• BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,30% 0,04
  • EURO

    51,33% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6619,53% -0,03
  • Ç. ALTIN

    11186,94% 0,00

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

13 Aralık 2025, Cumartesi 15:32
13 Aralık 2025, Cumartesi 15:32
Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Bursa Teknik Üniversitesi’nin “Tercihten Önce Üniversiteni Yaşa” projesiyle lise öğrencileri, tercih sürecinden önce kampüste gerçek derslere katılarak üniversite yaşamını birebir deneyimledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan “Tercihten Önce Üniversiteni Yaşa” projesi, 11. ve 12. sınıf öğrencilerini bir ay boyunca yükseköğretim ortamıyla buluşturdu. Öğrenciler kampüste gerçek derslere katıldı, laboratuvarlarda incelemeler yaptı ve üniversitenin bilimsel ve sosyal imkânlarını yakından tanıdı.

Proje, gençlerin yükseköğretime yönelik farkındalığını artırmayı, kişisel ilgi ve yeteneklerini daha doğru tanımalarını sağlamayı ve üniversite tercihinde bilinçli kararlar vermelerine destek olmayı amaçlayan kapsamlı bir rehberlik modeli olarak hayata geçirildi.

Bir ay süren uygulama boyunca öğrenciler, okumayı düşündükleri bölümlerde misafir öğrenci statüsüyle derslere girdi, laboratuvar çalışmalarını izledi, öğretim üyeleriyle doğrudan iletişim kurdu.

Kampüs yaşamını yakından gözlemleyen gençler, üniversitenin yalnızca derslerin yürütüldüğü bir alan değil, bilimin ve yenilikçi düşüncenin üretildiği bir yaşam merkezi olduğunu deneyimledi.

“Gençler, ilk kez böyle bir fırsat yakaladı”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, çoğu öğrencinin üniversite tercihlerini başkalarının aktardığı bilgiler üzerinden şekillendirdiğine dikkat çekerek, bu projenin ise gençlere ilk kez kendi deneyimlerine dayanarak karar verebilme imkânı sunduğunu vurguladı.

Öğrencilerin gerçek zamanlı derslere katıldığını, üniversitenin tüm imkânlarından yararlandığını, kendilerini tanıma ve ilgi alanlarını keşfetme fırsatı bulduğunu ifade eden Çağlar, Bursa genelindeki tüm liselere açık yürütülen programa yaklaşık 2 bin 500 başvuru geldiğini, başvuruları not ortalamalarına göre değerlendirdiklerini, yerleştirilen öğrencilerin bir bölümü derinlemesine tanıdığını aynı zamanda beş farklı bölümü daha deneyimleyebildiğini belirtti.

Çağlar, projenin, geleneksel tanıtım günlerinden farklı olarak tamamen üniversite yaşamının içine dâhil olmayı hedefleyen özgün bir model olduğunu kaydetti.

Üniversite deneyimi motivasyonu artırdı

Lise öğrencilerinin yükseköğretime yönelik farkındalıklarını artırmayı, ilgi ve yeteneklerini somut deneyimlerle keşfetmelerini sağlamayı ve üniversite tercihlerinde bilinçli karar vermelerine destek olmayı amaçlayan programa katılan öğrenciler, üniversite ortamını yerinde görmenin kendilerine önemli bir bakış açısı kazandırdığını ifade ettiler.

Mümin Canbaz Fen Lisesi öğrencisi Kutay Sarsıcı, üniversiteyi yaşayarak tanımanın kendisine güçlü bir motivasyon sağladığını, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde derslere girmenin kariyer planlamasında etkili olduğunu söyledi.

Aynı okuldan Muhammed Hamza Bayrak ise, yalnızca yerleştiği bölümde değil, ilgisini çeken derslerde de bulunabilmenin önemine işaret ederek, üniversiteyi “gezmenin” değil, üniversite yaşamını deneyimlemenin tercih sürecinde belirleyici olacağını ifade etti.

Yine aynı okul öğrencisi Büşra Ünsal, not ortalamasına göre yerleştiği Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünde her hafta derslere katıldığını, ilk zorlukları kısa sürede aştığını ifade ederek esas kazanımın üniversite ortamını yakından görmek olduğunu belirtti.

Nizam Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Yasin Sandı ise, yapay zekâ bölümüne yerleştiğini ancak farklı mühendislik ve temel bilim derslerine de katılarak çok yönlü bir deneyim kazandığını söyledi. Sandı, bu süreçte önyargılarının kırıldığını, yapay zekâ alanına ilgisinin arttığını ifade etti. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı

Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi

Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi

BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor

Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik

Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı

İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü

Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti

Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız

ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü

MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı

Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü

Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?

Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı

Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Midyat’a ziyaret

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Bayramı vesile kılarak zulümlerin sona ermesi için dualar edelim

ABD’nin NATO’ya yönelik tehditleri sonrası Merz'den açıklama: Avrupa’nın önceliği savaşın sona ermesi

Yapıcıoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı: Ümmetin ittihadı acil bir ihtiyaçtır

Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor

Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır

Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada

AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor

Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı

Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı

Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi

Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi

BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor

Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik

Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı