• BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78

Türk Lirasıyla dış ticaret yükseliş trendinde

EKONOMİ 10.05.2022 19:22:30 0
Türk Lirasıyla dış ticaret yükseliş trendinde

Türk Lirasıyla dış ticaret yükseliş trendinde

İhracatı dünyada kabul gören 'dolar' yerine kendi para birimi ile yapmak amacı taşıyan ülkelerden biri Türkiye. Her ay açıklanan ihracat rakamlarına da bu çaba artış olarak yansıyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, nisanda Türk Lirası ile ihracat yapılan ülke sayısı 157, Türk Lirası ile ihracat yapan firma sayısı ise 6 bin 683 oldu. Martta ise Türk Lirası ile ihracat yapılan ülke sayısı 166, Türk Lirası ile ihracat yapan firma sayısı 6 bin 608 olarak kayıtlarda yer almıştı.

Türkiye'nin Türk Lirasıyla gerçekleştirdiği ihracat, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 68,4 artarak 33 milyar 340 milyon liraya ulaştı.

AA'nın haberine göre, Türkiye'nin 2021 yılı sonu itibarıyla Türk Lirasıyla ihracatı 66 milyar 784 milyon lira oldu. Aynı dönemde Türk Lirasıyla yapılan ithalat ise 116 milyar 45 milyon lira olarak gerçekleşti. Böylece 2021 sonunda Türk Lirasıyla oluşan dış ticaret hacmi 182 milyar 829 milyon lirayı buldu.

Ocak ayında TL ile dış ticaret hacmi 19 milyar 520 milyon lira oldu

Türk Lirasıyla ticaret bu yılın ilk 4 ayında da artışını sürdürdü. Ocakta söz konusu ihracat 7 milyar 17 milyon lira, ithalat ise 12 milyar 503 milyon lira olurken dış ticaret hacmi 19 milyar 520 milyon lira olarak kayıtlara geçti.

Şubat ayında TL ile dış ticaret hacmi 22 milyar 89 milyon lira oldu

Şubatta Türk Lirasıyla ihracat 8 milyar 575 milyon lira, ithalat 13 milyar 514 milyon lira, dış ticaret hacmi 22 milyar 89 milyon lira oldu. Martta ise söz konusu ihracat 9 milyar 281 milyon lira, ithalat 17 milyar 157 milyon lira, dış ticaret hacmi ise 26 milyar 438 milyon lira olarak hesaplandı.

Geçen yıla göre yüzde 59,7'lik artış

Nisanda Türk Lirasıyla ihracat 8 milyar 467 milyon lira olurken bu miktar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 59,7'lik yükselişi beraberinde getirdi. Bu dönemde Türk Lirasıyla ithalat 17 milyar 564 bin lira olurken dış ticaret hacmi 26 milyar 31 milyon liraya ulaştı.

Türk Lirasıyla ihracat yılın ilk 4 ayında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 68,4 artarak 33 milyar 340 milyon lira oldu. Ocak-nisan döneminde Türk Lirasıyla ithalat 60 milyar 369 milyon lira, dış ticaret hacmi ise 93 milyar 709 milyon lira olarak kaydedildi.

Altın fiyatlarındaki artış düğün sezonunu olumsuz etkiliyor

Son 24 saatte Gazze’de 56 kişi şehit oldu

Yerlikaya’dan “Sürücü affı” açıklaması: Kesinlikle gündemimizde yok

Rusya ile Ukrayna arasında esir takası

TİGEM 700 küçükbaş hayvanı açık artırmayla satışa sunacak

"Narkokapan-Ankara" operasyonunda tutuklu sayısı 316'ya yükseldi

İşgalci Netanyahu: Soykırımı sonlandıracak ateşkes istemiyoruz!

Ticaret Bakanlığı 617 firmaya dahilde işleme izin belgesi verdi

Çanakkale Boğazı sis nedeniyle gemi geçişlerine kapatıldı

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor!

Dışişleri Bakanlığından Rümeysa Öztürk açıklaması

İstanbul Valisi Gül'den CHP'nin yapmak istediği gösteriye ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Fidan Cezayir'e gidiyor

Servis midibüsü ile otomobil çarpıştı: 12 yaralı

Tır, tur otobüsüne çarptı: 13 yaralı

Ülke genelinde sağanak yağış ve toz taşınımı bekleniyor

Rusya'dan Almanya'ya Taurus seyir füzeleri uyarısı 

BM'den işgal rejiminin Gazze saldırılarına sert tepki

Arazöz ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

UNRWA: Gazze'deki halk açlığa maruz bırakılıyor

Van'da feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı

Prematüre doğan bebek ambulans helikopterle Van’a sevk edildi

Ağrı'da yüzlerce çiftçiye tohum desteği

Dışişleri Bakanı Fidan, HAMAS heyeti ile görüştü

Rusya Donetsk’ta ilerliyor

Hindistan'da 4 katlı bina çöktü: 4 ölü

Avrupa'da şap hastalığı alarmı

Erkenek Tüneli'nde kömür yüklü tır'da yangın: 1 kişi hastaneye kaldırıldı

Horoz dövüşü alanına silahlı saldırı: 12 ölü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ