-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,37% 0,19
-
EURO
51,18% -0,07
-
GRAM ALTIN
6417,41% 2,74
-
Ç. ALTIN
10535,37% -0,74
Türkiye dahil bazı ülkeler Afgan depremzedelere yardım ulaştırdı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Türkiye, İran, Çin, Hindistan ve Avrupa Birliği, Afganistan'ın doğusunda depremden etkilenenler için insani yardımlarda bulundu.
Afgan medyasına göre Çin, İran, Hindistan, Türkiye ve Hayber Pahtunhva Eyalet Hükümeti, Doğu Afganistan'daki depremzedelere nakdi, gıda ve gıda dışı yardımlarda bulundu.
Avrupa Birliği de depremzedelere 1 milyon Euro acil yardım ve 130 ton yardım malzemesi sağlayacağını açıkladı.
Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) açıklamasına göre, kuruluş Doğu Afganistan'daki depremden etkilenen ailelere barınak, gıda, temiz su ve hijyen malzemeleri içeren acil yardımlar sağladı ve diğer ülkelerden ve bağışçılardan krize yanıt olarak yardımlarını artırmalarını istedi.
Deprem Pazar gecesi meydana geldi ve Amerikan Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) büyüklüğünü 6,0 olarak kaydetti. Deprem en fazla hasarı Kunar vilayetinde verdi, ancak Nangarhar, Laghman, Panjshir ve Nuristan vilayetlerine de hasar oluştu.
İslam Emirliği Sözcü Yardımcısı Hamdullah Fıtrat'ın verdiği bilgilere göre, Kunar vilayetinin merkezi Asadabad ile Nurgal, Çavki, Çapadera, Peçdera ve Vatapur ilçelerinde şimdiye kadar ölenlerin sayısı 1411 kişiye, yaralı sayısı ise 3124 kişiye ulaştı. Yıkılan ev sayısının 5412'ye ulaştığı belirtildi.
Çin Büyükelçiliği'nin ve Afganistan'daki Çinli iş adamlarının Kunar vilayeti depremzedeleri için yaptığı nakdi yardımlar, düzenlenen bir basın toplantısıyla Ulusal Afetlere Hazırlık İdaresi'ne teslim edildi.
Çin'in Afganistan Maslahatgüzarlığı, bu büyük acıda kendilerini Afgan halkının yanında hissettiklerini ifade ederek elçilik diplomatları ile Afganistan'daki Çinli şirketler adına Ulusal Afetlere Hazırlık İdaresi'ne 40.810 Amerikan Doları teslim ettiğini bildirdi.
Ayrıca, Çinli şirketlerin temsilcilerinin, iki kamyon dolusu gıda ve gıda dışı yardım malzemesinin depremden etkilenen Kunar bölgelerine göndereceği ve diğer sevkiyatların hazırlanmakta olduğu kaydedildi.
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishr, X hesabından yaptığı paylaşımda, depremzedeler için Hindistan'ın yardımlarının havayoluyla Kabil'e ulaştığını yazdı.
Jaishr, 21 ton yardım malzemesinin battaniye, çadır, hijyen kitleri, su deposu tankları, jeneratör, mutfak eşyaları, taşınabilir su arıtma cihazları, temel ilaçlar, tekerlekli sandalye, el dezenfektanı, su arıtma tabletleri, ORS solüsyonu ve tıbbi malzemeleri içerdiğini belirtti. Bakan, önümüzdeki günlerde daha fazla insani yardım gönderileceğini söyledi.
İran'ın Kabil Büyükelçiliği de X hesabından yaptığı paylaşımda, Maslahatgüzar Ali Rıza Bigdeli'nin depremden etkilenen Kunar vilayetine yaptığı ziyaretle eş zamanlı olarak, İran'ın depremzedelere yönelik ilk yardım sevkiyatının 80 ton un ve yağ olarak bağışlandığını duyurdu.
Bigdeli, İran'ın her zaman zor zamanlarda Afganistan'ın yanında olduğunu söyledi.
Haberlere göre, Hayber Pahtunhva Eyalet Hükümeti de Kunar depremzedeleri için 35 kamyon dolusu yardımı Torkham sınır kapısı üzerinden gönderdi.
Bu yardımlarda 500 kış çadırı, 500 aile çadırı, 1500 yatak, 3000 yastık, 1500 battaniye ve iki kamyon dolusu ilaç bulunuyor.
Türkiye'den bin aileye yardım paketi
Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği de X hesabından yaptığı paylaşımda, dün akşam bin depremzede aile için bu ülkenin yardım paketlerinin ulaştığını yazdı. Elçilik, ayrıca, "Afgan kardeşlerimizi bu zor günlerinde desteklemek için yardımlarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Afganistan'daki Avrupa Birliği Delegasyonu da X hesabından yaptığı paylaşımda, Birliğin Afgan halkının yanında olduğunu duyurdu.
Kaynak, Birliğin depremin ardından 1 milyon Euro acil yardım, 130 ton yardım malzemesi ve "Copernicus" uydu haritaları sağladığını yazdı. (İLKHA)
Kuyumculardan vatandaşlara uyarı: Panik yapmayın, piyasa dengeye oturacak
İran’dan Lübnanlı gazeteciler için taziye mesajı
İşgal rejimi saldırısında 6 Filistinli şehit oldu
Kastamonu’da kuvvetli yağış uyarısı
Bursa’da zincirleme trafik kazası: 3 yaralı
Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama
İran, Suudi Arabistan'daki ABD askeri üssünü vurdu: 15 yaralı
Katar ve Mısır’dan kritik zirve: Bölgesel gerilim masada
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin evine bombalı saldırı
5G kullanmak için ne gerekli?
Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı
Ülke genelinde kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Fransa’da kamyon şoförlerinden akaryakıt zammına protesto
Malatya'da otomobil takla atarak ters döndü: 1 yaralı
İran Hürmüz Boğazı'ndan 20 geminin geçişine izin verdi
ABD'de hemzemin geçitte tren minibüse çarptı: 5 ölü
Bölge Ekonomisi Diyarbakır’da Masaya Yatırıldı
Mısır'da kamu ve özel sektörde uzaktan çalışma kararı
Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi
Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı
Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp
Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor
Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı
Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor
Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor
Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı
Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı
Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı
Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı
Yükleniyor







