• BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Türkiye'yi 'Hub' olarak görüyoruz

EKONOMİ 14.10.2020 09:42:04 0
Türkiye

Türkiye'yi 'Hub' olarak görüyoruz

Enerjisa’nın 650 milyon Euro’luk kredisine aracılık eden Cranmore Partners Kurucu Ortağı Yusuf Macun, pandemi döneminde finansmana ulaşımın en zorlu konu olduğunu dile getirerek “Türkiye gerek kredi notları gerek piyasa durumu nedeniyle bu noktayı hak etmiyor. Ancak Türkiye’yi bilen ve daha iyi kazanç isteyen yabancıyı çekebiliriz, önemli olan doğru yatırımcıya doğru noktalarda gitmek” diye konuştu.

Abu Dabi merkezli Cranmore Partners, finansal danışmanlık sektöründe çok deneyimli bir isim olan Yusuf Macun tarafından 4.5 yıl önce kuruldu. Şirketin Londra, İstanbul, Singapur, Delhi ve Madrid’de temsilcilikleri bulunan Cranmore Partners, enerji, su, yenilenebilir enerji kaynakları ve altyapı yatırımlarının finansmanı konusunda Ortadoğu ve Afrika bölgelerine odaklandı. Pandemi öncesinde de Türkiye ofisini faaliyete geçiren şirketin kurucu ortağı Macun, Türkiye’deki ilk işleri Enerjisa’dan da oldukça mutlu.

Türkiye’yi ‘hub’ olarak görüyoruz

Proje finansmanı danışmanlığı veren bir şirket olduklarını kaydeden Macun, “Genelde kredilendirme optimizasyonu, ticari kontratların yapılandırılması ve altyapı ihalelerinin optimizasyonunu yürütüyoruz. Marubeni, EDF, Masdar gibi global çapta büyük şirketlerle çalışıyoruz. Projelerde partner arama, genelde altyapı ve enerji projelerinin kredilendirilmesi etrafında dönen aktivitelerde destek veriyoruz. Dinamik ve kalifiye bir ekibimiz var. Enerjisa bizim açımızdan ve global açıdan önemli bir işlemdi. Türkiye’yi uluslararası işlemlerimizde kullanacağımız hub olarak görüyoruz ve altyapı için adımlarımızı atıyoruz. Sırf Türkiye piyasasında değil dış pazarlarda da kullanmak için ekibimizi büyütüyoruz. Amacımız aynı zamanda bundan sonra Türkiye piyasasına da odaklanmak Enerjisa projesi gibi sektörde fark yaratacak daha fazla projeye imza atma amacındayız. Piyasasının nabzını tutarak, katma değer yaratacak işlemler gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Macun, finansmanın pandemi döneminde en zorlu konu olarak öne çıktığına dikkat çekerek uluslararası piyasaya çok ciddi nakit pompalandığını ve faizlerin düştüğünü hatırlattı. Macun, borçlanmaya yatkın bir global ortamın tekrar oluşmakta olduğunu gördüklerini ancak aynı zamanda yatırımcıların ve kredilendirme kuruluşlarının riske bakış açısının biraz katılaştığını vurguladı.

Nakit yaratma kapasitesi önemli

Hükümet desteği olmasına rağmen bazı sektörlerde ekonomik aktivitelerde çöküntü başladığını kaydeden Macun, “Mesela havayolları sektörü olumsuz etkilenirken, sağlık ve teknoloji sektörleri ön plana çıktı. Bu dönemde finansman ihtiyacınız varsa ticari konularda güçlü olmanız gerekiyor. Enerjisa’da bu vardı. Genelde borçlanma parametrelerini uçlara götürmeyen bir yapılanmanız varsa, makul düzeyde nakit yaratma kapasiteniz varsa cazip görünüyorsunuz. Tabii burada önemli bir finansör işin içindeyse diğerlerinin de ilgisini çekiyor. Bizim işimiz önemli kırılım noktalarında pozitif dinamiği yaratmak. Yerel ve uluslararası bankalar, kalkınma bankaları başvurduğumuz önemli kaynaklar arasında yer alıyor” dedi.

Türkiye bu noktada olmayı hak etmiyor

Macun, Türkiye’de de finansman ihtiyacının elzem bir konu olduğunu vurgulayarak finansman çekebilmek için ticari konularda öncelikle işin ve nakit kapasitesinin güçlü olması gerektiğini ihracata yönelik iş planının da dikkat çekici bir unsur olduğunu belirtti. Macun, şöyle konuştu: “Nakit yaratma kapasitesi iyiyse kreditörlere bir şekilde cazip görünüyorsunuz. Bu konuda sürü psikolojisi de var tabii ki. Bir iki tane önemli finansör işin içinde olmaya başlamışsa diğerlerinin de ilgisini çekebiliyor. Uluslarararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), İslami Kalkınma Bankası Türkiye’ye hala çok yakınlar. Doğru projeler için prestijli bir bankacılık sektörü var.”

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının bakışının da etkili olduğunu dile getiren Macun, “Türkiye bu noktada olmayı hak etmiyor. Türkiye’yi bilen altyapısına hakim yabancının bakışı zaten farklı. Onlar Türkiye’ye aşina. Türkiye’yi Gana gibi ülkelerle aynı kademede derecelendirmek haksızlık. Pandemiden yavaşlasa da biraz daha fazla risk alma, biraz daha fazla para kazanma arayışında olan yabancı yatırımcı halen daha ilgili. Doğru yatırımcıya doğru noktalarda gitmek lazım. Bunu görebilen doğru borç verme fırsatları olan çok yabancı yatırımcı bulunuyor” dedi.

Geleneksel UMID Gençlik Buluşması coşkulu bir şekilde gerçekleşti

HAMAS'tan ABD-israil çifte vatandaşı esiri serbest bırakma kararı

Bangladeş, Rusya ile MiG-29 için anlaşıyor

Hakkari'de şap karantinası

İstanbul Gazze'deki soykırıma tepki için yürüdü

Arnavutluk'ta oy verme işlemi sona erdi

Kırıkkale'de trafik kazası: 1 ölü, 2 yaralı

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Zelenskiy: Putin ile perşembe günü Türkiye'de görüşeceğim

İran'dan nükleer program açıklaması

Trump'tan Ukrayna'ya: Putin'in İstanbul'da müzakere teklifini derhal kabul etmeliler

Sakarya'da Filistin'e destek

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplandı

Otomobil şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

HAMAS: israil'in açlık politikasıyla sivilleri hedef alması çifte savaş suçudur

Bangladeş, devrik başbakan Hasina’nın partisinin faaliyetlerini yasakladı

Port Sudan'da yangınlar söndürüldü, elektrik hizmeti normale döndü

Minibüs yayaların arasına daldı: 1 ölü, 5 yaralı

Kuzey Lübnan'da belediye ve yerel seçimlerin 2. turu yapıldı

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi ile görüştü

UNRWA, ablukanın uzamasıyla Gazze’de telafisi mümkün olmayan hasarlar konusunda uyardı

ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ikinci gün

Suriye’nin kıyı kesimlerinde orman yangını: 30 hektardan fazla alan yandı

HAKSİAD'dan İnşaat Sektörü Buluşması: İnşaatla değil, irade ile kalkınırız

Meteorolojiden 10 il için sarı kodlu uyarı

Edirne'de trafik kazası: 5 yaralı

İran ile ABD arasındaki dördüncü tur görüşmeler sona erdi

Sanatçılardan Gazze vurgusu: Bu coşku Gazze’ye kadar ulaşsın istiyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Rubıo Türkiye'ye geliyor

Gülsever: Çüngüş'ün baraj, içme suyu, yol ve elektrik sorunu çözülmeli

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ