• BIST 100

    10615,96%0,16
  • DOLAR

    40,45% 0,10
  • EURO

    47,49% -0,10
  • GRAM ALTIN

    4453,46% -0,10
  • Ç. ALTIN

    7120,24% 0,73

Türksat 6A bugün hizmete alınacak

21 Nisan 2025, Pazartesi 07:35
21 Nisan 2025, Pazartesi 07:35
Türksat 6A bugün hizmete alınacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla uydularımızın kapsama alanı 5 milyar kişiye ulaşacak. Türksat'ın hizmet verdiği alan Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek." dedi.

Türksat 6A uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile bugün Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde düzenlenecek törenle hizmete alınacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bu başarıyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı." ifadelerini kullandı.

Türksat 6A'nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile birlikte çalıştıklarını da anımsatan Uraloğlu, "Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça artık uydu deneyimi kazanmış oldu. Uydumuz, yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açıldı." açıklamasında bulundu.

Türksat 6A'nın, Türkiye'nin uzaydaki varlığını güçlendirdiği kadar, kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı da azalttığını belirten Uraloğlu, "Bu proje, milli güvenliğimiz açısından da çok önemli. Artık dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz." dedi.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın tüm safhalarının planlanan şekilde ve başarıyla tamamlandığını söyledi. Uraloğlu, Türksat 6A'nın üretim, entegrasyon ve test çalışmalarının TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde Mart 2024'te başarı ile tamamlandığını anımsatarak "Ardından uydumuzu, 4 Haziran'da Antonov 124 uçağıyla ABD'ye uğurladık. 5 Haziran'da Cape Canaveral'daki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz saat 02.30'da ise Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan 35 dakika sonra da taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldı." dedi.

"Faydalı yük alt sistemi testleri 23 Ekim 2024 tarihinde tamamlandı"

Fırlatma sonrası yapılan beş ateşleme ile uydunun geçici olarak 50 derece Doğu yörüngesine ulaştırdıklarını ifade eden Uraloğlu, "Burada yaptığımız yörünge testleri neticesinde Türksat 6A uydumuz için geliştirilen ekipmanların başarılı bir şekilde işlevlerini yerine getirdiklerini gördük. Yörünge testleri sırasında uyduda yer alan birçok alt sistem ve deneysel ekipmanların işlevselliği denedik. Faydalı Yük alt sistemi testleri 23 Ekim 2024 tarihinde tamamlandı." ifadelerini kullandı.

17 Şubat'ta ilk test yayını yapıldı

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 12 gün süren yolculuk ve 6 ateşleme gerçekleştirilerek 28 Aralık 2024 tarihinde uydunun 42 derece Doğu nihai görev yörüngesine ulaştığını hatırlattı. Uraloğlu, "Anten kapsama alanı gibi uydunun görev yörüngesinde gerçekleştirilmesi gereken diğer tüm testleri de tamamladık. 17 Şubat 2025'te yapılan ilk test yayını ile Türksat 6A'nın haberleşme kabiliyetleri de pratik olarak doğrulanmış oldu." açıklamasını yaptı.

"Uydularımızın kapsama alanı 5 milyar kişiye ulaşacak"

Bakan Uraloğlu, Türksat'ın 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde Türksat 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B olmak üzere toplam 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ettiğini ve bu kapsamda dünyada 3,5 milyar nüfusa ulaştığını anımsattı.

Türksat 6A'nın bugün hizmete girmesi ile daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunulacağını da açıklayan Uraloğlu, "Türksat 6A uydusu ile Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A'nın hizmete alınmasıyla uydularımızın kapsama alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye ulaşacak. Uydumuz en az 15 yıl boyunca hizmet verecek." diye konuştu. (İLKHA)

Anahtar Kelimeler: türksat 6a bugün hizmete alınacak

Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Yaz Kur'an kursu öğrencileri sergilenen oyunla eğlendi

Malatya'da askeri araç devrildi: 2 yaralı

Gaziantep'te uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul'da korkutan yangın: Ormanlık alanda yanan araç küle döndü

Girit Adası açıklarında deprem

HAMAS'tan Gazeteci Cebari ve ailesinin katledilmesine tepki

Şanlıurfa’da İl Koordinasyon Kurulu toplandı: 426 proje yürütülüyor

Malatya'da LGS ve YKS'de dereceye giren öğrencilere ödül

Tahran'da üçlü nükleer görüşme

MAZLUMDER'den Mısırlı Mohamed Abdelhafız Abdalla için basın toplantısı

Afganistan'da kömür madeninde göçük: 6 ölü

Malatya'da korkutan odunluk ve bahçe yangını

Elektrik panosundan çıkan yangın esnafı korkuttu

Körfez ülkeleri Schengen benzeri ortak vizeye geçmeye hazırlanıyor 

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı'nı kabul etti

Milli Eğitim Bakanlığı, "Denklik Kılavuzu 2025"i yayımladı

Yunanistan'da yangın söndürme helikopteri düştü

HÜDA PAR Batman İl Başkanı Şahin: Basın hakikatin sesi olmalı

Antalya'da orman yangını

Batman'da semt pazarında sağlıksız ürünlere el konuldu

Şanlıurfa’da halk oyunları, kurslarıyla yaşatılıyor

Bursa'da aşırı sıcaklar otobüsü yolda bıraktı

Kaçak elektrik kullanımı nedeniyle trafo zararlarında yüzde 200 artış

Belediye Başkanı Geçit: Sadece merkezde değil, kırsalda da gerçek bir değişim süreci yaşıyoruz

Batman'da TOKİ seferberliği: 940 konutluk dev projede geri sayım başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Yaz Kur'an kursu öğrencileri sergilenen oyunla eğlendi

Malatya'da askeri araç devrildi: 2 yaralı