• BIST 100

    9733,10%-0,75
  • DOLAR

    35,90% -0,06
  • EURO

    37,45% 0,33
  • GRAM ALTIN

    3309,94% 0,73
  • Ç. ALTIN

    5311,24% 1,24

Türk bankaları veri paylaşacak

EKONOMİ 18.09.2020 11:30:25 0
Türk bankaları veri paylaşacak

Türk bankaları veri paylaşacak

Yıl sonunda 54 ülke ile uluslararası finansal veri paylaşımını karşılıklı başlatacak Türkiye, teknik altyapı çalışmasını sürdürürken uygulamaya ilişkin yurt dışında yaşayan Türklerde oluşan soru işaretlerine cevap AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya’dan geldi.

TARAF OLMAYAN ÜLKE KARA LİSTEYE

Otomatik bilgi paylaşımını 136 ülkenin imzaladığını hatırlatan Sırakaya, AB, G20 ve gelişmiş ülkelerin tamamının taraf olduğu bir anlaşmaya, taraf olmayan, imza atmayan, vergi konusunda beraber çalışmayı kabul etmeyen ülkelerin ilk gri listeye, ikinci olarak kara listeye alındığına dikkat çekti. Sırakaya, “Bir ülkenin kara listeye giriyor olması 'uluslararası finans ve kredi kurumlarından tecrit edilmesi, her türlü fon çalışmalarının dışında tutulması' demek. Dünya ile entegre olan ekonomik sistemde Türkiye’nin böyle bir noktaya gelmiş olması mümkün değil. Türkiye, elbette dünyadaki vergi şeffaflığını teşvik edecek ülkeler arasında yer alacaktır' dedi.

Türkiye’nin OECD ülkesi olarak bilgi paylaşamını geçen yıl onayladığını belirten Sırakaya, “Türkiye, 54 ülke ile bilgi paylaşımı yapacağını açıkladı, 71 ülkeden bilgi alacak. Bu 54 ülke içerisinde Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, Avusturya olamayacağını ifade etti ve bilgi paylaşımı yapılamayacağını açıkladı. Çünkü teknik alt yapı çalışmamızı tamamlayamadık. Tamamlayamadığımız içinde bir bilgi paylaşımına gidemeyeceğiz. 2021 yılında 2020 için hangi ülkelerin bilgi paylaşımı çerçevesinde olacağını 2021 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı ilan edecek” dedi.

İKAMET DAYALI VERİ AKIŞI

Bilgi paylaşımının ikamete dayalı çalıştığının altını çizen Sırakaya, “Otomatik bilgi paylaşımı yerleşik olduğunuz bir ülke dışında bir başka ülkede banka hesabınız, saklama hesabınız, ortaklık ve borç ilişkisi, nakdi değer sözleşmesi sigorta veya düzenli ödeme sözleşmesi var ise o ülkenin vergi idareleri tarafından adresinizin kayıtlı olduğu ülkeye her yıl düzenli olarak sadece vergi konularında kullanılmak üzere otomatik dijtital şekilde bilgi paylaşılacak” şeklinde konuştu.

GAYRİMENKUL BİLGİLERİ YOK

“Gayrimenkul, taşınmaz mal gibi varlıkları kesinlikle kapsamıyor” diyen Sırakaya, “Adı ve soyadı, adresi, yerleşik (mukim) olduğu ülke ve vergi kimlik numarası (VKN), doğum yeri ve tarihi, hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri, hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı paylaşılıyor. Hesap hareketleri bilgisi verilmiyor. Faiz, temettü ve kar payı gelirleri dışındaki bir bilgi de paylaşılmıyor” dedi.

BANKADA ADRESİ GÜNCELLE

Sırakaya, 'Yurt dışında mukim olduğu süreçte açtıkları bir hesap hesabı var ise ve süreç içerisinde Türkiye'ye yerleşmiş, ikametlerini Türkiye’ye almış ise bir an önce bankada adres güncellemesini yapsınlar. Eğer adres bilgisini güncellemez ise otomatik bilgi paylaşımı çerçevesine girebilir. Bu bilgi paylaşımı vatandaşa göre değil, yerleşik olmaya göre yapılmış bir uygulamadır” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETİN BİLGİLERİ PAYLAŞILMAYACAK

Sırakaya, şirketlerle ilgili de şu bilgiyi verdi: 'Adresi Türkiye ve aktif ticaretin içerisinde olan şirketin ortağı veya şirketin sahibi, yurt dışında ikamet ediyor ise bu firmanın bilgileri kesinlikle yurt dışı ile paylaşılmayacak. Kişi firmasını yurt dışında kurmuş, adresi yurt dışında, kişi de yurt dışında oturuyor ama o firmanın Türkiye’de banka bilgisi var ise bunun hesap bilgileri paylaşılacak.'

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Otomatik bilgi değişimi, karşılıklı olarak (mütekabiliyet esasında) uluslararası anlaşma kapsamında yürütüldüğünden, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na aykırılık teşkil etmediğini söyleyen Sırakaya, bu konuda vatandaşlardan TC kimlik numarası, e-devlet şifresi, ücret ve vekalet isteyen kişilere itibar etmemesini önerdi.

KİMLERİ KAPSIYOR?

Vatandaşların Türkiye’de hesaplarına ulaşılıp, el konulmasının mümkün olmadığının altını çizen Sırakaya, “Yurt dışında ikametgahının olduğunu ifade edenler, yurt dışında internet bankacığını telefon bilgisini yurt dışı telefon üzerinde sağlayanlar, yazışma adresi yurt dışındaki bir adresi veya mail vermiş olanlar, yurt dışında yaşayan birine ikamet verenler, posta için banka bekletme anlaşması yapan kişiler otomatik bilgi paylaşımı çerçevesine giriyor. Bunun dışında Türkiye’de oturan, Türkiye’de bir numara üzerinden internet bankacılığı sağlayanların tereddüt ettikleri hiçbir durum yok” dedi.


BM: Trump'ın Gazze planı ahlaksız ve sorumsuzca

Genç ASKON Başkanı Çağlayan’dan Petrolspor’a Ziyaret

Rusya, Belarus’a yönelik saldırı durumunda nükleer silah kullanabilir

Malatya'da horoz dövüştüren şahsa 10 bin TL para cezası verildi

Siri davası yeni soruları gündeme getirdi: Kişisel verilerimiz tehlikede mi?

Gaziantep EBS İl Başkanı Gök: Kamu personeli alımlarında 35 yaş sınırı kaldırılmalı

Her yıl 20 milyona yakın insan kansere yakalanıyor

Mardin’de 21 kişinin öldüğü feci kazada şoförlere 15’er yıla kadar hapis talebi

Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Kalp krizini en çok ne tetikler?

Nijerya'da medrese yangını: 17 ölü

Mardin’de yangın eğitimi ve tahliye tatbikatı gerçekleştirildi

Psikolog Bedir: Sosyal medya akran zorbalığını ciddi anlamda etkiliyor

Takas anlaşmasında serbest bırakılan en ağır hükümlü esir: Muhammed Ebu Verde kimdir?

İŞKUR Gençlik Programı’na başvurular ne zaman başlayacak?

Türkman: Hayvancılığa verilen desteğin artırılması gerekir

Elektrik faturalarında yeni düzenleme tepkilere yol açtı

Batman'da vergi denetimleri: 22 milyon TL ceza, 15 milyon TL kayıt dışı hasılat

Tarımda ilkbahar dönemi öncesinde gübre denetimi başlatıldı

Filistin'in BM Temsilcisi: Gazzelilere ilk yurtlarına dönme hakkı tanınmalı

Yeşilyurt Belediye Meclisi, şubat ayı toplantısında 24 maddeyi karara bağladı

Bursa deniz otobüslerinin 4 seferi iptal edildi

ABD'de kuş gribi alarmı

Diyarbakır'da haksız fiyat artışı etiketi denetimlerinde 13 milyon TL ceza kesildi

MESOB Başkanı Keskin: İş yerlerinin yapımı hızlandırılmalı ve teslim aşamasına geçilmelidir

Gazze'deki hükümet: Bu topraklardan gitmesi gereken varsa o da işgaldir!

Şanlıurfa'da çıkan bıçaklı kavgada 9 kişi yaralandı

Başkan Er: Yaşanılan acıları unutmadan geleceği birlikte inşa edeceğiz

Siirt'te güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi

HAKSİAD: Bina yapı yönetmelikleri günümüz ve bölgemiz şartlarına uygun hale getirilmesi bir zorunluluktur

Başkan Taşkın: 6 Şubat'ta yanımızda olan herkese minnettarız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ