• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan'da bitiyor

17 Nisan 2021, Cumartesi 16:37
17 Nisan 2021, Cumartesi 16:37
Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye bunu konuşuyor! Telafisi yok, 30 Nisan'da bitiyor

Merkez Bankası’nın 30 Nisan’da yürürlüğe girecek düzenlemesiyle, kripto paralar Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımına ise yasak getirilmedi.

Kripto varlıkların kullanılacağı iş modellerinin geliştirilmesine de engel koyan yönetmelikle, bu alandaki teknoloji yatırımlarının da beklemeye alınacağı tahmin ediliyor.

Merkez Bankası’nın, “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, “kripto varlık” tanımı yapıldı.

Kripto varlık; “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıklar” olarak tanımlandı.

ARACILIK OLMAYACAK

Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre  ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu modellere ilişkin hizmet sunamayacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek. Yönetmelik, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek. Kararın ardından, kripto para piyasasının hacminde düşüş gözlendi.

GEREKÇESİ AÇIKLANDI: YASADIŞI KULLANIM VE OYNAKLIK VAR

Merkez Bankası’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, kripto varlıkların bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle risk barındırdığı vurgulandı.

Açıklamada, “Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

MERKEZ’İN DİJİTAL PARA HAZIRLIĞI VAR

Merkez Bankası, yerli dijital paraya da öncülük yapacak. Ekonomi Reformları Eylem Planı’na göre, 2021 sonuna kadar, dijital para birimlerinin ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacak. Çalışma için sorumlu kuruluş Merkez Bankası, ilgili kuruluş Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olacak.

KRİPTO PARAYLA NE YASAK, NE SERBEST?

Düzenleme ile kripto paralar ilk kez resmi tanım içine alınırken, ‘Bitcoin’ gibi varlıkların bulundurulmasına doğrudan bir engel konulmuyor.

Ancak yasal olarak faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, bu varlıkların bulundurulması ve alım - satım faaliyetlerine aracılık yapması, 30 Nisan itibarıyla yasaklanıyor.

Düzenlemeye göre 30 Nisan’dan sonra, aralarında “BPN”, “Hızlıöde”, “Hızlıpara”, “Papara”, “Turkcell Elektronik Para”, “Vodafone Elektronik Para” gibi şirketlerin bulunduğu 22 elektronik ödeme kuruluşuna, elektronik para alım - satımı ve bulundurma yasağı geliyor.

YATIRIM BEKLEMEDE

Ayrıca, dijital paranın Türkiye içinde ödeme fonksiyonu, yani internet vb. kanallar üzerinden Bitcoin vb. dijital paralar göndererek mal ve hizmet alımı, yasadışı hale geliyor.

Kararda, “Kripto para borsası” olarak da tanımlanan ve internet üzerinden elektronik para alınıp satılan; BtcTürk, Paribu, Bitci, Paritex gibi çok sayıda bulunan sitelerle ilgili bir yasaklama kararına ise yer verilmiyor.

Kripto varlıkların kullanılacağı iş modellerinin geliştirilmesine de engel koyan yönetmelikle, bu alandaki teknoloji yatırımlarının da beklemeye alınacağı tahmin ediliyor.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Gazze direnişi: Esir aileleri üzerinden bilgi toplayan israilli kadın ajan deşifre edildi

Siirt’te şiddetli yağış ve fırtına hayvancılıkla geçinen ailenin çadırlarını yıktı: 20 kişi tahliye edildi

TAG Otoyolu'nda drone destekli denetim: 3 bin 544 araca ceza

Trump: İkinci uçak gemisi yolda

Iğdır'da Anadolu Aşiretler Federasyonu'nun açılışı gerçekleştirildi

HAKSİAD heyeti Belçika’da temaslarda bulundu

Şanlıurfa’da 530 psikolojik danışmana "akran arabuluculuğu" eğitimi

Malatya'da fırtına ağaçları kökünden söktü

Diyarbakır'da Oğlaklı sakinleri: Camilerimizin bakım ve onarımı yapılsın, inşaları tamamlansın

Batı Şeria ve Kudüs'te baskınlar ve alıkoymalar

Ağrı için kar ve çığ uyarısı

ANFİDAP’tan “Şehadet Gecesi” programı

İstanbul’da su miktarı ve baraj doluluk oranı açıklandı

HAMAS: Esirlere işkence savaş suçudur

Batman'da hutbe okuma yarışması il finali gerçekleştirildi

Batman otogarında 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Aralıkta LPG ithalatı yüzde 18’in üzerinde arttı

Malatya’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü, iş yerlerini su bastı

Ücretsiz taşıma desteğinde yüzde 30 artış

Yahudi çeteler Telfit'e saldırdı: 25 Filistinli yaralandı

Malatya'da uyuşturucu operasyonunda bir kişi gözaltına alındı

İsviçre, nüfusu 10 milyon sınırında tutmak için sandığa gidecek

Andaman Denizi’nde güç gösterisi: Üç ülkeden ortak operasyon eğitimi

Tunceli’de uyuşturucu operasyonu

Ankara ve Diyarbakır'da tefecilik operasyonu: 18 tutuklama

Zekât için neden özellikle Ramazan ayı tercih edilir?

Ticaret Bakanlığı Ramazan öncesi gıda tedbirlerini açıkladı

Gaziantep’te iş yerine silahlı saldırı: 2 şüpheli tutuklandı

"Gazze Burada" radyosu yayında: Sessizliği delen mikrofon

Ankara’da suç örgütüne operasyon: 23 şüpheli tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gazze direnişi: Esir aileleri üzerinden bilgi toplayan israilli kadın ajan deşifre edildi

Siirt’te şiddetli yağış ve fırtına hayvancılıkla geçinen ailenin çadırlarını yıktı: 20 kişi tahliye edildi

TAG Otoyolu'nda drone destekli denetim: 3 bin 544 araca ceza

Trump: İkinci uçak gemisi yolda

Iğdır'da Anadolu Aşiretler Federasyonu'nun açılışı gerçekleştirildi

HAKSİAD heyeti Belçika’da temaslarda bulundu

Şanlıurfa’da 530 psikolojik danışmana "akran arabuluculuğu" eğitimi