-
BIST 100
16124,69%0,46
-
DOLAR
44,36% 0,06
-
EURO
51,39% 0,25
-
GRAM ALTIN
6333,25% -1,40
-
Ç. ALTIN
10945,35% 0,00
Ukrayna liderinden ABD’ye imalı eleştiri: “Onlar için seçimler daha önemli”
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Zelenskiy, ABD’nin Rusya-Ukrayna savaşını yaz başlamadan sona erdirmek için taraflara baskı yaptığını açıkladı. Zelenskiy’nin ifadeleri, Washington yönetiminin barış sürecini siyasi takvime göre hızlandırmaya çalıştığı eleştirilerini gündeme taşıdı.
Zelenskiy’nin ofisi tarafından yayımlanan açıklamaya göre ABD, Kiev ve Moskova arasında yeni tur görüşmelerin bir hafta içinde Miami’de yapılmasını önerdi. Ukrayna yönetimi bu teklifi kabul etti.
Ancak Zelenskiy, sürecin arka planına dair dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu:
“Amerikalılar savaşın yaz başlamadan bitmesini öneriyor ve taraflara bu takvime uymaları için baskı yapacaklar. Ara seçimler onlar için kesinlikle daha önemli. Naif olmayalım. Her şeyi hazirana kadar bitirmek istediklerini söylüyorlar.”
Bu sözler, Washington’un diplomatik girişimlerinde insani kaygılardan ziyade iç siyasi hesapların etkili olduğu yönünde yorumlandı.
ABD arabuluculuğunda Abu Dabi’de yürütülen iki günlük barış görüşmelerinde ise somut bir ilerleme sağlanamadı. Taraflar yalnızca, beş aylık aranın ardından karşılıklı 157 savaş esiri takası konusunda uzlaştı.
Zelenskiy, esir değişimlerinin süreceğini belirtirken, olası bir ateşkesin nasıl izleneceğine dair teknik başlıkların askeri heyetler arasında ele alındığını söyledi.
Görüşmelerde Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantileri ile savaş sonrası ekonomik iş birliğini kapsayan ve yetkililerce “refah planı” olarak adlandırılan taslakların da gündeme geldiği bildirildi.
Öte yandan Zelenskiy, istihbarat raporlarına dayanarak Rusya’nın özel temsilcisi Kirill Dmitriev’in, ABD ile Rusya arasında 12 trilyon dolara varabilecek ekonomik iş birliği önerileri sunduğunu iddia etti.
Ukrayna lideri, Kiev’i dışlayan olası ikili anlaşmalara tepki göstererek şu ifadeyi kullandı:
“ABD ile Rusya arasında yapılacak hiçbir anlaşma Ukrayna anayasasını ihlal edemez.”
Uzmanlar, Washington’un savaşı hızla sonlandırma çabasının sahadaki gerçeklikten çok siyasi ajandaya dayanabileceğini savunurken; Kiev yönetiminin de bu baskı karşısında hareket alanının daraldığı yorumları yapılıyor. (İLKHA)
İran'ın "yeraltı füze metrosu" caydırıcı gücünü gösteriyor
Küresel enerji krizinde Asya modeli öne çıkıyor
Mark Ruffalo'dan Batı Şeria'daki işgalci terörüne tepki
Motorine büyük indirim geliyor
Döviz kurlarında son durum
50 ton tarihi geçmiş bozuk tavuk eti ele geçirildi
Karadeniz’de Türkiye tankerine İHA isabet etti
Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
Altın fiyatları yükselişte
Putin'den kritik hamle: Altın ihracatına sınırlama
Siyonist vekilden skandal sözler: Masum Filistinli çocuk yok
İran: ABD ve siyonist rejime ait 202 hava aracı hedef alındı
Gazze'de ateşkes ihlali: Siyonist rejim saldırısında 2 şehit
Şanlıurfa'da sağanak etkili oldu: 4 ilçede okullar tatil
İran'dan çok cepheli misilleme: Siyonist rejim ve Körfez hedef alındı
Bakan Gürlek: Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var
CENTCOM'a göre, İran ile savaşta 290 ABD askeri yaralandı
Guterres, İran'a karşı savaşı sona erdirmeye çağırdı
İzmir açıklarında lastik bottaki 37 düzensiz göçmen yakalandı
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı ile görüştü
Orta Doğu’daki savaş STRATCOM’da masaya yatırılacak
Bakan Çiftçi: Türkiye-İran sınırında tedbirler alınmış durumda
Erakçi: Düşman İran'ı bölmekte ve hızlı zafere ulaşmakta başarısız oldu
Bakan Fidan: Türkiye dengeleri etkileyen bir aktör konumuna taşınmıştır
Pezeşkiyan'dan Macron'a: Kapsamlı savunmada kararlıyız
İBB davasına bir soruşturma daha
Siirt minibüslerinin Batman Havalimanı'na giriş yasağı yolcuları mağdur ediyor
Trump’tan, ABD havaalanlarına Ulusal Muhafız gönderme seçeneği
MEAB sözleşmeli eğitim personeli yerleştirme sonuçları açıklandı
İran: ABD'ye ait savaş uçağını düşürdük
Yükleniyor







