• BIST 100

    9508,6%2,51
  • DOLAR

    37,90% -0,18
  • EURO

    42,21% 1,43
  • GRAM ALTIN

    3811,26% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6214,21% 0,85

Türkiye'de e-ticaret bir yılda yüzde 69 büyüdü

EKONOMİ 27.07.2022 16:22:01 0
Türkiye

Türkiye'de e-ticaret bir yılda yüzde 69 büyüdü

E-ticaretin küresel salgın döneminden itibaren başlayan altın çağı, birçok ekonomide görülen yavaşlamaya rağmen büyüme potansiyelini koruyor. ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’in haziran ayında yayımladığı Küresel E-Ticaret Büyüme Tahminleri raporunda 2019’da küresel ticaretin yüzde 19’una karşılık gelen e-ticaretin 2021’deki payının yüzde 21’e ulaştığı ve bu yılı yüzde 22’yle kapatacağı öngörülüyor. Morgan Stanley uzun vadede e-ticaret pazarının dikkate değer bir büyüme potansiyeli barındırdığını söylerken, hacmin bugünkü 3,3 trilyon dolarlık değerinin 2026’da 5,4 trilyon dolara kadar yükselebileceği belirtiliyor. Kurumun endüstri modeli diğer verilerle birlikte değerlendirildiğinde, online alışverişin halihazırda yaygın olduğu ülkelerde dahi e-ticaretin büyümeyi sürdürdüğünü gösteriyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan GKC Technology Kurucusu Baha Gökce, “E-ticaretin makroekonomik problemlere rağmen büyümeyi sürdürmesi, tüketici alışkanlıklarının kökten değiştiğine işaret ediyor. Öte yandan bu büyüme, sektördeki rekabeti de artırıyor. GKC Technology olarak işletmelerin artan rekabet ortamında rakiplerinden ayrışmalarını kolaylaştıracak teknolojiler geliştiriyoruz” dedi.

TÜRKİYE'DE E-TİCARET BÜYÜYOR

E-ticaretin her hanede benimsenme hızındaki artış, Türkiye’de de görülüyor. 2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi raporunda sektörün 2020’den 2021’e geçişte e-ticaret satışlarındaki büyümenin yüzde 69’a ulaştığı ve toplam satış hacminin 382 milyar TL seviyesine taşındığı belirtiliyor. 2021 sonunda e-ticaret işlem sayılarının bir önceki yıla göre yarı yarıya artarak 3,4 milyara ulaştığını söyleyen Baha Gökce, “Ölçek ya da iş modeli fark etmeksizin birçok işletme için e-ticaret, temel gelir kanallarından birine dönüşüyor. B2B ya da B2C işletmeler kendilerine ait e-ticaret platformlarını kurarken geleneksel pratikleri benimsiyor fakat bu rekabet avantajı elde etmeye yetmiyor. GKC Technology olarak geliştirdiğimiz yapay zeka destekli ürünlerimizle, işletmelerin e-ticaret platformlarını rakipleriyle 1 dakikadan kısa süre içinde kıyaslayabiliyoruz. Elde ettiğimiz ayrıntılı rapor, müşterilerimize e-ticaret sitelerini geliştirmenin yollarını ayrıntılı bir biçimde sunuyor. SEO, site haritası, sayfa yapıları, kullanıcı deneyimi, alışveriş yolculuğu gibi satışlara ve sepet terk etme oranlarına doğrudan etki eden alanlara odaklanarak süreçleri iyileştirmenin veriye dayalı yöntemlerini sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“GÜNLER, SAATLER, HATTA DAKİKALAR DAHİ ÖNEMLİ”

Türkiye ve dünyada e-ticaret sektöründe artan rekabetin, e-ticareti temel iş kollarından birine dönüştüren her işletme ve birey için giderek zorlaştığının altını çizen Gökce, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“E-ticaret sitelerinin arama motoru performanslarını ve site altyapılarını geleneksel yöntemlerle analiz etmeye çalışmak, zamansal ve finansal maliyetlere sebep oluyor. Rekabette öne geçmek için günlerin, saatlerin, hatta dakikaların dahi önemli olduğu bir dönemde tamamladığımız Comment Backlink, More Backlink ve geliştirmeyi sürdürdüğümüz PEKPA isimli ürünlerimizle yapay zeka teknolojisinin gücünü her ölçekten işletmenin e-ticaret iş modellerini iyileştirmek için sunuyoruz. Elde ettiğimiz verileri uygulanabilir ve işlevsel çözümlere dönüştürürken, sosyal medyadan satışı da kapsayan e-ticaret optimizasyonu ve SEO gibi konularda insan gücüne olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. 1 yıllık bir şirket olarak bini aşkın internet sitesini analiz ederken, 5 binden fazla müşteriye ulaştık. Vizyonumuz, küresel pazarda faaliyet gösteren kurumsal markaların ve dijital platformlarda içerik üretenlerin rakiplerini analiz ederek optimizasyon eylemlerini belirlemelerini kolaylaştırmak.”

Türkşeker’e bin 685 daimi işçi alınacak

Rusya ve ABD tutuklu takası yaptı

HÜDA PAR Elazığ İl Başkanlığı’ndan okul kantinlerinde boykot ürünlerinin satılmasına tepki

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Gazze'de şehit sayısı 50 bin 886'ya yükseldi

Kongo Nehri'nde alabora olan teknede 50 ölü

Şanlıurfa’da park halindeki otomobil alev aldı

Siirt Üniversitesi’nden laparoskopik tohumlama adımı

Meteoroloji'den Bursa'ya kar yağışı uyarısı

Batman Valiliğinden zirai don uyarısı

Kuyumcular: Altın daha da yükselmeden yatırım yapılmalı

Afganistan'da mühimmat deposu patladı: 4 yaralı

Filistinli ressamların fırçasından "Hâlâ Yaşıyorum" sergisi

Battalgazi'de temizlik seferberliği sürüyor

Göller Mahallesi'nin içme suyu altyapısı güçleniyor

Batmanlı öğrenciler Yunanistan'da Avrupa robot olimpiyatlarında yarışacak

Anamur'da Umre Ödüllü Bilgi Yarışması

Batman'da elektrik trafosu patladı: Mahalleli korku dolu anlar yaşadı

AB, ABD kararı sonrası vergi misillemesini 90 gün erteledi

Belediye Başkanı Geçit'in "taziye evleri" projesine bir destek daha!

Kahramanmaraşlı esnaf iki günlük gelirini Gazze'ye bağışlayacak

Bursa Kitap Fuarı başlıyor

Parkinsonda umut erken tanıda

HÜDA PAR’dan Gazze için “Tekbir Cuması” davetine destek çağrısı

Siyonist rejim geçerli sebep göstermeden Filistinlileri zindanlara dolduruyor

Şanlıurfa’da kutlamalarda silah kullanan 3 kişi yakalandı

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Başman'dan sahte altın uyarısı

Yenidoğanlarda topuk delme güvenli mi?

Batman Barosu'ndan Gazze çağrısı: Uluslararası adalet ve vicdan büyük yara almıştır

Çin'den vatandaşlarına ABD'ye seyahat uyarısı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ