• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Türkiye’de Tekstil Sektörü Krizde: Fabrikalar Kapanıyor, İstihdam Azalıyor

EKONOMİ 27.01.2025 23:20:00 0
Türkiye’de Tekstil Sektörü Krizde: Fabrikalar Kapanıyor, İstihdam Azalıyor

Türkiye’de Tekstil Sektörü Krizde: Fabrikalar Kapanıyor, İstihdam Azalıyor

Türkiye’nin tekstil sektörü, artan maliyetler ve ekonomik zorluklar nedeniyle tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Üreticiler, yükselen enerji fiyatları, artan personel maaşları ve daralan kar marjları karşısında kapanma ya da yurtdışına taşınma kararı alıyor.

Enerji ve Maaş Maliyetleri Yükseldi

Son bir yılda elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki sert yükseliş, tekstil üretim maliyetlerini katladı. Üretim süreçlerinde yüksek enerji tüketimi olan tekstil fabrikaları, artan bu giderleri karşılamakta zorlanıyor. Aynı zamanda, asgari ücrete yapılan düzenlemelerle birlikte personel maliyetleri de üreticilerin üzerinde büyük bir yük oluşturuyor.

Birçok tekstil işletmesi, maliyetlerin altından kalkamıyor ve küçülmeye gidiyor. Bu durum, işten çıkarmaları ve istihdam kayıplarını beraberinde getiriyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu yükü kaldırması neredeyse imkânsız hale geldi.

Yurtdışına Taşınma Eğilimi Artıyor

Türkiye’deki yüksek maliyetler nedeniyle bazı üreticiler fabrikalarını yurtdışına taşıma kararı alıyor. Bulgaristan, Sırbistan ve Fas gibi ülkeler, daha düşük enerji ve iş gücü maliyetleriyle Türk üreticiler için cazip hale geliyor. Ancak bu eğilim, Türkiye’nin tekstil sektörü üzerindeki üretim gücünü ve dünya pazarındaki konumunu tehdit ediyor.

İşverenler Çözüm Bekliyor

Sektördeki oyuncular, artan maliyetler karşısında devlet desteği talep ediyor. Tekstil üreticileri, enerji teşviklerinin artırılması, vergi düzenlemeleri ve düşük faizli kredi olanaklarının sağlanmasını istiyor. Ayrıca, ihracat teşviklerinin artırılması da sektörü rahatlatabilecek önlemler arasında görülüyor.

Bir tekstil üreticisi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Artan elektrik ve doğalgaz maliyetleri artık üretimi sürdürülemez hale getiriyor. İhracat yapmamıza rağmen rekabet gücümüz azalıyor. Ya destek alacağız ya da yurtdışına taşınmaktan başka çaremiz kalmayacak.”

Sektörün Geleceği Tehlikede

Türkiye’nin tekstil sektörü, yıllardır sağladığı istihdam ve ihracat gelirleriyle ekonomiye büyük katkı sağladı. Ancak mevcut ekonomik zorluklar, bu sektörü tehdit ediyor. Eğer acil önlemler alınmazsa, daha fazla fabrikanın kapanması ve işsizliğin artması kaçınılmaz görünüyor.

Yetkililerin atacağı adımlar, hem sektörün hem de Türkiye ekonomisinin geleceği için kritik bir öneme sahip.

Rusya, Aleksandropol yerleşim birimini ele geçirdi

Almanya': Ukrayna’ya asker konuşlandırmaktan çok uzağız

Macaristan, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı

Arap Birliği Gazze için acil ateşkes çağrısı yaptı

ABD jürisi salman ruşdiyi  yaralayan HADİ MATAR adlı müslümana ceza yağdırdı.

Otomobil takla attı: 3 yaralı

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

Finlandiya’da iki helikopter çarpıştı: 5 ölü

Almanya’da binlerce kişi Filistin’e destek gösterisine katıldı

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ