• BIST 100

    10941,79%3,14
  • DOLAR

    41,93% -0,15
  • EURO

    48,75% -0,23
  • GRAM ALTIN

    5539,53% -0,59
  • Ç. ALTIN

    9439,52% -0,12

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

26 Ocak 2021, Salı 19:24
26 Ocak 2021, Salı 19:24
Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türk devinden flaş karar: 35 bin çalışan evden çalışacak

Pandemi iş modellerini değiştirdi. Uzaktan çalışma yöntemi büyük topluluklar için kalıcı hale başladı.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Dergisi'nin 490. sayısında, '34. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı'na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu'nun konuşmalarına yer verildi.

Dünyanın salgına çok hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çakıroğlu, 'Pandemi sürecinde çalışma arkadaşlarımızın, iş ortaklarımızın, bayilerimizin, tedarikçilerimizin ve ailelerinin sağlığı birinci önceliğimizdi. Çok hızlı, dikkatli ve hassas davrandık. 11 Mart’taki pandemi ilanından önce seyahatleri yasakladık ve karantina tedbirlerini açıkladık' dedi.

“UZAKTAN ÇALIŞMA PRATİĞİNE HIZLA GEÇTİK”

Çakıroğlu, Covid-19 pandemisi nedeniyle toplulukta hızla yaygın uygulamasına geçilen 'uzaktan çalışma' modelinin, Koç Topluluğu içinde 35 bin ofis çalışanı için kalıcı hale getirileceğini açıklayarak 'Değişmekten korkmuyoruz, kendimize güveniyoruz' ifadelerini kullandı.

Levent Çakıroğlu, 'Uzaktan çalışma pratiğine hızla geçtik. İşyerlerinde çalışmaya devam eden arkadaşlarımız için gereken her türlü tedbiri derhal aldık. Bu zor dönemde istihdamın korunmasını ve çalışma arkadaşlarımızın gelir kaybının önlenmesini de öncelik olarak kabul ettik. Zor zamanlarda arkadaşlarımızın ve ailelerinin kaygılarını azaltmaya, ihtiyaçlarına destek olmaya çalıştık” diye konuştu.

Topluluk şirketlerinin likiditeleri, faaliyetleri, bilançoları ve hatta iş modelleriyle ilgili tedbirlerin de hızla alındığına dikkati çeken Çakıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

'Ventilatörden entübasyon kabinine, siperlikten maskeye kadar; hızla tasarladık, ürettik, dağıttık. Bunlar üretim deneyimimiz olan ürünler de değildi. Yaptıklarımız hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda takdirle karşılandı. Ama daha önemlisi, ‘istersek yapabiliriz’ duygusunu pekiştirerek, zor zamanlarda bizlere de topluma da moral oldu, umut verdi. En başta, üretim tesislerimiz kesintisiz olarak veya kısa süreli kesintilerden sonra üretime devam ettiler.

Banka şubelerimiz, bayilerimiz, istasyonlarımız, mağazalarımız, depolarımız her türlü sağlık tedbirini almak suretiyle faaliyetlerini sürdürerek halkın ihtiyacına cevap verdiler, ülke ekonomisine destek oldular. Büyük bir ekosistemin
tam merkezindeyiz.

10 bin civarında bayimiz ve servisimiz, yüzlerce tedarikçimiz var. Onların sorumluluğunu da aynı şekilde hissediyoruz. Bu dönemde her birine, ihtiyaçları anında yanlarında olduğumuzu gösterdik. Gerektiğinde vade açtık, stoklarını yönetmelerine yardımcı olduk. Diğer yandan, şirketlerimiz tedarikçilerine olan yükümlülüklerini zamanında yerine getirdiler.” 

DÜNYA DİJİTALLEŞMEDE 8 HAFTADA 5 YILLIK MESAFE ALDI

McKinsey’in hazırladığı bir rapora göre, tüketicilerin ve şirketlerin dijitalleşme alanında 5 yılda kat etmesi beklenen mesafeyi 8 haftada aldığını dile getiren  Çakıroğlu bu dönemde, online satışların katlanarak büyüdüğünü, toplu taşıma yerine özel araç tercihlerinin arttığını, bisiklet ve scooter kiralama uygulamalarının hızla büyüdüğünü söyledi.

Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“2020’ye girerken dünya ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ekonomik daralmayı yaşıyoruz. Yıl sonu için küresel ölçekte yüzde 4,4 küçülme tahmini yapılıyor. Bu durum emtia fiyatlarına da tabiatıyla tesir etti. Bizi en çok etkileyen ise petrol fiyatlarındaki sert dalgalanmalar oldu. Yıla başlarken petrol fiyatlarının 2019 seviyelerine yakın seyrederek, 60 dolar civarında kalması bekleniyordu. Oysa talepteki ani daralma sebebiyle hızla 13 dolara kadar indi, WTI ise kısa süreli de olsa negatif fiyatla işlem gördü. 

Salgının başlarında yaşanan bu şokun 1929’daki Büyük Buhran’la karşılaştırması yapıldı; yine böyle bir sürece girilmesinden endişe edildi. Ancak bu defa devletler hızlı hareket ettiler. Salgının etkilerini gidermek üzere kapsamlı mali destek paketlerini uygulamaya koydular. Bu mali desteklerin hacmi 12 trilyon dolara ulaştı, dünya ekonomisinin yüzde 14’üne tekabül ediyor.

Bunun sonucunda ülkelerin bütçe açıklarının da milli gelire oranı hızla arttı. Genişlemeci maliye politikalarının yanı sıra, merkez bankaları da tahvil piyasalarından alım yaparak devasa boyutlarda parasal genişlemeye gittiler. 2020’de FED, ECB, Japon ve Çin merkez bankalarının toplam bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolarlık artışla 27 trilyon dolara ulaştı. Diğer yandan devletler stratejik gördükleri şirketleri de ayrıca desteklediler.”

Rusya, nükleer başlıklı Burevestnik füzesinin başarıyla test etti

Ar-Ge harcamalarında rekor: 20 milyar dolara ulaştı

Direnişin tohumunu serpen şehid: Dr. Fethi Şikaki

Louvre Müzesi'nde mücevher hırsızlığıyla ilgili iki şüpheli yakalandı

Kırmızı bültenle ve ulusal düzeyde aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi

Kalibaf: İran, Rusya ve Çin’in BM’ye gönderdiği mektup dayanışmanın sembolüdür

Kopenhag’da Gazze’ye destek gösterileri düzenlendi

Pensilvanya'da silahlı saldırı: Bir ölü 6 yaralı

Yağmurla şeffaflaşan çiçek: Japonya’nın gizemli ‘İskelet Çiçeği’

AKOM’dan İstanbul için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Güneş yok, fotosentez yok: Hayalet Çiçek’lerin sıradışı beslenme yöntemi

İrlanda cumhurbaşkanlığı seçimlerini işgal rejimi karşıtı Catherine Connolly kazandı

PKK'nın, Türkiye'den geri çekildiğini duyurmasının ardından AK Partili yetkililerden açıklama

Rusya'nın Kiev’e düzenlediği hava saldırısında 3 ölü, 29 yaralı

Tunceli’de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İzmir’de otomobil ile pikap çarpıştı: 3’ü çocuk 6 yaralı

HAMAS'ın Gazze lideri El Hayye: Ulusal bir ismin Gazze'yi yönetmesi konusunda hiçbir çekincemiz yok

Cips paketi silah sanıldı: Yapay zekâ algoritması liseli öğrenciyi ters kelepçe yaptırdı

Adana'da kaçakçılık operasyonu: 18 kişi gözaltında

TEDB Genel Başkan Yardımcısı Poyraz: 500 bin sosyal konut projesiyle vatandaşlara büyük imkan sunuldu

Çankırı'da zincirleme trafik kazası: 9 yaralı

Aslan: Kürtlerin dilsel hükümlerinin korunması barış açısından hayati önem taşımıştır

DMM, ‘savcılara mal varlığına el koyma yetkisi verildi’ iddiasını yalanladı

İstanbul’un 4 ilçesinde gösteri ve yürüyüşler yasaklandı

Kaza yapan alkollü bisiklet sürücüsüne 18 bin TL ceza

Edirne'de narkotik uygulaması: Bin 235 kişi denetlendi

ABD'den Kanada'ya yüzde 10 gümrük vergisi artışı

Amasya'da 6 mahkûm hastaneye kaldırıldı

Doğu Karadeniz ve Marmara'da kuvvetli yağış ile rüzgar bekleniyor

Altın fiyatlarında son durum ne?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya, nükleer başlıklı Burevestnik füzesinin başarıyla test etti

Ar-Ge harcamalarında rekor: 20 milyar dolara ulaştı

Direnişin tohumunu serpen şehid: Dr. Fethi Şikaki

Louvre Müzesi'nde mücevher hırsızlığıyla ilgili iki şüpheli yakalandı

Kırmızı bültenle ve ulusal düzeyde aranan 10 şahıs Türkiye'ye getirildi

Kalibaf: İran, Rusya ve Çin’in BM’ye gönderdiği mektup dayanışmanın sembolüdür

Kopenhag’da Gazze’ye destek gösterileri düzenlendi