• BIST 100

    9306,96%-1,33
  • DOLAR

    38,42% 0,04
  • EURO

    43,93% 0,43
  • GRAM ALTIN

    4124,09% 0,60
  • Ç. ALTIN

    6589,61% -0,93

Türkiye’de kadınların yüzde 20’si, erkeklerin yüzde 8’i migren hastalığı ile mücadele ediyor

GÜNDEM 7.11.2023 11:45:05 0
Türkiye’de kadınların yüzde 20’si, erkeklerin yüzde 8’i migren hastalığı ile mücadele ediyor

Türkiye’de kadınların yüzde 20’si, erkeklerin yüzde 8’i migren hastalığı ile mücadele ediyor

Türkiye’de kadınların yüzde 20’nde erkeklerin de yüzde 8’nin migren hastası olduğunu söyleyen Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzman Doktor Erdal Dayan, migrenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Migrenin beyinde yaşanan bir dizi kimyasal değişimin sonucu ortaya çıkan özel bir baş ağrısı türü olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Erdal Dayan, 'Migren toplumda sık görülen bir hastalık. Normal şartlarda kadınların yüzde 20’nde erkeklerin yüzde 8’nde migren görülüyor. Migren üzerinde planlı programlı durulması gereken bir hastalıktır. Sese, ışığa ve strese karşı günlük rutininizi bozan her şey aslında bir nevi hassas bir hastalıktır. Günlük düzenin dışına çıkan migren hastaları baş ağrısı ile karşılaşabilir. Günlük yaşam kaliteleri düşebiliyor. Mardin bölgesinde bulunan migren hastaları özellikle son zamanlarda migreni tetikleyen stres oluyor. Tabi birçok tetikleyeni var ama takıntı, stres, beynin sürekli yorgun olması ve tempolu yaşam migreni en çok arttıran özelliklerdir. Uyku bozuklukları az uyumak, çok uyumak, öğünleri atlamak, aç kalmak ya da çok yemek, soğuk havalar bunlar hep migreni arttıran şeyler. Mevsimin değişmesiyle soğuk havalarda migren ağrıları artmaya başladı' dedi.
Tedavi yöntemlerine değinen Dr. Dayan, 'Tedavi hasta bazlı olur. Hastanın eğer atakları seyrek ise sadece artık ayda 1-2 kere ya da 2-3 ayda 1, 2 kere atakları oluyorsa biz bunları atak tedavisi dediğimiz ilaçlarla düzenliyoruz. 3 ayda 15 gün üzerinde süren ağrılar varsa artık bu kronik migren oluyor. Kronik migrende migren profilaksisi dediğimiz ilaçlar var. Hastalardan günlük ağrı sıklıklarını, bir çetele şeklinde bize sunmalarını istiyoruz. Şiddetini puanlandırmasını istiyoruz. Bir nevi migren baş ağrısı günlüğü tutmalarını istiyoruz. Ona göre de hastalara bir plan program yapıyoruz. Profilaksi de kullanılan ilaçlar doktora danışılarak hastalara bazlı veriliyor. Hastanın ek hastalıklarına göre düzenlenerek veriliyor. Migren hastalarının hayatını dizayn etmesi, günlük programında özellikle güneşe çıktığında baş ağrısı yaşıyorsa bundan kaçınmalı. Gürültülü ortamda çalışıyorsa bu ortamdan uzaklaşması gerekiyor. Birçok hasta bunları yaptığı zaman migren atakları seyrekleşiyor. Hiçbir tedaviye de gerek kalmıyor. Bunlara rağmen migren atakları sıksa genetik faktörlere dayandırılıyor. Ailede migren hastası varsa, bu hastalara doktor gözetiminde atak tedavileri uygulanıyor. Hastaların yaşam kaliteleri arttırılıyor. Tedavide temel faktör hastayı dinleyip aileden mi yoksa çevresel bir faktörden mi kaynaklandığı anlaşılmalıdır' şeklinde konuştu.
Migren tedavisinde hasta bazlı çalıştıklarını anlatan Dayan, 'Hastanın eğer ailesinde migren varsa migren görülmesi çok daha yüksektir. Hem anne hem babada migren olanların yüzde 70 oranında migren olma ihtimali oluyor. Bunlara migren profilaksisi düzenliyoruz. Çevresel faktörlerde sık tetiklenen migrenlerde atağı ortadan kaldıracak çevresel etkenleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Uykuyu düzenliyoruz, stresli bir ortamda çalışıyorsa o ortamdan uzaklaşmasını öneriyoruz, soğuk havalar tetikliyorsa ona dikkat etmesini istiyoruz, gürültülü ortamlarda çalışıyorsa dikkat etmesini istiyoruz ve bu davranış tedavisiyle bile migren atakları çoğu zaman azalıyor çoğu zaman da ilaca bile gerek kalmıyor. Bunlara rağmen devam eden sık migren ataklarında profilaktik ilaç tedavisi uyguluyoruz ve çok iyi başarılar elde ettiğimiz söylenebilir' diye konuştu.

İzmir açıklarında 31 düzensiz göçmen yakalandı

Ensarullah ABD'nin USS Harry S. Truman uçak gemisini hedef aldı

İşgalci ABD, Yemen'in Sana ve Amran kentlerine hava saldırısı düzenledi

Nevşehir'de trafik kazası: 2 ölü, 2 yaralı

Güney Afrika'da orman yangını

ABD'ye ait bir savaş uçağı denize düştü

Gazze'de gıda tedarikiyle ilgili durum giderek kötüleşiyor

Çin ve Filipinler arasında Güney Çin Denizi'nde gerginlik

Mardin’de “Türkiye Sohbetleri” toplantısı düzenlendi

İran ve Azerbaycan arasında 5 anlaşma imzalandı

İran'da limandaki patlamada can kaybı 65'e yükseldi

Lavrov: Kırım'ı müzakere etmek söz konusu değil

Muğla açıklarında 17 düzensiz göçmen kurtarıldı

Güney Kore'de orman yangını

Çin, Tianlian-2 05 uydusunu fırlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tıpkı Doğu Kudüs ve Batı Şeria gibi Gazze de Filistin halkınındır

Bingöl’de firari olan 88 kişi yakalandı

Bingöl'de jandarma uygulamasında uyuşturucu ele geçirildi

Hindistan ile Fransa arasında savaş uçağı anlaşması

Manisa'da tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan TBMM Başkan Vekili Önder'e ziyaret

İran ve Suudi dışişleri bakanları görüştü

Pakistan: Hindistan her an bir askeri müdahalede bulunabilir

Putin, Ukrayna'da geçici ateşkes ilan etti

Tunus Açıklarında tekne faciası: 8 ölü

HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz'dan, Büyükşehir Belediyesine hizmet eleştirisi 

Pakistan'da petrol tankeri patladı: 40 yaralı

Kuzey Ege'de feribot seferlerine fırtına engeli

Çin, Trump’ı yalanladı: Şi ile Trump görüşmedi

Hüseyin El Şeyh'in Abbas'ın vekili olarak atanması ne anlama geliyor?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ