9445,73%0,23
38,09% 0,17
43,21% 0,02
3947,74% 0,55
6370,03% 0,71
Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan nöroloji uzmanları, "Dünya Parkinson Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunarak hastalıkla ilgili farkındalık oluşturdu.
Uzmanlar, Parkinson hastalığının merkezi sinir sistemiyle ilişkili, dopaminerjik nöronların kaybıyla ilerleyen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti.
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, hastalığın dünya genelinde oldukça yaygın olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"Ülkemizde de yaklaşık 150 bin ila 200 bin arasında Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor. Hastalık; ellerde titreme, hareketlerin yavaşlaması, yürüyüş ve denge bozuklukları, düşme gibi motor belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bunlara ek olarak uyku bozuklukları, depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik semptomlar da hastalığa eşlik edebiliyor."
"Birçok etkili tedavi yöntemi mevcut"
Parkinson hastalığının kronik ve ilerleyici bir hastalık olmasına rağmen tedavi açısından pek çok seçeneğin bulunduğunu vurgulayan Pekel, hastaların umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyledi.
"İlaç tedavisinin yanı sıra ileri evre hastalar için beyin pili ameliyatı, iğne tedavisi ve halk arasında 'bağırsak pili' olarak bilinen tedavi yöntemleri de uygulanmaktadır. Bu tedavilerle hastaların yaşam kalitesi ciddi şekilde artırılabiliyor."
"Beyin pili operasyonları başarıyla uygulanıyor"
Hastanede 2018 yılından bu yana Parkinson hastalarına yönelik "Derin Beyin Stimülasyonu" (beyin pili) ameliyatlarının başarıyla uygulandığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız ise, hastaların bu konuda bilgi almak için hastaneye başvurabileceğini söyledi.
"Beyin pili dışında diğer ileri evre tedavi yöntemleri de merkezimizde uygulanmaktadır. Hastalar, polikliniğimize doğrudan başvurarak ya da merkezimizin mail adresine ulaşarak değerlendirme sürecine dahil olabilirler."
Uzmanlar, erken tanı ve düzenli takip ile Parkinson hastalığının etkilerinin büyük ölçüde kontrol altına alınabileceğini vurguladı. (İLKHA)