• BIST 100

    10548,99%0,07
  • DOLAR

    40,57% 0,05
  • EURO

    46,81% -0,44
  • GRAM ALTIN

    4330,16% 0,18
  • Ç. ALTIN

    6957,48% 0,31

Türkiye, işgal rejimine yönelik eylem planı olan Bogota Bildirisine katıldı

29 Temmuz 2025, Salı 05:59
29 Temmuz 2025, Salı 05:59
Türkiye, işgal rejimine yönelik eylem planı olan Bogota Bildirisine katıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye, işgalci rejime karşı 'soykırımı durdurmak' için Lahey Grubu'nun aldığı önlemlere katılacak. Önlemler arasında işgalci siyonist yetkililerin uluslararası hukuk kapsamında hesap vermeleri ve işgale silah transferlerinin önlenmesi taahhüdü yer alıy

Türkiye, 16 Temmuz’da Kolombiya’nın başkenti Bogotá’da düzenlenen Filistin Acil Zirvesi’nin ardından yayımlanan ortak bildiriyi onaylayarak Bogotá Deklarasyonu’nu imzalayan ilk ülke oldu. Bu adımla birlikte Türkiye, işgalci rejimin Gazze’deki eylemleri için uluslararası yaptırımlar ve hukuki hesap verme çağrısında bulunan “Lahey Grubu”nun taahhütlerine resmen katılmış oldu.

Zirve sonunda yayımlanan bildiride, işgalin Gazze’de uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal ettiği ve bunun yaptırımlarla karşılık bulması gerektiği belirtilmişti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Middle East Eye’a yaptığı açıklamada, “Çocuklar sadece bombalardan değil, açlıktan da ölüyor. Bu, insan eliyle yaratılmış bir insani felakettir ve ahlaki, sistemsel bir çöküşe işaret etmektedir. İsrail, 21. yüzyılda soykırımı icat ediyor,” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, “israil mevcut rotasında soykırım saldırılarını durdurmayacaktır. Uluslararası hukukun uygulanmasını amaçlayan Lahey Grubu’nun haklı çağrısını destekliyoruz” diyerek, Türkiye'nin Bogotá bildirgesine katıldığını resmen duyurdu.

Lahey Grubu, 31 Ocak 2025’te kurulan ve işgalci rejimin uluslararası hukuk kapsamında sorumlu tutulmasını amaçlayan Bolivya, Kolombiya, Küba, Honduras, Malezya, Namibya, Senegal ve Güney Afrika’dan oluşan sekiz ülkelik bir blok.

Bogotá Zirvesi, Latin Amerika, Afrika, Asya, Avrupa ve Ortadoğu’dan 30’dan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşmiş ve şimdiye dek işgalci rejimin Gazze saldırılarına karşı en koordineli diplomatik girişim olarak kayda geçmişti.

Middle East Eye'nın edindiği bilgilere göre, önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkenin Lahey Grubu’na katılması bekleniyor.

Nuh Yılmaz ayrıca Türkiye'nin şu çağrıları yinelediğini vurguladı: "Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ulaştırılması. Yeniden inşa sürecinin Filistinlilerin liderliğinde yürütülmesi. İki devletli çözüm temelinde adil ve kalıcı barış için somut bir yol haritası."

Yılmaz, Batı Şeria’daki işgal ihlallerine de dikkat çekerek, işgal parlamentosunun Batı Şeria üzerinde egemenlik genişletme çağrısını “tehlikeli bir adım” olarak nitelendirdi.

Türkiye'ye destek

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Ronald Lamola, Türkiye'nin kararıyla ilgili olarak, “Türkiye'nin ortak bildiriyi imzalaması memnuniyet verici. Bu, adaletsizliğe karşı verilen mücadelenin güçlenmesi ve hesap verebilirliğin sağlanması adına önemli bir gelişmedir.” dedi.

Lahey Grubu İcra Sekreteri Varsha Gandikota-Nellutla ise, “Türkiye’nin bugün attığı adım, uluslararası hukukun sadece referans alınan değil, uygulanan bir norm olması gerektiğini güçlü şekilde göstermektedir. Diğer ülkeleri de Eylül son tarihinden önce bu adımı atmaya çağırıyoruz” dedi.

Maddeler

Grubun belirlediği 6 önlem ise şu şekilde sıralanıyor:

"1- israile yönelik askeri ihracatın askıya alınması.

2- israile ait silahların ülke limanları ve hava sahası üzerinden transit geçişinin reddedilmesi.

3-Devlet kurumları ve emeklilik fonlarının, israil şirketlerini veya Filistin topraklarındaki işgali desteklemesini engellemek amacıyla tüm kamu sözleşmelerinin gözden geçirilmesi.

4-Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılacak tutuklama kararlarına ve savaş suçu davalarına aktif destek verilmesi.

5-Evrensel yargı yetkisi çerçevesinde açılacak davalara hukuki ve diplomatik destek sağlanması.

6-israilin Gazze’de yürüttüğü saldırılarla işlenen ciddi uluslararası hukuk ihlallerine karşı yaptırımların uygulanması için uluslararası çağrılara katılım."

Bu altı maddelik önlemler paketi, Lahey Grubu tarafından “israilin Filistin’de yürüttüğü yıkım kampanyasıyla olan tüm suç ortaklığı bağlarını koparma” amacı taşıyor.

Grup, daha fazla ülkenin bu önlemleri benimsemesi için 20 Eylül 2025’te, BM Genel Kurulu’nun 80. oturumu sırasında yeni bir duyuru yapmayı planlıyor. (İLKHA)

Pasifik'te 8,7'lik deprem: Kamçatka ve Japonya'da tsunami oluştu, ABD'de alarm verildi

Burkina Faso'da askeri üsse saldırı: 50 ölü

Mardin’de bir kişi evinde ölü halde bulundu

İstanbul'daki fabrika yangını kontrol altına alındı

İşgalciler Süveyda'yı bombaladı

Pakistan, Filistin'e yaklaşık 200 ton insani yardım gönderecek

Siirt’te minibüsün çarptığı kız çocuğu yaralandı

İstanbul'da elyaf-sünger fabrikasında büyük yangın

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Ensarullah: Ben Gurion Havalimanını “Filistin-2” füzesiyle hedef aldık

BM kuruluşları: Sudan'da 1,3 milyon sığınmacı, dönüş nedeniyle acil yardıma muhtaç

Cumhurbaşkanı Erdoğan: israil, açlığı özellikle Filistinlilere karşı bir silah olarak kullanıyor

Diyarbakır’da metal boyama atölyesinde yangın

İngiltere, işgalci rejim Gazze ablukasını sürdürürse eylülde Filistin Devleti’ni tanıyacak

Malatya Valiliğinden Pütürge yangınına ilişkin açıklama

THY uçağında arıza nedeniyle yolcular tahliye edildi

Peygamber Sevdalıları Siirt Temsilcisi Ay: Toplumda Gazze ile ilgili büyük bir duyarlılık ve bilinç oluşturmamız gerekiyor

Malatya'da orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale

İran, Trump'ın "Gazze'deki ateşkes görüşmelerine müdahale edildiği" iddialarını reddetti

Hepatite kalkan: Aşı, temizlik, doğru bilgi

YDS İngilizce sonuçları ile soru ve cevaplar erişime açıldı

Hobi bahçesi sahiplerinden yıkım tepkisi: Tapulu arazimize ev yaptık, şimdi yıkılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından, Fransa'da toplatılan "zeytinyağı" hakkındaki iddialara yalanlama

Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Aslan: OGM’ye 15 bin işçi tahsis edilmeli

Türkiye, işgal rejimine yönelik eylem planı olan Bogota Bildirisine katıldı

Japonya'da aşırı sıcaklardan dolayı 16 kişi ölü

Tokayev Ankara’da resmi törenle karşılandı

İmam Seveci: Su hayattır, suyu bilinçli kullanalım ve israf etmeyelim

Dijital Telif Yasası ekim ayında Meclis gündeminde

MÜSİAD’tan Gazetemize Ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Pasifik'te 8,7'lik deprem: Kamçatka ve Japonya'da tsunami oluştu, ABD'de alarm verildi

Burkina Faso'da askeri üsse saldırı: 50 ölü

Mardin’de bir kişi evinde ölü halde bulundu

İstanbul'daki fabrika yangını kontrol altına alındı

İşgalciler Süveyda'yı bombaladı

Pakistan, Filistin'e yaklaşık 200 ton insani yardım gönderecek

Siirt’te minibüsün çarptığı kız çocuğu yaralandı