• BIST 100

    10628,63%-0,11
  • DOLAR

    42,25% 0,05
  • EURO

    49,33% 0,73
  • GRAM ALTIN

    5706,40% 0,17
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 2,13

Udma Peynir Müzesine ziyaretçilerden tam not

13 Aralık 2022, Salı 12:50
13 Aralık 2022, Salı 12:50
Udma Peynir Müzesine ziyaretçilerden tam not
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Udma Peynir Müzesine ziyaretçilerden tam not

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yaklaşık 4 ay önce hizmet vermeye başlayan Udma Peynir Müzesi ve Restoranı, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
Gaziantep’in Şahinbey ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’ndeki Eski Hamam’ın restorasyonu sonucu hizmete açılan müzenin restoran bölümü, birbirinden lezzetli ürünlerin bulunduğu kahvaltılık menüsüyle misafirlerinden tam not alıyor. İlk aşamada, restoran bölümünde ziyaretçilerini ağırlayan müzenin yapımı tamamlandığında Antep peynirinin üretim süreci uygulamalı olarak adeta bir görsel şov ile anlatılacak. Coğrafi tescilli Antep peynirinin dünyaya tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli pay sahibi olacak müzede ayrıca 7’den 70’e herkes, peynirin hikayesi konusunda önemli bilgiler edinebilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezi Başkanı Fikret Tural, yaptığı açıklamada, eski Türkçe’de “Udma”nın “sütün uyutulması” yani peynir yapımı için kullanılan bir kelime olduğunu belirterek, bulundukları mekânı peynir müzesi ve restoranı olarak kurguladıkları için “Udma” ismini tercih ettiklerini söyledi.
Yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin damağına dokunuyor
Müzenin yapımının sürdüğünü ancak ilk aşamada restoran bölümünün faaliyete başladığını anlatan Tural, Gaziantep’te kahvaltı kültürünün köklü bir geçmişe dayandığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Dedelerimizin zamanından gelen besin değeri yüksek bir ürün olan toz zahter, geçmiş dönemlerde kilerlerde arta kalan, dökülen saçılan çekirdek artıkları, nohut kırıkları, fasülye kırıkları, çekirdek artıklarının hep birlikte dövülmesiyle yapılan kahvaltı ürünü. Bunun yanı sıra evde kurumuş bayat ekmeklerin soğan ve maydanozla karıştırılmasıyla elde edilen omaç var. Diğer yandan besleyici değeri çok yüksek nohutumuz var. Gaziantep’te genelde dürüm olarak tüketiliyor. Udma’da kahvaltıda çok nadir bilinen, baklava kırığı böreği de bulunuyor. Daha önceleri, baklavanın artan kenarları toplanarak gelir seviyesi düşük aileler tarafından dürüm yapılır yenirdi. Biz bunu Udma’da börek şekline getirdik. Yine Gaziantep’in kırma zeytini menüde mevcut. Restoranımız ağırlıklı olarak Gaziantep yöresine ait lezzetleri barındırıyor.”
Tarihi lezzetler kahvaltı masasına taşınıyor
Udma’da ilk kez kahvaltı yapan Gaziantepli Gonca Dalkılıç, bu restoranın diğer kahvaltı mekanlarından çok daha fazla çeşide sahip olduğunu belirterek, “Antep yöresine ait birçok ürün mevcut; lor peyniri, şeker böreği gibi. Biz Antepliler, sabahleyin ciğer yemeyi severiz. Dolayısıyla ciğer olsun, nohut olsun hepsi kahvaltı menüsünde var. Bugün buraya arkadaşlarımızla geldik. Çok memnun kaldık, en kısa zamanda ailemle de buraya gelmeyi düşünüyoruz” dedi.
Kahvaltı yapanlar arasında bulunan Elçin Korurer ise Udma’daki yeşil zeytin türlerini, Antep peynirini çok beğendiğini ifade ederek, “Sosyal medya aracılığıyla bu restoranı bulduk. Çok nezih bir mekân. İyi ki de böyle bir yer düşünülmüş ve hizmete açılmış. Kahvaltı menüsü, Gaziantep’in tarihine de ışık tutuyor, özgün bir yapısı var. Geçmişimizde annelerimizin birden fazla ürünle harmanlamasıyla ortaya çıkan lezzetler bugün kahvaltı masamızda. Antep’in kadınları, kahvaltı konusunda bence çok iyiler” diye konuştu.
[gallery ids=',68536,68537,68538,68539']

Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi

Cizre'de kitap fuarı düzenlenecek

Malatya'da zincirleme trafik kazası: 2 ölü, 3 yaralı

Niğde’de feci kaza: 3 ölü, 6 yaralı

ANFİDAP’tan Linet konserine tepki: İptal edilsin

İşgalciler, Batı Şeria'da 2 çocuğu şehit etti

Kastamonu’da ruhsatsız silah operasyonu: 2 gözaltı

Hırvatistan’da Türkiye'ye ait yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu pilot hayatını kaybetti

Gaziantep'te 2 ruhsatsız tabanca ele geçirildi

İletişim Başkanı Duran’dan KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’ın ziyaretine ilişkin açıklama

Tarım Bakanlığı: Hırvatistan'daki bir yangın söndürme uçağımızla irtibat kesildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Asya Kalkınma Bsı Başkanı Masato Kanda’yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs meselesine en gerçekçi çözüm iki devletin bir arada var olmasından geçiyor

DMM'den Fatih Sosyal Konut Projesi hakkında çıkan iddialara yalanlama

Büyükşehir Belediyesi'nden Arapgir'e kapsamlı yol ve alt yapı çalışması

HÜDA PAR Aile Başkanlığı: Bütün zulümler dünyaya 'iyilik' dersi vermeye kalkışan güçlerin desteğiyle gerçekleşiyor

Kastamonu’da kaybolan anne ve oğlu toprağa verildi

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: "İlk Evim Arsa" yerleri bir an önce tespit edilmeli

Malatya'da silahlı kavga: 1 kişi ağır yaralandı

Malatya'da 38 yıllık içme suyu şebekesi yenileniyor

Adana'da kamyonun çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Bakan Fidan’dan İran ve Türkmenistan ile diplomasi trafiği

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığından muhtar ziyaretleri

NATO'dan Yunanistan-GKRY ortak tatbikatı açıklaması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Uraloğlu, Gürcistan Altyapı Bakanı Sokhadze ile görüştü

İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Eski Gürcistan Başbakanı Gakharia, gıyabında tutuklanma cezasına çarptırıldı

Zonguldak’ta kış tedbirleri koordinasyon toplantısı yapıldı

ABD, Antifa hareketiyle bağlantılı Avrupa örgütlerini 'terör' listesine ekledi

Batman'da otomobil tıra çarptı: 2 çocuk hayatını kaybetti, baba ağır yaralı

Trump'a, Venezuela'ya yönelik olası operasyona ilişkin güncel seçenekler hakkında bilgi verildi