşi’nin oğlu Muaz Gannuşi hakkında da 35’er yıl hapis cezası verdi. Bu üç isim de yurtdışında bulunuyor.

2023’ten bu yana cezaevinde olan ve Cumhurbaşkanı Said’in feshettiği meclisin eski başkanı olan Gannuşi, son aylarda farklı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Said, 2021’de parlamentoyu feshederek kararnameyle yönetmeye başladı, ardından bağımsız Yüksek Yargı Konseyi’ni de lağvedip onlarca hâkimi görevden aldı. Muhalefet, bu adımları Arap Baharı ile başlayan Tunus’taki genç demokrasiyi çökerten bir darbe olarak nitelendiriyor.

2021’den bu yana yetkilerin çoğunu elinde toplayan Said’in muhaliflerinin çoğu, bazı gazeteciler ve eleştirmenler de dahil olmak üzere cezaevine konuldu.

Bu yıl bir başka mahkeme de yine komplo suçlamasıyla muhalefet liderleri, iş insanları ve avukatlara 5 yıldan 66 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi.

Hak örgütleri ve insan hakları aktivistleri, Said’in Tunus’u adeta açık hava hapishanesine çevirdiğini ve siyasi rakiplerini hedef almak için yargı ve polisi kullandığını belirtiyor. (İLKHA)

Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor

AB: Gazze'ye insani yardım için yeni geçiş noktaları açıklacak

Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybettiği otomobil bariyere çarptı: 3 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Stocker ile görüştü

Fransa ile İngiltere'den nükleer caydırıcılık anlaşması

Diyarbakır’da trafik kazası: 1’i ağır, 4 yaralı

Dışişleri Bakanı Fidan, Avustralyalı mevkidaşı ile görüştü

ABD'de tünel inşaatı çöktü: Mahsur kalan 31 işçi kurtarıldı

Bilecik'te orman yangını

Ebu Ubeyde: Batı Şeria ve Kudüs’te direniş eylemlerini tırmandırın

Mardin'de 8 yıllık husumet yapılan törenle sona erdi

Büyükşehir Belediye Başkanı Er, Kur'an kursu öğrencileri ile bir araya geldi

Yunan limanı işçileri, işgal rejimine giden askerî yükü boşaltmayı reddetti

Yunanistan'da orman yangını

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 762'ye yükseldi

MSB: Bedelli askerlik 280 bin 850 lira

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Özellikle çalışan, üreten gençler bizim için çok önemli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 10 tutuklama

Adıyaman Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

İşgal rejiminin müzakerelerde ısrarla üzerinde durduğu “Morag Koridoru” nedir?

Aliyev ve Paşinyan, Abu Dabi'de görüştü

Batman'da kamu işçileri eylem yaptı

Van’da Gazze’de katledilen çocuklar için farkındalık etkinliği

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rubio ile Lavrov Malezya’da bir araya geldi

Kamyon uçuruma devrildi: 2 ölü

Siyonist işgalciler Gazze'de bir gazeteciyi daha katletti

Bakan Kacır: Türkiye'nin 81 şehrini kalkınma yolculuğuna dahil ettik

Hakkari'de uyuşturucu operasyonu: 3 gzaltı

Malatya'da bir mobilya deposunda yangın

BM: israil sivillere yönelik ayrım gözetmeksizin saldırılarına devam ediyor