-
BIST 100
16162,23%-0,60
-
DOLAR
44,34% 0,10
-
EURO
51,44% -0,11
-
GRAM ALTIN
6305,08% 0,45
-
Ç. ALTIN
10700,19% -0,67
Ultra hızlı moda ile ultra hızlı ısınma
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ultra hızlı moda ile ultra hızlı ısınma
Son 15 yılda giyim üretimi tam iki katına çıkarken bu giysileri giyme süremiz yüzde 40 kısaldı.
Bugün Avustralya’nın en popüler alışveriş uygulamasında yılbaşından bu yana yayınlanan model sayısı 314 bin 877’ye ulaştı. Üstelik sadece üretirken kirletmiyoruz, tekstil ürünlerin atığa dönüşmesi ve bunların bertarafında ikinci kez dünyayı kirletiyoruz.
YILDA SADECE ÜÇ KIYAFET
Bu tablo karşısında modada sürdürülebilirlik akımı temsilcileri isyan bayrağını çekmiş durumda. Take The Jump isimli bir kampanya grubunun hesaplamalarına göre bu korkunç sonu önlemek için her bir dünya vatandaşının yapması gereken yılda sadece üç kıyafet almak. Diğer bir istatistiğe göre giyim kuşam alımlarımızı yüzde 75 azaltmamız ve gardırobumuzu uzun yıllar kullanacağımız kıyafetlerden oluşturmamız gerekiyor. Aynen eskiden anne, babalarımızın yaptığı gibi… Terzilere ve kıyafet tamircilerine daha çok iş düşecek bir dünya.
9 AY DAHA UZUN GİYMEK ZARARI YÜZDE 10 AZALTACAK
Bir çevresel yardım derneği olan Wrap tarafından yapılan bir araştırmaya göre dolabımızdaki bir giysinin ömrünü 9 ay uzatmak, yani yenisini almak için 9 ay idare etmek moda endüstrisinin çevreye verdiği zararı yüzde 10’a kadar azaltabilir. Alınan kıyafetlerin bakımı konusunda ise sürdürülebilir giyim uzmanlarının çoğu aynı fikirde buluşuyor: Kıyafetleri daha az, daha soğuk suyla, düzgün bir şekilde sıralanmış, yumuşak, doğal çamaşır deterjanlarıyla, renk ve baskıların solmasını önlemek için tersten yıkamak da dünyayı kurtarabilecek tüyolardan bir diğeri.
GERİ DÖNÜŞTÜRÜN
Tekstil ürünlerinin yüzde 95’i aslında geri dönüştürülebilir. Oysa geri dönüştürülen tekstil ürünlerinin oranı yüzde 2 ile 5 bandı arasında. Çok düşük bir oran bu, yüzde 95’i dönüştürebileceğimizi düşünürsek.
Türkiye’de ise 1 milyon ton tekstil atığı bertaraf ediliyor. Bunun yarısı üretimden kaynaklı. Diğer yarısı ise tüketim sonrası ortaya çıkan atıklar. Bunların hepsi aslında geri dönüştürülebilir. Geri kazanımı tam anlamıyla yapabilirsek geri dönüştürülebilecek pamuk ürünleri miktarı, Türkiye’nin toplam pamuk üretiminin yüzde 17’si. Bu da pamuk ekilen tarım alanın başka amaçlarla kullanılabilmesine olanak sağlayabilir.
MEB robot yarışması başvuru süresi uzatıldı
Şanlıurfa’da genç hasta nakille kalça protezinden kurtarıldı
Gaziantep'te FETÖ üyesi bir kişi yakalandı
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er, MOTAŞ personeliyle bir araya geldi
Malatya'da Hayvan Bakımevi ve Doğal Yaşam Alanı projesinde çalışmalar devam ediyor
Şanlıurfa’da kasten öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı
Batman'da mercimek tarlaları için kök çürüklüğü uyarısı
Konya Sanayi Odası’ndan ihracatı artırmaya yönelik uluslararası program
DMM: Gübre krizi iddiaları asılsızdır
355 kurşunluk gerçeğe sansür: Modi Hükümeti’nden siyonistleri savunan yasaklama kararı
Mil-Diyanet Sen’den iftiraya uğrayan öğretmen ile ilgili gecikmiş açıklamalara tepki
Konya’da yağışlar göllerin su seviyesini yükselti
"Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor" kitap fuarı Şişli'de devam ediyor
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı’ndan besicilere destek
Dolmuşta fenalaşan yolcu hastaneye yetiştirildi
Hürmüz Boğazı'nın etkisi firmalar alternatif enerjiye yönlendiriyor
İstanbul'da Eminanç kardeşler örgütüne operasyon: 5 şüpheli tutuklandı
HÜDA PAR’dan 'Ramazan Hoca' tepkisi: Kemalizm sopa olarak kullanılıyor
İzmir’de altın fiyatlarındaki düşüş kuyumcularda yoğunluk oluşturdu
Siyonist rejim ordusunda psikolojik çöküş: Yedek asker intihar etti
İzmir’de sağanak yağışlar etkili olacak
Köprü su altında kaldı, diyaliz hastası saatlerce bekledi
Batman'da 9 birimli yeni aile sağlığı merkezi inşa ediliyor
Bingöl’de bayram boyunca 32 trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı
Anayasa Mahkemesinde başkanvekilliği devir teslim töreni gerçekleştirildi
HAKSİAD Genç Şube Başkanı Çiftçi: Gençlerin en büyük sorunu finans ve tecrübe eksikliği
Nevruz kutlamalarında 170 kişi gözaltına alındı
Şanlıurfa’da sel mağduru aileye destek
Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz
Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim
Yükleniyor







