• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,46% 0,28
  • EURO

    51,28% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6470,55% 3,59
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Türkiye'yi 'Hub' olarak görüyoruz

14 Ekim 2020, Çarşamba 09:42
14 Ekim 2020, Çarşamba 09:42
Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Türkiye'yi 'Hub' olarak görüyoruz

Enerjisa’nın 650 milyon Euro’luk kredisine aracılık eden Cranmore Partners Kurucu Ortağı Yusuf Macun, pandemi döneminde finansmana ulaşımın en zorlu konu olduğunu dile getirerek “Türkiye gerek kredi notları gerek piyasa durumu nedeniyle bu noktayı hak etmiyor. Ancak Türkiye’yi bilen ve daha iyi kazanç isteyen yabancıyı çekebiliriz, önemli olan doğru yatırımcıya doğru noktalarda gitmek” diye konuştu.

Abu Dabi merkezli Cranmore Partners, finansal danışmanlık sektöründe çok deneyimli bir isim olan Yusuf Macun tarafından 4.5 yıl önce kuruldu. Şirketin Londra, İstanbul, Singapur, Delhi ve Madrid’de temsilcilikleri bulunan Cranmore Partners, enerji, su, yenilenebilir enerji kaynakları ve altyapı yatırımlarının finansmanı konusunda Ortadoğu ve Afrika bölgelerine odaklandı. Pandemi öncesinde de Türkiye ofisini faaliyete geçiren şirketin kurucu ortağı Macun, Türkiye’deki ilk işleri Enerjisa’dan da oldukça mutlu.

Türkiye’yi ‘hub’ olarak görüyoruz

Proje finansmanı danışmanlığı veren bir şirket olduklarını kaydeden Macun, “Genelde kredilendirme optimizasyonu, ticari kontratların yapılandırılması ve altyapı ihalelerinin optimizasyonunu yürütüyoruz. Marubeni, EDF, Masdar gibi global çapta büyük şirketlerle çalışıyoruz. Projelerde partner arama, genelde altyapı ve enerji projelerinin kredilendirilmesi etrafında dönen aktivitelerde destek veriyoruz. Dinamik ve kalifiye bir ekibimiz var. Enerjisa bizim açımızdan ve global açıdan önemli bir işlemdi. Türkiye’yi uluslararası işlemlerimizde kullanacağımız hub olarak görüyoruz ve altyapı için adımlarımızı atıyoruz. Sırf Türkiye piyasasında değil dış pazarlarda da kullanmak için ekibimizi büyütüyoruz. Amacımız aynı zamanda bundan sonra Türkiye piyasasına da odaklanmak Enerjisa projesi gibi sektörde fark yaratacak daha fazla projeye imza atma amacındayız. Piyasasının nabzını tutarak, katma değer yaratacak işlemler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Macun, finansmanın pandemi döneminde en zorlu konu olarak öne çıktığına dikkat çekerek uluslararası piyasaya çok ciddi nakit pompalandığını ve faizlerin düştüğünü hatırlattı. Macun, borçlanmaya yatkın bir global ortamın tekrar oluşmakta olduğunu gördüklerini ancak aynı zamanda yatırımcıların ve kredilendirme kuruluşlarının riske bakış açısının biraz katılaştığını vurguladı.

Nakit yaratma kapasitesi önemli

Hükümet desteği olmasına rağmen bazı sektörlerde ekonomik aktivitelerde çöküntü başladığını kaydeden Macun, “Mesela havayolları sektörü olumsuz etkilenirken, sağlık ve teknoloji sektörleri ön plana çıktı. Bu dönemde finansman ihtiyacınız varsa ticari konularda güçlü olmanız gerekiyor. Enerjisa’da bu vardı. Genelde borçlanma parametrelerini uçlara götürmeyen bir yapılanmanız varsa, makul düzeyde nakit yaratma kapasiteniz varsa cazip görünüyorsunuz. Tabii burada önemli bir finansör işin içindeyse diğerlerinin de ilgisini çekiyor. Bizim işimiz önemli kırılım noktalarında pozitif dinamiği yaratmak. Yerel ve uluslararası bankalar, kalkınma bankaları başvurduğumuz önemli kaynaklar arasında yer alıyor” dedi.

Türkiye bu noktada olmayı hak etmiyor

Macun, Türkiye’de de finansman ihtiyacının elzem bir konu olduğunu vurgulayarak finansman çekebilmek için ticari konularda öncelikle işin ve nakit kapasitesinin güçlü olması gerektiğini ihracata yönelik iş planının da dikkat çekici bir unsur olduğunu belirtti. Macun, şöyle konuştu: “Nakit yaratma kapasitesi iyiyse kreditörlere bir şekilde cazip görünüyorsunuz. Bu konuda sürü psikolojisi de var tabii ki. Bir iki tane önemli finansör işin içinde olmaya başlamışsa diğerlerinin de ilgisini çekebiliyor. Uluslarararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İslami Kalkınma Bankası Türkiye’ye hala çok yakınlar. Doğru projeler için prestijli bir bankacılık sektörü var.”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bakışının da etkili olduğunu dile getiren Macun, “Türkiye bu noktada olmayı hak etmiyor. Türkiye’yi bilen altyapısına hakim yabancının bakışı zaten farklı. Onlar Türkiye’ye aşina. Türkiye’yi Gana gibi ülkelerle aynı kademede derecelendirmek haksızlık. Pandemiden yavaşlasa da biraz daha fazla risk alma, biraz daha fazla para kazanma arayışında olan yabancı yatırımcı halen daha ilgili. Doğru yatırımcıya doğru noktalarda gitmek lazım. Bunu görebilen doğru borç verme fırsatları olan çok yabancı yatırımcı bulunuyor” dedi.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama

Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı

YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı

Konya'da OSB yangını

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı

Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı

Diyarbakır-Mardin yolunda toprak kayması

Erakçi: Siyonist-ABD saldırılarında İran'daki 600 okul zarar gördü

Elazığ’da toplu taşıma güzergâhlarında geçici değişiklik

Esenyurt’ta narkotik operasyonunda 102 kilo skunk ele geçirildi

Kadınlardan Mescid-i Aksa'nın kapalı kalmasına tepki

Batman Çayı taştı, Sürücü Akademisi'ni su bastı

HÜDA PAR'dan Şehid Ali Şükrü Bey’in kabrine ziyaret

Uluslararası Güncel Gelişmeler Forumu Mart Ayı Etkinlikleri gerçekleştirildi

Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 4 kişi tutuklandı

Otomotiv sanayii derneği olağan genel kurulu

Bakan Güler, Katar heyetini kabul etti

İstanbul’da trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücünün ehliyeti iptal edildi

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde başhekimlik görevinde devir teslim gerçekleştirildi

Başakşehir’de cezaevi araçlarının karıştığı kazada 15 kişi yaralandı

Afyonkarahisar’da narkotik operasyonu: 2 kişi tutuklandı

İDEV okullarda Mescid-i Aksa bilinci için etkinlikler düzenliyor

Yiğit: Tarımsal üretimin devamı için çiftçi desteklenmelidir

Şırnak’ta düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı

Lisede patlama: Dört öğrenci yaralandı

Şanlıurfa’da tek taraflı trafik kazası: 3 yaralı

Malatya'da otizm yaşam merkezi açılacak

Et fiyatlarının artması, vatandaşı sakatata yönlendirdi

Batman'da "işgalci asker istemiyoruz" açıklaması yapılacak

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Gürlek'ten cezaevi nakil araçlarının karıştığı kazaya ilişkin açıklama

Suudi Arabistan ve Ukrayna savunma işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştı

YÖK Başkanı Özvar Erzurum Teknik Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi'nin açılışını yaptı

Konya'da OSB yangını

Adıyaman’da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İran'da nükleer reaktör için kullanılan ağır su tesisine saldırı

Gaziantep'te yağma ve tehdit olayıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı