• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Tuz tanesi kadar robot: Algılıyor, düşünüyor, hareket ediyor

29 Aralık 2025, Pazartesi 12:51
29 Aralık 2025, Pazartesi 12:51
Tuz tanesi kadar robot: Algılıyor, düşünüyor, hareket ediyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

ABD’deki mühendisler, neredeyse çıplak gözle fark edilemeyecek kadar küçük olmasına rağmen algılayabilen, düşünebilen ve bağımsız hareket edebilen bir robot geliştirdiğini belirtti. Araştırmacılara göre bu cihaz, bugüne kadar üretilmiş dünyanın en küçük

Pennsylvania Üniversitesi ile Michigan Üniversitesi’nden araştırmacıların ortak çalışmasıyla geliştirilen mikrorobot, sıvı ortamda kendi başına hareket edebiliyor. Önceki benzer tasarımlara kıyasla hacmi yaklaşık 10 bin kat küçültülen cihaz, işlemci, hafıza, sensörler ve itki sistemini bu ölçekte bir platformda bir araya getiren ilk örnek olarak tanımlanıyor.

Yaklaşık bir tuz tanesi büyüklüğündeki mikrorobot, 200’e 300 mikrometre genişliğinde ve yalnızca 50 mikrometre kalınlığında. Bir parmak izi çizgisinin üzerine dengede durabilecek kadar küçük olan cihaz, bir madeni paranın üzerine konulduğunda paranın basılı tarihinden bile daha küçük kalıyor.

Son derece küçük boyutuna rağmen mikrorobotun potansiyelinin büyük olduğu belirtiliyor. Yalnızca sıvı içinde çalışabilen ve tamamen programlanabilir olan platform, yaklaşık 100 nanovat güç üreten güneş pilleriyle hareket edebiliyor, çevresini algılayabiliyor, hesaplama yapabiliyor ve tepki verebiliyor. Ayrıca bulunduğu sıvının sıcaklığını ölçebilen robot, bu verileri bal arılarının iletişimine benzer küçük hareketler “dans” yaparak iletebiliyor.

Pennsylvania Üniversitesi’nden nanorobotik mühendisi Marc Miskin, geliştirilen teknolojiyi yalnızca ilk bölüm olarak nitelendirdi. Miskin “Neredeyse görülemeyecek kadar küçük bir yapının içine beyin, sensör ve motor yerleştirilebileceğini ve bunun aylarca çalışabildiğini gösterdik. Bu temel üzerine çok daha gelişmiş zekâ ve işlevler eklemek mümkün.” dedi.

Bugüne kadar geliştirilen en küçük otonom ve programlanabilir robotların 1 milimetreden büyük olduğu, bu başarının ise 20 yılı aşkın süre önce elde edildiği ifade ediliyor. Daha küçük boyutlara inilmesini engelleyen temel sorun ise mikrometre ölçeğinde yerçekimi yerine sürükleme ve akışkan viskozitesinin baskın hale gelmesi olarak açıklanıyor. Miskin “Bu ölçekte suyu itmek, katranın içinde ilerlemeye benziyor.” ifadelerini kullandı.

Bu yeni başarı, Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen mikroskobik bir bilgisayar ile Pennsylvania Üniversitesi’nde tasarlanan özel bir itki sisteminin birleştirilmesiyle mümkün oldu. Hareketli parçalara sahip olmayan itki sistemi, robotun etrafında elektrik alan oluşturarak moleküler bir akış oluşturuyor. Miskin bu durumu “Robot sanki akan bir nehirdeymiş gibi hareket ediyor, ancak o nehri aynı zamanda kendisi oluşturuyor.” sözleriyle anlattı.

Michigan Üniversitesi’nden bilgisayar bilimci David Blaauw, bu kadar küçük bir platforma bilgisayar yerleştirmenin, yazılım ve yarı iletken devre tasarımlarının tamamen yeniden düşünülmesini gerektirdiğini belirtti.

Yaklaşık beş yıllık çalışmanın ürünü olan mikrorobotların, birbirleriyle senkronize olarak balık sürülerine benzer karmaşık hareketler sergileyebildiği ifade ediliyor. LED ışıkla şarj edildikleri sürece bu robot gruplarının aylarca otonom şekilde çalışabileceği öngörülüyor. Araştırmacılar, ilerleyen aşamalarda bellek kapasitesinin artırılmasıyla daha karmaşık ve gelişmiş davranışların mümkün olacağını belirtiyor. (İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor

Meteorolojiden bazı iller için sarı kodlu uyarı

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 3 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da seyir halindeki otomobile silahlı saldırı

Şanlıurfa'da soba gazı sızıntısı: Aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole devrildi: Aynı aileden 5 yaralı

Lübnan'a yönelik siyonist rejimin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 1189'a yükseldi

Yetimler Vakfı, kurban hazırlıklarını masaya yatırdı

Hindistan'da yakıt krizi: Halk LPG tüplerini doldurmak için uzun kuyruk oluşturdu

Cizre’de petrol boru hattında sızıntı paniğe yol açtı

Pazarcı esnafı: Akaryakıta gelen zam ve nakliye ücretlerinin artışı ürün fiyatlarının yükselmesine yol açtı

Batman'da ortak tepki: Coğrafyamızda işgalci asker istemiyoruz

Bipolar bozukluk son yıllarda artış eğiliminde!

Prof. Dr. Ulaş: Çocuklara yönelik şefkat merkezli bir yaklaşım göstermekle doğru sonuçlara ulaşılabilir

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya teknolojik altyapısıyla modern bir şehir haline gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beçiroviç ile görüştü

Pezeşkiyan: İran'ın savunma tepkisinin saldırıların kaynağına yönelik olması doğaldır

Şırnak'ta istinat duvarı yağışa dayanamadı

Aniden yola fırlayan çocuk ölümden döndü

Eğil ve Kocaköy'e doğalgaz müjdesi: Kamulaştırma süreci başladı

Van-Hakkari karayoluna çığ düştü: Çok sayıda araç mahsur kaldı

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Beyşehir Gölü’nde su seviyesinin yükseltilmesi için yeni proje

Kuyumcu Yüzgeç: Altın uzun vadede yeniden yükselişe geçecek

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Lübnan'da basın aracı hedef alındı: 3 gazeteci katledildi

Malatya'da traktör kazası: 2 yaralı

Cibuti açıklarında göçmen teknesi battı: 9 ölü, 45 kayıp

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bir aydır kapalı tutuyor

Çin'de alevlere teslim olan binanın çatısında mahsur kalanlar hastaneye kaldırıldı

Dışişleri Bakanı Fidan Pakistan'a gidiyor

Küba’da olası bir ABD saldırısına karşı hazırlıklar devam ediyor