• BIST 100

    10914,10%-1,32
  • DOLAR

    42,08% 0,09
  • EURO

    48,34% -0,27
  • GRAM ALTIN

    5369,29% -0,96
  • Ç. ALTIN

    8820,78% -1,13

Türkiye’nin yükseköğretimdeki başarısı Finlandiya basınında: “Türkiye yükseköğretimde öne geçti”

15 Eylül 2025, Pazartesi 12:45
15 Eylül 2025, Pazartesi 12:45
Türkiye’nin yükseköğretimdeki başarısı Finlandiya basınında: “Türkiye yükseköğretimde öne geçti”
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye’nin yükseköğretim sistemine dair son yıllarda atılan stratejik adımlar, uluslararası basında takdir görmeye devam ediyor. Finlandiya'nın önde gelen gazetelerinden Helsingin Sanomat, Türkiye gençlerinin erken yaşta mezun olarak iş gücüne hızlı kat

Türkiye'nin yükseköğretim alanında sergilediği başarılar, uluslararası kamuoyunun da dikkatini çekiyor. Finlandiya'nın saygın gazetelerinden Helsingin Sanomat, Türkiye’de üniversite erişiminin kolaylaşması, genç yaşta mezuniyet oranlarının yüksekliği ve mesleki programların çeşitliliği gibi faktörleri öne çıkararak Türkiye yükseköğretim sistemini örnek gösterdi. Gazetede yayımlanan analizde, Türkiye’nin bazı alanlarda Finlandiya’yı geride bıraktığına vurgu yapılırken, Türkiyeli öğrencilerin iş gücüne daha hızlı katılım sağladığı belirtildi.

Türkiye’nin özellikle mesleki ve teknik alanlarda kararlı adımlar atarak kısa sürede önemli kazanımlar elde ettiği vurgulanan yazıda, giderek artan yetişkin nüfusunun önemli bir kısmının da bu programlardan mezun olduğuna dikkat çekildi.

Finlandiyalı gençlerin yükseköğrenimi diğer ülkelere göre daha geç yaşta tamamladığı, buna karşın birçok ülkenin doğrudan iş hayatına odaklanan 2 yıllık mesleki programları benimsediği belirtilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Finlandiya’da diplomaların çoğu 30 yaşına yaklaşırken alındığından, ülkeler arası karşılaştırmalarda 25-34 yaş grubunun değil, 30-34 yaş grubunun dikkate alınması gerekir. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre, bu yaş grubunda Finlandiya’da yükseköğrenim diplomasına sahip olanların oranı genellikle 25-34 yaş grubuna göre 4-6 puan daha yüksek. Seviye AB ortalamasına yakındır.

Türkiyeli öğrenciler Finlandiya’ya göre diplomalarını daha erken yaşta alıyor ve bu, uluslararası kıyaslamalarda Türkiye’nin lehine bir tablo yaratıyor. Türkiye’de yaygınlaşan kısa süreli, mesleki ve uygulamalı programlar, OECD istatistiklerinde yükseköğretim kapsamında sayılıyor ve yükseköğretime katılım oranını yükseltiyor.”

“MYO’larda sektörel ihtiyaçlarla uyumlu yeni bir dönem başlattık”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, Türkiye yükseköğretiminin özellikle son yıllarda katettiği gelişmeyle tüm dünyanın dikkatini çektiğini belirterek, “Yükseköğretim sistemimiz ‘uluslararası görünürlük kazanan bir model’ olarak takdir görüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yükseköğretim sisteminde attıkları stratejik adımların sadece sayısal göstergelerle ölçülen bir sonuç değil aynı zamanda gençlere ve geleceğe yaptıkları yatırımın somut göstergesi olduğunu vurgulayan Özvar, “Ülkemizin geleceği olan gençlerimizin yetkinliklerini ve mesleki becerilerini artıracak yenilikçi programlar geliştirmeye devam edeceğiz. Amacımız, ülkemizin yükseköğretimdeki yükselişini daha da üst seviyeye taşımak ve dünya standartlarında bir model olmaya devam etmektir.” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim programlarında çok boyutlu bir dönüşüm süreci yürüttüklerini, bu kapsamda özellikle Meslek Yüksekokulları'nda (MYO) sektörel ihtiyaçlarla uyumlu yeni bir dönem başlattıklarını belirten Özvar, “Bu dönüşüm sürecinin merkezinde yetenek veya beceri açığını kapatmak üzere üniversite-sektör iş birliğini güçlendirme anlayışı bulunuyor.” dedi.

“Gençlerimiz çağın gerektirdiği yetkinlik ve donanıma sahip olacak”

Sanayinin ve iş gücü piyasalarının ihtiyaçları çerçevesinde yazılım, yapay zeka ve dijital teknolojiler, dijital beceriler ve yeşil dönüşüm odaklı MYO programlarını ön plana çıkarmaya devam edeceklerini belirten Özvar, “Yükseköğretim çağındaki gençlerimizin çağın gerektirdiği yetkinlik ve donanıma sahip olarak yetiştirilmesi ana hedeflerimizin başında geliyor.” değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)

Endonezya'daki sel felaketinde 20'den fazla kişi kayıp

Hac kurası yarın çekiliyor

İşgalciler ateşkes boyunca Gazze'de 240 kişiyi şehit etti

Burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı

Hindistan'da tren kazası: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Lübnan, Gana, Filistin, Gine ve Japonya büyükelçilerini kabul etti

Adana’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 210 kişi tutuklandı

MSB'den "Suriyeli öğrenciler" hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama

Diyarbakır’da silahlı kavga: 2 ölü, 2 yaralı

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı'dan 'mafya ve çeteleşme' uyarısı: Adalet duygusu ve devlete güven sarsılıyor

Kassam, bir işgal askerinin cesedini daha buldu

Malatya'daki kitap fuarına katılan şair ve yazarlar: İnsanların ilgisi oldukça iyi

Umut Kervanı’ndan Muradiye’de yardım dağıtımı

Gaziantep’te hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Din Görevlileri Mesleki Eğitim ve Gelişim Seminerleri tamamlandı

Gaziantep'in ekim ayı ihracatı 929 milyon doları aştı

Zirai dondan etkilenen üreticilere destek ödemesi sürüyor

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Şehrimiz her gün daha da toparlanıyor

Gaziantepli öğrenciden örnek davranış: İlk bursunu Gazze’ye bağışladı

Adıyaman’da hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şahıs yakalandı

Emekli İmam-Hatip Yenigün: Boykot bir protesto değil, vicdani bir harekettir

Aile Bakanlığı ile Şili arasında iş birliği anlaşması

Prof. Dr. Tarhan: Anlam ve amaçsızlık beyin orkestrasını bozar

Yılsonu kampanyalarında indirim tuzağı: Bindirilmiş fiyatlarla tüketici aldatılıyor

Patlayan lastiği değiştirirken tırın altında kalan şoför hayatını kaybetti

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Türkiye'nin geleceği gençlerle şekillenecek

Batman'da kaçak et kesimine operasyon

Bingöl'de elektrik akımına kapılan işçi ağır yaralandı

Malatya'da patates hasadı şenliği düzenlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Endonezya'daki sel felaketinde 20'den fazla kişi kayıp

Hac kurası yarın çekiliyor

İşgalciler ateşkes boyunca Gazze'de 240 kişiyi şehit etti

Burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı

Hindistan'da tren kazası: 8 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan; Lübnan, Gana, Filistin, Gine ve Japonya büyükelçilerini kabul etti

Adana’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 210 kişi tutuklandı