• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Türkiye’nin makarna ihracatının yüzde 65’i Güneydoğu’dan

18 Ekim 2023, Çarşamba 03:45
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Türkiye’nin makarna ihracatının yüzde 65’i Güneydoğu’dan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye’nin makarna ihracatının yüzde 65’i Güneydoğu’dan

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yılın ilk 9 ayı sonunda hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracatı 2,8 milyar dolar oldu.
Güneydoğu’nun toplam ihracatının üçte birini gerçekleştiren hububatçılar, aylık 300 milyon dolar ihracat ortalamasını aşarak bölge ihracatındaki liderliğini korudu. 9 aylık dönemde sektörün ihracatını miktar bazında yüzde 31,2 yükselten bölgedeki işletmeler ihracat gelirlerini ise yüzde 8,6 oranında artırmayı başardı. Bu dönemde en fazla ihraç edilen ürünler makarna, buğday unu ve bitkisel yağlar oldu. Bölgenin aynı dönemdeki makarna ihracatı 450 milyon doları geçti.

“Makarna ihracatından gelirimiz ayda ortalama 50 milyon dolar”
Dünyanın en büyük makarna ihracatçılarından biri olan Türkiye’nin bu alandaki güçlü markalarının Gaziantep’te faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, “Makarna ithal etmek isteyen ülkeler için Türkiye, akla ilk gelen seçeneklerden biri. Sahip olduğumuz kaliteli buğdayı yüksek teknolojili tesislerde işleyerek rekabetçi fiyatlarla ihraç edebilen bir ülkeyiz. Bu alandaki en güçlü rakibimiz İtalyanlar, Avrupa’daki ve bölgenin önemli tedarikçisi Kanada’daki kuraklık ve kötü hava şartları nedeniyle bir süredir makarnalık buğday bulmakta zorlanıyor. Dünyaca ünlü İtalyan markaları çareyi Türkiye’den durum buğdayı ithalatında arıyor. Küresel gıda arzında önemli bir yeri olan Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 65’ten fazlasını durum buğdayının ana vatanı Güneydoğu’da faaliyet gösteren işletmeler yapıyor. Bölgede işlediğimiz ürünlere farklı coğrafyalardan büyük talep olduğundan firmalarımız makarna ihracatından ayda ortalama 50 milyon dolar gelir sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“Makarna ihracatında KG başına ortalamamız 0,64 dolar”
Hububat sektörünün önde gelen ihraç kalemlerinden birinin makarna olduğunu belirten Kadooğlu, buğdayın işlendiğinde katma değerinin arttığına dikkat çekerek, “Güneydoğu Anadolu’dan ihracatta KG başı ortalama fiyatlarımız buğday ununda 0,42 dolar seviyesinde iken, bu oran irmikte 0,50 doları, bulgurda 0,55 doları, makarnada ise 0,64 doları buluyor. Dış piyasada Türkiye’ye senede 1 milyar dolara yakın gelir sağlayan makarnanın, iç tüketimdeki payı da düşünüldüğünde sektörün ekonomik büyüklüğü daha net görülüyor. On binlerce kişiye istihdam sağlayan sektörde, özellikle Gaziantep’teki yatırımların etkisiyle üretim tesislerimiz mevcut talepten fazlasını sağlayabilecek kapasitede. Ayçiçek yağı ve buğday unu gibi çok güçlü olduğumuz diğer ürün gruplarıyla birlikte makarnamızı da yurt dışından ikili görüşmelere gelen misafirlerimize kapsamlı şekilde tanıtıyoruz. Dünyanın önde gelen süpermarketlerinin raflarında ve restoranlarının mutfaklarında, ilerleyen dönemde Türk makarnasını daha fazla göreceğiz” diye konuştu.

Yahudi çeteler Nablus'ta Filistinlilere saldırdı: Yaralılar var

Gazze'de soykırımın 637'nci günü: Çadır kampları vuruldu, onlarca şehit var

Ensarullah Hareketinden işgal rejimine sert mesaj: "Operasyonlarımız devam edecek"

HAMAS: Gazze’deki ateşkes teklifiyle ilgili direniş ve liderlerle istişarelerimiz sürüyor

Yaralı şahin jandarma ekiplerince koruma altına alındı

"Silahla yağma" suçundan 15 yıl 9 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vali Canalp’ten Gercüş Köylerine ikinci tur ziyaret

Milletvekili Nasıroğlu’ndan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’a ziyaret

Taleplere maksimum performans, maksimum başarı hedefi

Rektör Demir’den Siirt Üniversitesi Rektörü Şındak’a ziyaret

Kocaeli'de 6,8 milyon TL değerinde hırsızlık operasyonu

İzmir'de orman yangınlarıyla mücadele sürüyor

Saraçhane'de gözaltına alınan 13 kişi tutuklandı

İklim Kanunu 14 soruda anlatıldı: Hedef, dayanıklı ve yeşil bir gelecek

Meteoroloji'den 18 il için "turuncu" ve "sarı" kodlu uyarı

DMM'den orman yangınlarıyla ilgili uyarı: Eski içerikler gündemde

Avrupa Gökyüzü Kalkanı devreye alınıyor

Şinmoe Yanardağı'nda patlama

Doğu Asya'da gerilim tırmandı

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yahudi çeteler Nablus'ta Filistinlilere saldırdı: Yaralılar var

Gazze'de soykırımın 637'nci günü: Çadır kampları vuruldu, onlarca şehit var

Ensarullah Hareketinden işgal rejimine sert mesaj: "Operasyonlarımız devam edecek"

HAMAS: Gazze’deki ateşkes teklifiyle ilgili direniş ve liderlerle istişarelerimiz sürüyor

Yaralı şahin jandarma ekiplerince koruma altına alındı

"Silahla yağma" suçundan 15 yıl 9 ay hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Vali Canalp’ten Gercüş Köylerine ikinci tur ziyaret